[97-04]Galant EAxA/W - koło pasowe wału
plecho1 - 13-07-2018, 08:14
Osobiście mam dostęp do pewnych narzędzi więc może trochę inaczej patrzę na koszt takiej operacji bo sam mógł bym przygotować koło pod spawanie ale może faktycznie zlecając to komuś mogło by to kosztować podobnie jak kupno używki czy wykonanie nowego stałego.
Krzyzak - 13-07-2018, 09:51
pozostaje kwestia prawidłowego ustawienia koła by wskazywało znacznik T gdy silnik jest w TDC1
robertdg - 13-07-2018, 21:21
Cytat: | Osobiście mam dostęp do pewnych narzędzi więc może trochę inaczej patrzę na koszt takiej operacji bo sam mógł bym przygotować koło pod spawanie ale może faktycznie zlecając to komuś mogło by to kosztować podobnie jak kupno używki czy wykonanie nowego stałego.
| Nie zmierzam do mozliwosci bo jak weżmiesz kupe i zawiniesz w papierek to tez bedzie ladnie wygladac, ale zapachu nie zmienisz, proces spawania czegoś co ma dylatacje rzedu 4-5mm, i utrzymanie tego w osiowosci oraz jak wspomniał Krzyzak, własciwym ustawieniu znacznika, nie chce mi sie rozwijac tego tematu bo od strony wykonawczej mam głebszy w to wgląd.
Tomasz87 - 26-07-2018, 11:37
o czym ja tu w ogóle czytam.
MOD, może usuńmy temat, żeby jeszcze komuś nie przyszedł do głowy pomysł spawania...
Lucek_37 - 26-07-2018, 20:59
Z góry sorry za OT. Na naszej grupie na fejsie niektóre zapytania, odpowiedzi i dyskusje są na poziomie Wieśka Żurka z Heńkiem Szczotką przy naprawie Zaporożca, dlatego wolę nasze forum. Ale tak jak patrzę na ten temat to tak jak Tomasz87, napisał lepiej niektóre posty lepiej usunąć.
vrangsinn - 13-08-2018, 09:22
Podłącze się do tematu...przy wymianie rozrządu rozsypało się koło pasowe wału...
generalnie dramat bo jestem bez auta...czy poza aso wie ktoś gdzie można takie koło dostać...bo do 2.5 jest jakiś dramat...na olx nic na allegro nic...iparts niedostępne...
Krzyzak - 13-08-2018, 09:26
czasem używane na wyprzedażach... ew. próbuj w firmach, które regenerują - chodzi o osiowość i bicie, bo po zrobieniu koło jest wyważane (stąd często powiercone dziury w różnych miejsach)
vrangsinn - 13-08-2018, 16:15
niestety lub stety koło zakupione w ASO...koszt to 920 zl po zniżkach klubowych...dostępne u mnie w ciągu 2 dni...niestety auta potrzebuje na weekend więc nie miałem wyjscia....to takie info dla potomności, co ciekawe (choc wogole mnie to nie pociesza) koła pasowe na ipart'sie, intercars-ach i innych wahaja sie w granicach 1300zl i nie sa dostene od reki...wiec tu akurat ASO mnie zaskoczyło...choć to mała pociecha...to 1 tak poważna usterka w moim galu...teraz drań ma na bank dożywocie...
plecho1 - 21-08-2018, 21:58
Może i faktycznie naprawić dobrze się tego nie da w podany prze ze mnie sposób (nie wiem, nigdy naprawiać takich nie próbowałem, spawałem z powodzeniem natomiast inne koła żeliwne o większych gabarytach do różnych maszyn) ale osobiście wolał bym zlecić zrobienie nowego stałego koła za około 400 - 500zł niż kupować nowe w ASO.
awas - 21-08-2018, 22:25
Jeździłem tydzień na starym rozwalonym kole, które mechanik w jednym miejscu "przyłapał" na spaw. Nic się nie urwało, silnik chodził ładnie ale go nie wkręcałem zbyt wysoko. Nie mówię że to dobre rozwiązanie ale uratowało mi tyłek.
Ajron - 22-08-2018, 17:13
Mam takie koło, używane, ale sprawne.
szwagierr - 23-08-2018, 08:25
Można dobrać z innego auta. U mnie siedzi ponoć z jakiegoś hyundaia. Trzeba tylko delikatnie podtoczyć.
|
|
|