Forum ogólne - Małe nowe miejskie autko
RalfPi - 15-09-2018, 12:31
Serwus Bastek. Nie wiem czy to się wpisuje w Twój plan, ale podzielam zdanie Olivii - małe auta miejskie to katastrofa - już lepiej dołożyć parę groszy, albo kupić rocznik o 1 rok starszy, ale mieć.. co tu dużo mówić - samochód. Większy, bezpieczniejszy, droższy w odsprzedaży.
Jechałem nową/roczną Corsą i nie powiem - było ok. Ale, że z testu łosia wyszliśmy cali i zdrowi to chyba zasługa niebios (może amorki były jakieś niewypracowane lub dojechane, ale pomimo zredukowania prędkości o ok. 30km/h mniejszej jak w Lancerze, to nas tak bujnęło, że hoho).
Później wsiadłem w 5 letnią Alfę Romeo Giulietta.. i wiedziałem, że samochód będzie nasz.
Obecnie 203kkm w tym 50kkm w LPG (spalanie 8-9l przy normalnej jeździe w mieście i do 140 na Autostradzie). No i samochód jest stosunkowo duży.
A czy Giulietta się Twojej żonie spodoba - pokaż jej czerwony kolor albo biały i będzie dobrze
PS Podobnie jak krzychu rozważam Giulię jako kolejny samochód.. więc chyba Alfa się sprawdziła
Krzyzak - 15-09-2018, 19:34
wygląd aut, które wymieniłeś to katastrofa - już multipla mi się bardziej podoba...
alfy zawsze były brzydkie, pewne modele były akceptowalne, ale w większości są szkaradne, ale te 2 modele już przeszły wyobrażenia szpetoty...
krzychu - 15-09-2018, 21:06
Krzyzak napisał/a: | katastrofa |
Katastrofa to dobre słowa na DSG.... Zresztą skrzynia 2 sprzęgłowa mercedesa tez nie jest lepsza... Mam alergie na te skrzynie.
RalfPi - 16-09-2018, 20:38
Jeden woli rude, a drugi brunetki (a przecież wiemy, że wygląd nie jeździ), więc się nie odniosę.
Napiszę tylko, że przesiadka np. z Pandy albo Seicento do Lancera, to zwyczajnie kosmos.
Przesiadka z nowego BMW serii 3 do Lancera, to jakaś tam różnica, ale nie aż taka.
Małe samochody są mniej bezpieczne, gorzej jeżdżą, są słabiej wyciszone, mniej pojemne i w zasadzie tyle. Większy samochód klasy kompakt, kosztuje trochę więcej, a jednak jest sporo lepszy.
Krzyzak - 17-09-2018, 11:25
Bezpieczeństwo jest podobne - od lat stosuje się inne profilowanie i skorupę dla małych a inne do dużych. Generalnie testy porównawcze wskazują, że małe nie mają się czego wstydzić - po to są strefy zgniotu by rozpraszać energię zderzenia.
Jasne, że jeden woli rude a inny blondynki, ale jakoś są konkursy Miss cośtam i grube dupy czy końskie gęby jego nie wygrywają. Mi się samochód musi podobać, tak bym odchodząc oglądał się na jego piękne kształty.
Jest teraz tyle aut, że da się coś wybrać. Właśnie zwróciłem nowego Opla Grandland X bo co prawda jest całkiem ładny, ale jeździ dużo gorzej niż np. ten wybrany przeze mnie Leon...
RalfPi - 19-09-2018, 15:19
Fizyki Krzyżak nie oszukasz. Większy samochód, powinien być zawsze bardziej bezpieczny, to raz, a dwa cięższy samochód jest bardziej bezpieczny w trakcie zderzenia i tyle.
PS Może nie mają się czegoś wstydzi, ale ... https://www.youtube.com/watch?v=ExQUGk12S8U
Ciekawe jest porównanie Smarta i BMW na koniec...
PS 2 Obejrzyj film i popraw proszę swój komentarz
Bartekkita - 19-09-2018, 23:20
bastek napisał/a: | Magda (żona) jeździ raczej ostro gaz hamulec, trzyma silnik na obrotach, prawie 100% przebiegi po Lublinie. |
Moja mama jeździ podobnie, byliśmy na jazdach testowych CHRką hybrydową, spalanie z jazdy testowej jak w Civicu 182KM, a osiągi w Toyocie żadne. Także słaba hybryda wymaga spokojnego i świadomego traktowania pedału gazu
CX-3 jest fajna też polecam, ale sporo ponad 70k.
Krzyzak - 20-09-2018, 14:53
RalfPi napisał/a: | Fizyki Krzyżak nie oszukasz. | nikomu się nie udało, więc pewnie i mi też nie - ale to chyba jasne, że większy i cięższy nie zawsze = bezpieczniejszy
ilość energii do rozproszenia jest znana, pozostaje sposób w jaki to zrobisz - czy auto będzie całe a kierowca swoim mózgiem czy sercem uderzy od wewnątrz w czaszkę czy żebra co spowoduje ich uszkodzenie
czy też auto się pozgniata a opóźnienie będzie wystarczające by człowieka od tego typu obrażeń ocalić
robertdg - 21-09-2018, 21:54
RalfPi napisał/a: | Fizyki Krzyżak nie oszukasz. Większy samochód, powinien być zawsze bardziej bezpieczny, to raz, a dwa cięższy samochód jest bardziej bezpieczny w trakcie zderzenia i tyle.
| Bezpieczeństwo nawet w małych autach na obecna chwile jest zauwazalne - taki kierunek, zreszta widac to w konfrontacji roznica projektu ponad dekada https://www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY
RalfPi - 11-01-2019, 22:31
Kupił.. nie kupił?
Bizi78 - 11-01-2019, 22:38
Kupił i to dwa .
Tutaj pierwszy.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1586742&highlight=#1586742
drugi zobacz w podpisie .
bastek - 12-01-2019, 12:09
Pierwszy w podpisie
Drugi w linku
😎
Ze Space Stara Magda zadowolona bardzo.
A jak powiem że za 2 tyg będzie następny?
Bizi78 - 12-01-2019, 12:45
Cytat: | A jak powiem że za 2 tyg będzie następny? |
Ale, że co kolejny spacer star
bastek - 12-01-2019, 14:57
Coś większego...
Bizi78 - 12-01-2019, 15:20
No to nie trzymaj w niepewności tylko się pochwal co masz na oku .
|
|
|