To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - 0w40 lepkość oleju dla benzyny 4j11

mnerd - 30-05-2019, 14:26

krzychu napisał/a:
Poszukaj w innych firmach niż castrol…

Temat byłby na górze nawet jakbyś go nie założył tylko w nim odpowiedział...

chodzi mi o pozycję posta w wątku. Wiem, że są inne firmy i często mają lepsze produkty, jednak będąc w jakiejś dziurze w Serbii wybór może być ograniczony

Bzyk_R1 - 30-05-2019, 14:54

mnerd, a ja stanowczo zaprotestuję i temat scalę w jeden.
krzychu - 30-05-2019, 14:58

mnerd napisał/a:
jednak będąc w jakiejś dziurze w Serbii wybór może być ograniczony

Może i ograniczony ale nie zawężony do Castrola…?!?! Nic nie ma gorszej renomy niż Castrol...

mnerd - 30-05-2019, 17:20

krzychu napisał/a:
mnerd napisał/a:

Może i ograniczony ale nie zawężony do Castrola…?!?! Nic nie ma gorszej renomy niż Castrol...

za słabo się na tym znam, żeby dyskutować

[ Dodano: 30-05-2019, 17:22 ]
Bzyk_R1 napisał/a:
mnerd, a ja stanowczo zaprotestuję i temat scalę w jeden.

nie ma problemu, już posprzątałem

Brodzins - 30-05-2019, 21:10

Może jestem leniwy... ale zgłębianie kart technicznych oleju kompletnie mnie nie interesuje.

Czy ktoś może mi ułatwić życie i po prostu napisać:

"Leję Motula jakiegoś tam, 0w30 i spełnia wymogi Mitsu dla Silnika 4j11"

krzychu napisał/a:

mnerd napisał/a:

Cała reszta ze stacji benzynowej też ma kiepską renomę.. Lotos... Orlen... itp.

A ludzie jeżdżą... silniki żyją...

Ja osobiście wolę te parę złotych dorzucić... Ale nie koniecznie tyle co w ASO, być może za kiepski olej.

Pomożecie? co konkretnie lać, żeby nie zaszkodzić/utrzymać w dobrej kondycji/ nie zbankrutować/ nie przepłacać w ASO?:)

Janq - 30-05-2019, 22:10

Brodzins, tu masz moje zestawienie oliw, które miałem zalane -> https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=76078&start=810

Aktualnie mogę jeszcze dorzucić tam olej Repsola Elite Competicion 5W40, iten olej wyląduje gdzieś w okolicach 3 miejsca w zestawieniu. Obecnie sprawdzam olej Ravenola VST 5W40, ale po 1600km nie za wiele mogę powiedzieć.

Brodzins - 30-05-2019, 22:33

Janq napisał/a:
Brodzins, tu masz moje zestawienie oliw, które miałem zalane -> https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=76078&start=810

Aktualnie mogę jeszcze dorzucić tam olej Repsola Elite Competicion 5W40, iten olej wyląduje gdzieś w okolicach 3 miejsca w zestawieniu. Obecnie sprawdzam olej Ravenola VST 5W40, ale po 1600km nie za wiele mogę powiedzieć.

Dziękuję, czyli wychodzi na to że Xado? Np 5w40?

Janq - 30-05-2019, 22:53

Dla mnie tak. Koszt to 200zł/4L. Elf też jest dobrym olejem, tylko musi być z pewnego źródła. No i jest tańszy, bo jakieś 100-120zł/4L.

Jak chcesz, żeby ten Twój silnik żył, to na pewno nie olej 0w20, i wymiana nie co 30kkm. Olej - przynajmniej 5W30/40 -> na nasze warunki jest w sam raz, i wymiana co 10kkm maks.

mnerd - 31-05-2019, 10:18

krzychu napisał/a:
mnerd napisał/a:

nie rozumiesz o co chodzi w tym całym internecie. Zrobiłem castrola, bo miałem pod ręką dane i byłem ciekaw co mają zgodnego z wymogami (tak się złożyło, że jeżdżę na innym). Ktoś inny zrobi millersa, jeszcze inny shella, ktoś totala. Powstaje wartościowe zestawienie.

Poza tym mam wrażenie, że firma castrol ma twoje zdanie nt. renomy tam, gdzie powinna, gdzie słońce nie zagląda

Amstaf11 - 31-05-2019, 10:29

Ja używam od 3 lat w swoich 2 O3 oleju TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE FGC 5W30 5L. Ma aprobatę Mitsu i wskazanie Total do używania w o3. No i 1l x30 zeta a nie 80 jak aso. Tu opis olejuTOTAL QUARTZ 9000 FUTURE FGC 5W-30 doskonale nadaje się do silników "downsize" wyposażonych w system Stop&Start oraz silników hybrydowych. Posiada aprobaty do wielu marek samochodów osobowych oraz spełnia dodatkowe poziomy specyfikacji API i ISLAC dla starszych pojazdów i poprzednich generacji silników.
Olej w technologii syntetycznej nadaje się też do najbardziej wymagających warunków pracy (jazda drzwi-do-drzwi, jazda sportowa, wielokrotne uruchamianie, jazda po mieście i na autostradzie).
Spełnia wszystkie poziomy wydajności marek FORD, GENERAL MOTORS, HONDA, TOYOTA i MITSUBISHI.
Pozdrawiam

krzychu - 31-05-2019, 10:48

mnerd napisał/a:

Poza tym mam wrażenie, że firma castrol ma twoje zdanie nt. renomy tam, gdzie powinna, gdzie słońce nie zagląda

A czemu by castrol miał się moim zdaniem przejmować? Ja tylko napisałem swoje zdanie dla Ciebie (jeszcze z dużej zauważ) i dla innych forumowiczów, że nie polecam castrola ponieważ jak był jakiś poważny problem z silnikiem na forum to po zapytaniu jaki olej jakoś zawsze odpowiedź brzmiała castrol… I mam to co o moim zdaniu myślisz tam gdzie nie zagląda słońce. Zrób z nim co chcesz. Tylko z taką postawa to pamiętaj że jak będziesz chciał coś głupiego zrobić ja już nie będę miąl ochoty pisać dlaczego to głupi pomysł.

plecho1 - 31-05-2019, 13:49

Ja na Castrolu też dwa razy się przejechałem, z resztą nie tylko ja bo Castrol sprzedawany w Polsce jest mizernej jakości co potwierdza wielu ludzi.
acent - 31-05-2019, 14:52

Co jest takiego złego w tym castrol'u? Co to znaczy mizerna jakość, jak została ta owa jakość zmierzona? Czy Castrol, czy tez firma go produkująca przegrała jakiś proces, związany z mizerną jakością?
A tak ma marginesie w Auchan jest olej Auchan i też ma aprobatę wszystkich "świętych", co więcej ma nawet plombę pod korkiem. :D