To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - klimatyzacja

adam3773 - 11-03-2019, 18:38

No dobra można ustawić gdzie ma wiać ale i tak nie będzie trzymać temperatury zadanej.
acent - 11-03-2019, 20:42

Można jeszcze zrobić korektę po temperaturze ok -/+ 2 stopnie od zadanej.
Amstaf11 - 12-03-2019, 13:59

Witam
w temacie klimy zimaaaa
Nic nie odpowiedzieli....

spirosun - 27-05-2019, 17:11

Witam, mam trochę inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku.

Chciałbym się dowiedzieć jak Wam działa samo załączenie się sprężarki oraz czy często się załącza ?

U mnie jest tak, że dosyć wyraźnie słychać sprzęgło/elektromagnes kompresora, jest dosyć mocne stukniecie oraz częstotliwość włączania i wyłączania to nawet kilka razy na minutę. W żadnym aucie się z tym nie spotkałem a tu działa jak w ruskim czołgu :) Stukniecie jest to nawet wyczuwalne na pedale hamulca, działa bardzo nieelegancko jak na taki samochód.

Jutro jadę sprawdzić ilość czynnika a później się zobaczy

Brodzins - 27-05-2019, 20:07

spirosun napisał/a:

Chciałbym się dowiedzieć jak Wam działa samo załączenie się sprężarki oraz czy często się załącza ?

U mnie jest tak, że dosyć wyraźnie słychać sprzęgło/elektromagnes kompresora, jest dosyć mocne stukniecie oraz częstotliwość włączania i wyłączania to nawet kilka razy na minutę. W żadnym aucie się z tym nie spotkałem a tu działa jak w ruskim czołgu :) Stukniecie jest to nawet wyczuwalne na pedale hamulca, działa bardzo nieelegancko jak na taki samochód.

Jutro przyjrzę się jak jest u mnie.

Rozbawiła mnie część "jak na taki samochód" :)
Mnie ten samochód uświadomił... Że za spore pieniądze otrzymuje się... Nic specjalnego... Ale jestem zadowolony, akurat mi ta prostota pasuje.

Zmierzam do tego że "taki samochód" rezerwuje dla Audi q7 i bmw x5...

Klimie przyjrzę się jutro i dam znać.

Spiro : nic niezwykłego nie zauwazylem... Pracuje normalnie, jak w innych autach. Jeszcze spróbuję posłuchać co ile się włącza, ale ciężko to wyłapać w normalnej jedzie.

spirosun - 29-05-2019, 21:05

Brodzins napisał/a:
spirosun napisał/a:

Jutro przyjrzę się jak jest u mnie.

Rozbawiła mnie część "jak na taki samochód" :)
Mnie ten samochód uświadomił... Że za spore pieniądze otrzymuje się... Nic specjalnego... Ale jestem zadowolony, akurat mi ta prostota pasuje.

Zmierzam do tego że "taki samochód" rezerwuje dla Audi q7 i bmw x5...

Klimie przyjrzę się jutro i dam znać.

Spiro : nic niezwykłego nie zauwazylem... Pracuje normalnie, jak w innych autach. Jeszcze spróbuję posłuchać co ile się włącza, ale ciężko to wyłapać w normalnej jedzie.

Po dobiciu gazu nastąpiła poprawa więc myślę że to było to. Brakowało 200gram.
Dzięki!!

Brodzins - 30-05-2019, 21:15

spirosun napisał/a:
Po dobiciu gazu nastąpiła poprawa więc myślę że to było to. Brakowało 200gram.
Dzięki!!

Oby problem nie wrócił :) dobrze, że się ustabilizowało :)

Również nie będę tworzył nowych tematów:

Kto był na akcji - czyszczenie klimy TUNAP za 199zł?

Ja się skusiłem bo ciągnęło piwnicą z nawiewów... no i jest czysto... świeżo...
To jest dobra metoda? W sensie skuteczna?

artisan - 07-06-2019, 21:06

ja się skusiłem (podczas przeglądu) , wieje czystym powietrzem ale czy sama metoda jest skuteczna i na jak długo, nie wiem.
Czarny Ziutek - 07-06-2019, 21:12

też się skusiłem przy przeglądzie na czyszczenie klimy (w Auto Kraku to był chyba 150 zł)
na prawdę warto bo to jedna z lepszych metod fizycznego czyszczenia parownika, a nie "zapsikiwania" grzybów :lol:
a tak BTW, czy ktoś coś w kwestii tzw. automatyki klimy się dowiedział? :twisted:

Brodzins - 11-06-2019, 20:12

Czarny Ziutek napisał/a:
też się skusiłem przy przeglądzie na czyszczenie klimy (w Auto Kraku to był chyba 150 zł)
na prawdę warto bo to jedna z lepszych metod fizycznego czyszczenia parownika, a nie "zapsikiwania" grzybów :lol:
a tak BTW, czy ktoś coś w kwestii tzw. automatyki klimy się dowiedział? :twisted:

Też w auto kraku robiłem 199zl...

Jaki przegląd miałeś - przy ilu km?

acent - 12-06-2019, 07:09

Czarny Ziutek napisał/a:

Nie ma poprawek (fora za wschodnią granicą milczą), natomiast ustawiłem priorytet szyba i nogi (ETACS Decoder), a wieje cały czas tak samo na twarz lub twarz i nogi. Szyba tyko jak jest zimno.

Czarny Ziutek - 13-06-2019, 23:12

Pierwszy przegląd, coś ok 14kkm w marcu
Teraz, przy tych upałach, o dziwo klima w trybie auto daje radę bez ciągłego gmerania... :shock:

tokyo - 20-06-2019, 12:48

automatyka klimy zadziala wtedy jezeli zostanie dolozony dodatkowy czujnik naslonecznienia na desce rozdzielczej - koszt okolo 150 zl w serwisie
klimatronik od razu rozpoznaje ze jest podlaczony czujnik i nie trzeba grzebac w systemie

W tej sytuacji warto sie pokusic o podpiecie czujnik swiatla/naslonecznienia gdy ma sie czujnik deszczu na szybie otrzymujemy wtedy:

- automatyke klimy
- automatyke czujnik swiatla deszcz ( jak jedziesz na zal swiatlach DRL gdy spadnie deszcz swiatla automatycxznie przelaczaja sie na swiatla mijania przy intensywnosci opadow)
- i coming home i leaving home dziala normalnie bez niespodzianek