To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - brak czujników TMPS w kołach zimowych

jacekk - 27-11-2019, 11:27

Różnica ciśnienia to 0.1 bara na każde 10 stopni temperatury. Rzecz oczywista, że ciśnienie trzeba kontrolować i na zimę dopompować (jeśli ktoś nie zmienia opon).
Jednak nawet 20 stopniowe różnice temperatur to zmiana o 0.2 bara ciśnienia opon. A czujniki podobno mają margines -20% względem ciśnienia referencyjnego więc nie powinny się wzbudzić tylko z powodu spadku temperatury na dworze. Jeśli się wzbudziły to ciśnienie musiało być już wcześniej niższe niż referencyjne. Z różnych powodów. Mogło po prostu uciec, albo czujniki nie były resetowane, albo były resetowane na ciepłych oponach.

Brodzins - 27-11-2019, 22:03

jacekk napisał/a:
Różnica ciśnienia to 0.1 bara na każde 10 stopni temperatury. Rzecz oczywista, że ciśnienie trzeba kontrolować i na zimę dopompować (jeśli ktoś nie zmienia opon).
Jednak nawet 20 stopniowe różnice temperatur to zmiana o 0.2 bara ciśnienia opon. A czujniki podobno mają margines -20% względem ciśnienia referencyjnego więc nie powinny się wzbudzić tylko z powodu spadku temperatury na dworze. Jeśli się wzbudziły to ciśnienie musiało być już wcześniej niższe niż referencyjne. Z różnych powodów. Mogło po prostu uciec, albo czujniki nie były resetowane, albo były resetowane na ciepłych oponach.

Ja się będę upieral, że akurat przy tych czujnikach temperatura (niska) ma wpływ na ich pracę.
Jakoś do przymrozkow mam właściwe ciśnienie, a w listopadzie zaczynają się jaja? :)

Zgodzę się z Tobą, że nie powinny.... Nie powinien także lakier zlazic z maski, ani dawać w tylek wałki balansowe....

jacekk - 27-11-2019, 23:51

Zresetuj ciśnienie referencyjne w zimny poranek i więcej się nie odezwą. Chyba, że pojedziesz na daleką północ i temperatura spadnie do -40.
Brodzins - 28-11-2019, 19:04

jacekk napisał/a:
Zresetuj ciśnienie referencyjne w zimny poranek i więcej się nie odezwą. Chyba, że pojedziesz na daleką północ i temperatura spadnie do -40.

W tamtym roku próbowałem, i coś mi to nie szło... Tzn dalej swirowaly na mrozie.

acent - 28-11-2019, 23:23

Wyprogramuj, a za oszczędzone pieniądze kup kompresor. W cenie 4 wentylów można kupić całkiem dobry sprzęt.