Outlander III GEN Techniczne - klimatyzacja
adam3773 - 11-03-2019, 18:38
No dobra można ustawić gdzie ma wiać ale i tak nie będzie trzymać temperatury zadanej.
acent - 11-03-2019, 20:42
Można jeszcze zrobić korektę po temperaturze ok -/+ 2 stopnie od zadanej.
Amstaf11 - 12-03-2019, 13:59
Witam
w temacie klimy zimaaaa
Nic nie odpowiedzieli....
spirosun - 27-05-2019, 17:11
Witam, mam trochę inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku.
Chciałbym się dowiedzieć jak Wam działa samo załączenie się sprężarki oraz czy często się załącza ?
U mnie jest tak, że dosyć wyraźnie słychać sprzęgło/elektromagnes kompresora, jest dosyć mocne stukniecie oraz częstotliwość włączania i wyłączania to nawet kilka razy na minutę. W żadnym aucie się z tym nie spotkałem a tu działa jak w ruskim czołgu Stukniecie jest to nawet wyczuwalne na pedale hamulca, działa bardzo nieelegancko jak na taki samochód.
Jutro jadę sprawdzić ilość czynnika a później się zobaczy
Brodzins - 27-05-2019, 20:07
spirosun napisał/a: | Witam, mam trochę inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku.
Chciałbym się dowiedzieć jak Wam działa samo załączenie się sprężarki oraz czy często się załącza ?
U mnie jest tak, że dosyć wyraźnie słychać sprzęgło/elektromagnes kompresora, jest dosyć mocne stukniecie oraz częstotliwość włączania i wyłączania to nawet kilka razy na minutę. W żadnym aucie się z tym nie spotkałem a tu działa jak w ruskim czołgu Stukniecie jest to nawet wyczuwalne na pedale hamulca, działa bardzo nieelegancko jak na taki samochód.
Jutro jadę sprawdzić ilość czynnika a później się zobaczy |
Jutro przyjrzę się jak jest u mnie.
Rozbawiła mnie część "jak na taki samochód"
Mnie ten samochód uświadomił... Że za spore pieniądze otrzymuje się... Nic specjalnego... Ale jestem zadowolony, akurat mi ta prostota pasuje.
Zmierzam do tego że "taki samochód" rezerwuje dla Audi q7 i bmw x5...
Klimie przyjrzę się jutro i dam znać.
Spiro : nic niezwykłego nie zauwazylem... Pracuje normalnie, jak w innych autach. Jeszcze spróbuję posłuchać co ile się włącza, ale ciężko to wyłapać w normalnej jedzie.
spirosun - 29-05-2019, 21:05
Brodzins napisał/a: | spirosun napisał/a: | Witam, mam trochę inne pytanie ale nie będę zakładał nowego wątku.
Jutro jadę sprawdzić ilość czynnika a później się zobaczy |
Jutro przyjrzę się jak jest u mnie.
Rozbawiła mnie część "jak na taki samochód"
Mnie ten samochód uświadomił... Że za spore pieniądze otrzymuje się... Nic specjalnego... Ale jestem zadowolony, akurat mi ta prostota pasuje.
Zmierzam do tego że "taki samochód" rezerwuje dla Audi q7 i bmw x5...
Klimie przyjrzę się jutro i dam znać.
Spiro : nic niezwykłego nie zauwazylem... Pracuje normalnie, jak w innych autach. Jeszcze spróbuję posłuchać co ile się włącza, ale ciężko to wyłapać w normalnej jedzie. |
Po dobiciu gazu nastąpiła poprawa więc myślę że to było to. Brakowało 200gram.
Dzięki!!
Brodzins - 30-05-2019, 21:15
spirosun napisał/a: | Po dobiciu gazu nastąpiła poprawa więc myślę że to było to. Brakowało 200gram.
Dzięki!! |
Oby problem nie wrócił dobrze, że się ustabilizowało
Również nie będę tworzył nowych tematów:
Kto był na akcji - czyszczenie klimy TUNAP za 199zł?
Ja się skusiłem bo ciągnęło piwnicą z nawiewów... no i jest czysto... świeżo...
To jest dobra metoda? W sensie skuteczna?
artisan - 07-06-2019, 21:06
ja się skusiłem (podczas przeglądu) , wieje czystym powietrzem ale czy sama metoda jest skuteczna i na jak długo, nie wiem.
Czarny Ziutek - 07-06-2019, 21:12
też się skusiłem przy przeglądzie na czyszczenie klimy (w Auto Kraku to był chyba 150 zł)
na prawdę warto bo to jedna z lepszych metod fizycznego czyszczenia parownika, a nie "zapsikiwania" grzybów
a tak BTW, czy ktoś coś w kwestii tzw. automatyki klimy się dowiedział?
Brodzins - 11-06-2019, 20:12
Czarny Ziutek napisał/a: | też się skusiłem przy przeglądzie na czyszczenie klimy (w Auto Kraku to był chyba 150 zł)
na prawdę warto bo to jedna z lepszych metod fizycznego czyszczenia parownika, a nie "zapsikiwania" grzybów
a tak BTW, czy ktoś coś w kwestii tzw. automatyki klimy się dowiedział? |
Też w auto kraku robiłem 199zl...
Jaki przegląd miałeś - przy ilu km?
acent - 12-06-2019, 07:09
Czarny Ziutek napisał/a: | też się skusiłem przy przeglądzie na czyszczenie klimy (w Auto Kraku to był chyba 150 zł)
a tak BTW, czy ktoś coś w kwestii tzw. automatyki klimy się dowiedział? |
Nie ma poprawek (fora za wschodnią granicą milczą), natomiast ustawiłem priorytet szyba i nogi (ETACS Decoder), a wieje cały czas tak samo na twarz lub twarz i nogi. Szyba tyko jak jest zimno.
Czarny Ziutek - 13-06-2019, 23:12
Pierwszy przegląd, coś ok 14kkm w marcu
Teraz, przy tych upałach, o dziwo klima w trybie auto daje radę bez ciągłego gmerania...
tokyo - 20-06-2019, 12:48
automatyka klimy zadziala wtedy jezeli zostanie dolozony dodatkowy czujnik naslonecznienia na desce rozdzielczej - koszt okolo 150 zl w serwisie
klimatronik od razu rozpoznaje ze jest podlaczony czujnik i nie trzeba grzebac w systemie
W tej sytuacji warto sie pokusic o podpiecie czujnik swiatla/naslonecznienia gdy ma sie czujnik deszczu na szybie otrzymujemy wtedy:
- automatyke klimy
- automatyke czujnik swiatla deszcz ( jak jedziesz na zal swiatlach DRL gdy spadnie deszcz swiatla automatycxznie przelaczaja sie na swiatla mijania przy intensywnosci opadow)
- i coming home i leaving home dziala normalnie bez niespodzianek
|
|
|