Outlander II GEN Techniczne - [II 2.4 MIVEC] Dziwne działanie skrzyni CVT
alegator - 18-11-2018, 00:02
faktycznie dziwnie zachowuje sie ten silnik. Mój outek zwieksza obroty do ok 2200 - jak na filmie tylko w czasie przyspieszania. po osiagnieciu pożądanej prędkosci obroty spadaja do ok 1300 obr/min i na tym poziomie sie stabilizują jezeli predkość samochodu nie przekracza 80km/h. Poźniej wzrastają wraz ze wzrostem prędkości samochodu, najwiecej powyżej 140 km/h. Jezeli mogę coś radzić to sprawdzić potencjometr pod pedałem gazu. mój pojazd miał wymieniony ten element już przy przebiegu 50 tys km.
kruhy84 - 18-11-2018, 10:49
to nie dziwne zachowanie silnika lecz świadome skrzyni cvt. te skrzynie są tak ustawione aby zwiększać prędkość samochodu przy jak najbardziej stałych obrotach silnika, a następnie mają utrzymywać prędkość samochodu przy jak najniższych obrotach silnika. ma to swoje plusy i minusy. minusy to na pewno zamulenie samochodu, a z plusów to spalanie na znacznie niższym poziomie niż przy tradycyjnych automatach. sam osobiście byłem bardzo zaskoczony poziomem spalania w trasie.
Siwy21 - 18-11-2018, 15:31
kruhy 84 - rozumiem, że odnosisz się do opisu alegatora pisząc, że to świadome działanie skrzyni cvt w jego aucie? Nie do mojego problemu, tak?
alegator - a jakie miałeś objawy uszkodzonego potencjometru? Można sprawdzić jakoś poprawność jego działania czy tylko po podłączeniu do kompa? Bo standardowy ELM raczej tego nie pokaże?
krzychu - 18-11-2018, 18:20
kruhy84 napisał/a: | minusy to na pewno zamulenie samochodu |
Moim zdaniem CVT nie zamula. Jedyny problem CVT to odczucia dźwiękowe które zmusiły Subaru do tego aby przeprogramować skrzynię CVT tak aby symulowała w trybie automatycznym zmienianie biegów. Nie mogłem w to uwierzyć (myślałem że tylko z pełnym butem ale nie cały czas) skrzynia CVT a zmienia biegi jak zwykły automat klasyczny tylko jeszcze trochę płynniej...
Siwy21 - 26-11-2018, 20:19
Przeprowadziłem w końcu krótką weryfikację.
ELM BT niestety nie łączy mi się z aplikacją CVTz50, działają jedynie programy typu Torque. I co udało mi się zaobserwować to, że w trakcie lekkiego przyspieszania na zimnym silniku, w momencie chwilowego spadku obrotów, następuje też minimalny spadek obciążenia silnika i ciśnienia w kolektorze (max. 5 jednostek w dół). Jednak dzieje się tak tylko dokładnie w sytuacjach jak na wstawianych filmach, za to w momencie gdy np. zwalniam i dohamowuję przed skrzyżowaniem i ponownie naciskam troszkę mocniej gaz, aby przyspieszyć, to wykresy pokazują wtedy na maksymalny zakres i mimo, że opisywany spadek obrotów tez wystąpi to już na wykresie tego spadku nie widać - cały czas pełne obciążenie, ciśnienie itd.
Zamierzam więc wybrać się do jakiegoś dobrego speca od CVT - polecicie kogoś w woj. mazowieckim czy podlaskim, aby rzeczywiście znał się na tych skrzyniach?
[ Dodano: 18-12-2018, 23:02 ]
Byłem w serwisie skrzyń Midparts w Wawie i tam po diagnostyce komputerowej i oczywiście przejechaniu się autem stwierdzono, że nie ma żadnego problemu ze skrzynią, wszystkie parametry są książkowe a chwilowy spadek obrotów to po prostu załączanie się lockup-a. Na zimnym silniku olej jest jeszcze gęsty i po prostu odczuwalne jest jego załączanie, a gdy olej się ogrzeje i będzie rzadszy to jest to już nieodczuwalne.
Szczerze mówiąc to nie mam przekonania co do tej diagnozy, bo jak by tak było to sytuacja powtarzała by się we wszystkich Outkach cvt, a nikt z Was nie zauważył takiego zachowania w swoim aucie. Poza tym, jak już tu było napisane, to przy załączeniu lockup-u może być spadek obrotów, ale powinny wtedy zostać one na tym niższym poziomie, a nie od razu znów wracać do wyjściowego poziomu. Jednak ciekawe jest, że serwisant powiedział, że lockup załącza się między 2 i 3 biegiem i żeby obserwować czy rzeczywiście jest wtedy ten spadek obrotów. Po sprawdzeniu rzeczywiście spadek następuje tylko między 2 i 3 więc to przybliża do jego teorii o załączaniu lockup.
Będę chciał zweryfikować tę teorię jeszcze w jakimś innym serwisie, a w między czasie proszę Was o przyjrzenie się jak to wygląda w Waszych autach, a najlepiej nagranie jakiegoś filmiku przy lekkim rozpedzaniu na zimnym silniku.
elmundialo - 19-12-2018, 04:57
Witam. Nagram filmik ale w piątek bo jestem w delegacji.Auto bedzie zimne po tyg postoju
qbota - 20-12-2018, 17:01
Siwy21 napisał/a: | Jednak ciekawe jest, że serwisant powiedział, że lockup załącza się między 2 i 3 biegiem i żeby obserwować czy rzeczywiście jest wtedy ten spadek obrotów. |
Serio wiedział, że mówi o skrzyni CVT?
