To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Podkarpacki Lancer Ralliart

kubo7 - 06-05-2019, 19:07

Cześć. Masz może filmik jak Twoje auto chodź na tym wydechu? Droga taka inwestycja? Pozdrawiam :)
Mazin89 - 07-05-2019, 19:31

Koszt ukladu typu cat back + testpipe 3200. Katalizator o zwiększonym przepływie 1000 zł. Całość 4200 zł + koszt noclegu w Katowicach, żeby bez problemu dojechać na 8 do Siemianowic Śląskich :)

Czas pracy od 8 do około 16. Stary wydech starannie zapakowany. Ogólnie bardzo zadowolony jestem.

https://youtu.be/9XssF7nd05s

Film jest z listopada, obecnie wydech brzmi nieco inaczej, bardziej basowo, gdyż "ułożył się" albo "przepalił" jak kto woli. Poza tym na filmie słychać BOV Properfect, który wywaliłem bo auto po zrobieniu wydechu "gryzło" się z nim. Może w weekend nagram film jak brzmi teraz. Tylko musi mi przyjść nowy DV bo stockowy w weekend połamałem :?

No i nie śmiać mi się z filmu bo nagrywany na szybko telefonem pod blokiem :mrgreen:

kubo7 - 07-05-2019, 19:43

Szczerze? Aż ciarki przechodzą :twisted: Domyślam się, że na żywo brzmi jeszcze lepiej. Ale jedno jest pewne. Jak podjeżdżasz pod dom to sąsiedzi i żona od razu wiedzą, kto przyjechał :lol:
Mazin89 - 07-05-2019, 21:43

kubo7 napisał/a:
Szczerze? Aż ciarki przechodzą :twisted:

Taki był zamiar. Nie żałuję

kubo7 napisał/a:
sąsiedzi i żona od razu wiedzą, kto przyjechał :lol:

Tu masz racje. Na 6 piętrze słychać jak chodzi.

HUGIO - 27-05-2019, 20:36

Jest możliwość, że wczoraj mijałem Cię w Rzeszowie?

Jeśli nie, to masz konkurencję na blachach RNI ;)

Mazin89 - 27-05-2019, 20:43

Nie to nie ja. Jest pod Niskiem Ralliart ale nie znam właściciela. I nie ma wydechu zrobionego :D
HUGIO - 27-05-2019, 20:59

Wydechu niestety nie widziałem, bo jechał z naprzeciwka, ale był głośniejszy od mojego to pewne ;)
Mazin89 - 27-05-2019, 21:04

To może coś zrobił bo stockowy wydech nie był zbyt głośny. Albo po prostu w 1.8 jest bardzo cichy.
HUGIO - 28-05-2019, 10:00

Może trafił mu się taki tuning, jak mi kiedyś :roll:

Mazin89 - 28-05-2019, 20:15

Przynajmniej gazy spalinowe omijają katalizator :D

Mój po 8,5 roku użytkowania wyglądał podobnie, no może bez takiego przelotu. Ogólnie jakość wydechu w lancerach pozostawia sporo do życzenia. Jeśli chodzi o estetykę jest jeszcze gorzej bo końcowy rdzewieje bardzo. O ile sedan ma zakryty, to w SB strasznie widać.

Mazin89 - 01-06-2019, 20:36

Jakiś czas temu do Lancera założyłem wskaźnik doładowania. Kilka dni oglądania filmików plus 3 dni roboty, trochę stresu, że spaliłem coś i się udało. Przyczyną pojawiającej się po podłączeniu choinki na desce okazał się padający akumulator :D

jak widać kolor bursztynowy ładnie komponuje się z wyświetlaczem Lancera, jak to mówią "jak stąd" :D

Przy okazji oczywiście wymieniłem aku i zafundowałem sobie nowe profesjonalne podkładki do montażu:

Poza tym BOV Properfect okazał się jednak niekompatybilny z Ralliartem co skutkowało wchodzeniem w tryb awaryjny przy dłuższej jeździe na wysokich obrotach. Co ciekawe problem ten pojawił się dopiero po wymianie wydechu i to też dopiero po jakimś czasie. Tak czy inaczej BOV psykający został zamieniony na OEM od Evo X. Po założeniu doszedłem do wniosku, że to psykanie nie jest jednak takie fajne i ciesze się ciszą :) Oczywiście słychać jak zawór się otwiera ale jest to dużo cichsze niż przy atmosferycznym.

W najbliższym czasie planuję wymianę rury łączącej turbo i intercooler na stalową z silikonowymi połączeniami i w końcu remap.

I na koniec takie małe przypomnienie z podwórkowego komisu "u Stadiona":

:D

staszq2 - 02-06-2019, 22:37

Mazin89 napisał/a:
I na koniec takie małe przypomnienie z podwórkowego komisu "u Stadiona"

Ach co to był za zlocik :twisted: :mrgreen:
Mazin89 napisał/a:
W najbliższym czasie planuję wymianę rury łączącej turbo i intercooler na stalową z silikonowymi połączeniami i w końcu remap

Po takiej zmianie wydechu to obowiązkowo, rzecz jasna rezerwuję jazdę testową after remap :twisted: :twisted: :twisted:
Czekam na wykres :wink:

Mazin89 - 02-06-2019, 22:42

staszq2 napisał/a:

Po takiej zmianie wydechu to obowiązkowo, rzecz jasna rezerwuję jazdę testową after remap :twisted: :twisted: :twisted:
Czekam na wykres :wink:

Jak będzie gotowe to oczywiście. Jeszcze do tego hamulce Brembo bo ostatnio mi zagotowałeś OEMowe :)

A tak wogóle... ten check co tak z nim walczyliśmy - od czasu wsadzenia zaworu z Evo nie występuje. Może przypadek i wróci, a może znalazła się recepta :)

staszq2 - 02-06-2019, 23:10

Mazin89 napisał/a:
Jeszcze do tego hamulce Brembo bo ostatnio mi zagotowałeś OEMowe

No wiesz nie mogłem oprzeć się temu dźwiękowi wydechu a wiązało się to z ostrą jazdą no i tak wyszło :mrgreen: no i tylko utwierdziłem Cię w tym, że OEM heble to jakaś pomyłka identyczna jak w Outlanderze.
Co do checka no to qrde oby to był zawór bo już kombinacji z nim nie miara była :roll:

Mazin89 - 03-06-2019, 19:14

staszq2 napisał/a:
Co do checka no to qrde oby to był zawór bo już kombinacji z nim nie miara była :roll:

Z tego co pisali mi na evo.org ten błąd to przez overboost. Może seryjny zawór nie działał poprawnie przy podwyższonym booscie.