Outlander III GEN Techniczne - brak czujników TMPS w kołach zimowych
jacekk - 27-11-2019, 11:27
Różnica ciśnienia to 0.1 bara na każde 10 stopni temperatury. Rzecz oczywista, że ciśnienie trzeba kontrolować i na zimę dopompować (jeśli ktoś nie zmienia opon).
Jednak nawet 20 stopniowe różnice temperatur to zmiana o 0.2 bara ciśnienia opon. A czujniki podobno mają margines -20% względem ciśnienia referencyjnego więc nie powinny się wzbudzić tylko z powodu spadku temperatury na dworze. Jeśli się wzbudziły to ciśnienie musiało być już wcześniej niższe niż referencyjne. Z różnych powodów. Mogło po prostu uciec, albo czujniki nie były resetowane, albo były resetowane na ciepłych oponach.
Brodzins - 27-11-2019, 22:03
jacekk napisał/a: | Różnica ciśnienia to 0.1 bara na każde 10 stopni temperatury. Rzecz oczywista, że ciśnienie trzeba kontrolować i na zimę dopompować (jeśli ktoś nie zmienia opon).
Jednak nawet 20 stopniowe różnice temperatur to zmiana o 0.2 bara ciśnienia opon. A czujniki podobno mają margines -20% względem ciśnienia referencyjnego więc nie powinny się wzbudzić tylko z powodu spadku temperatury na dworze. Jeśli się wzbudziły to ciśnienie musiało być już wcześniej niższe niż referencyjne. Z różnych powodów. Mogło po prostu uciec, albo czujniki nie były resetowane, albo były resetowane na ciepłych oponach. |
Ja się będę upieral, że akurat przy tych czujnikach temperatura (niska) ma wpływ na ich pracę.
Jakoś do przymrozkow mam właściwe ciśnienie, a w listopadzie zaczynają się jaja?
Zgodzę się z Tobą, że nie powinny.... Nie powinien także lakier zlazic z maski, ani dawać w tylek wałki balansowe....
jacekk - 27-11-2019, 23:51
Zresetuj ciśnienie referencyjne w zimny poranek i więcej się nie odezwą. Chyba, że pojedziesz na daleką północ i temperatura spadnie do -40.
Brodzins - 28-11-2019, 19:04
jacekk napisał/a: | Zresetuj ciśnienie referencyjne w zimny poranek i więcej się nie odezwą. Chyba, że pojedziesz na daleką północ i temperatura spadnie do -40. |
W tamtym roku próbowałem, i coś mi to nie szło... Tzn dalej swirowaly na mrozie.
acent - 28-11-2019, 23:23
Wyprogramuj, a za oszczędzone pieniądze kup kompresor. W cenie 4 wentylów można kupić całkiem dobry sprzęt.
|
|
|