Lockup w tych skrzyniach zamyka się w funkcji obrotów i prędkości, oraz temperatury i właśnie to jest relatywnie najbardziej odczuwalna różnica dla ucha kierowcy. Dokładnie wygląda to tak:
Trudno tu mówić o zapinaniu locka przy jakimś konkretnym biegu bo w ogóle trudno jest mówić o biegach w przypadku CVT prawda?
Powtórzę raz jeszcze: jeżdżę tym autem 8 lat i generalnie jestem kierowcą który na prawdę dba i słucha i w ogóle się interesuje i na pewno zwróciłbym uwagę na "cofającego" się lockupa. Mój tak nie robi na pewno.
[ Dodano: 20-12-2018, 17:15 ]
kruhy84 napisał/a: | minusy to na pewno zamulenie samochodu |
Sorry ale ja się nie mogę zgodzić. Wystarczy przestać sugerować się tym, że nie szarpie jak w dieslu a patrzeć na prędkościomierz. Pamiętajmy jednak o tym, że INVECS się dostosowuje żeby oszczędzać paliwo. Jeśli przez 20 minut jedziesz 80 km/h za TIRem to niestety skrzynia zareaguje odpowiednio tylko przy pedale w podłodze. Reakcja na każde inne położenie gazu będzie funkcją dostosowania parametrów historycznych: będzie mulił, ale tylko przy pierwszym wyprzedzaniu.
Przesiadłem się na ZFa osiem biegów. Moim zdaniem CVT radzi sobie akurat w tej kwestii lepiej. Oczywiście ZFa mogę ustawić w "Sport" i jadę za tym TIRem już na zredukowanym biegu ale przecież nie o to chodzi.
elmundialo - 26-12-2018, 12:18
Filmik nagrałem dzisiaj dopiero tylko jeszcze musze go zamieścić a nie wiem jak podpowiedź proszę
Siwy21 - 28-12-2018, 18:14
Nie dostawałem powiadomień o odpowiedzi i dopiero teraz je zauważyłem. Filmik można bez problemu udostępnić np. na YouTube, potem na forum wejść w odpowiedź w tym temacie i tam kliknąć URL, a następnie wkleić ścieżkę dostępu dla filmu z YT.
Ciekaw jestem jak to rzeczywiście wygląda w innym aucie. qbota jak możesz to też proszę o podzielenie się jakimś filmikiem, bo również nie jestem przekonany co do opisanej diagnozy.
elmundialo - 28-12-2018, 18:29
Jasne. Wgrywam. Mam 3 filmiki ale zaczynam od najkrotszego bo mam kiepski net. Ten jest z jazdy chwile z góry ,prosta i pod góre. Następne dwa jazda po prostej i z góry. Mieszkam w górach i takie mam możliwości tylko
[ Dodano: 28-12-2018, 20:09 ]
jazda CVT
nie wiem czy cos zobaczysz ale z innego kąta nie dam rady
[ Dodano: 28-12-2018, 20:10 ]
Jutro dam nastepny
Siwy21 - 29-12-2018, 10:35
Na tym filmiku jest jeden moment, w którym widać, że obroty rosną do 2000, potem jest chwilowy spadek i znów rosną jak u mnie, pytanie tylko czy to nie delikatna korekta na pedale gazu czy był jednak ciągle w takim samym położeniu?
Czekam na kolejne filmiki, a za ten wielkie dzięki.
elmundialo - 29-12-2018, 11:42
Teren gorzysty i tak niestety bedzie. Na dwóch następnych tak samo.zakręty ,górki ,zjazdy także nic innego. Ale gdy jadę do pracy 130 km tam jest równo. Mogę wtedy nagrać ale auto mocno nagrzane. Tylko że u mnie jak jest równo to jak ust ale że chce jechać 90 to obrotomierz nie skacze tylko w miejscu stoi.Spróbuję nagrać jutro lub pojutrze jak bede jechał w jedno miejsce tam jest odcinek w miarę równy
Siwy21 - 29-12-2018, 18:00
U mnie jak już rozpędze auto do tych np 90 to wtedy też obroty już nie skaczą, jedynie na zimnym i podczas jednostajnego lekkiego przyspieszania. Najlepiej po dłuższym postoju krótki kawałek jakiejkolwiek drogi gdzie można przytrzymać pedał w jednym położeniu i od razu po ruszeniu przy pierwszym przyspieszaniu do ponad 2000 obrotów już problem widać.
elmundialo - 29-12-2018, 18:50
Jutro to zrobie
[ Dodano: 31-12-2018, 10:03 ]
Nabrałem teraz dwa filmiki. Nic wiecej nie jestem w stanie nagrać. 2 tys obrotów to spora prędkość a w naszym terenie to niebezpieczne. Jednak jedno jest pewne ,obroty mi tak nie skaczą nawet pod górę. Pierwszy filmik z opisem glosowym jaki teren. Drugi jazda po prostej i zaraz lekko z góry. Starałem sie gazem nie ruszać. Szczęśliwego nowego
[ Dodano: 31-12-2018, 10:31 ]
jazda
[ Dodano: 31-12-2018, 10:33 ]
jazda 2
Siwy21 - 02-01-2019, 17:23
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!
elmundialo dzięki wielkie za poświęcony czas i pomoc. U Ciebie wydaje się wszystko prawidłowo, choć trochę w innych warunkach - u mnie problem widać głównie przy ruszaniu od 0 i wtedy ten spadek obrotów jest między prędkościami 40-60 i obrotach 2000 i trochę ponad. Na Twoich filmikach widać znacznie większe prędkości i chyba lock już działa. A czy nagrania robiłeś na zimnym czy już rozgrzanym silniku?
|
|
|