To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Podczas hamowania dziwne uderzenia-przód

wojbud - 17-09-2014, 19:42

Mój problem z hamulcami polega na tym, że jak lekko hamuję to chwilę przez zatrzymaniem słychać z przodu jakby takie chrupanie. Przy mocniejszym hamowaniu tego niema. Bez różnicy czy na prostych kołach czy skręconych. Wszystkie tarcze i klocki wymieniane jakiś 1000km wstecz, więc to raczej odpada. Ma ktoś jakiś pomysł, co to może być? Dodam że podczas tego chrupana czuć jakby drżenie w pedale hamulca, ale takie delikatne ledwo wyczuwalne.
Bizi78 - 17-09-2014, 19:47

wojbud napisał/a:
Wszystkie tarcze i klocki wymieniane jakiś 1000km wstecz, więc to raczej odpada.

wojbud napisał/a:
Dodam że podczas tego chrupana czuć jakby drżenie w pedale hamulca, ale takie delikatne ledwo wyczuwalne.

Najlepiej sprawdź bicie na tarczach.
Tarcze można bardzo szybko pokrzywić :wink: .

wojbud - 17-09-2014, 20:28

W sumie to jak kupiłem gala to miałem wszystkie tarcze krzywe, ale bicie było na kierownicy i na pedale hamulca a tego chrupania nie było dlatego trochę mnie to martwi. Myślałem że coś z zawieszeniem ale co? Wymieniałem oba banany małe pół roku temu - ponoć oryginały.
KsiadzRobak - 18-09-2014, 00:22

Brzmi jak suche prowadnice zacisku. Były w ogóle przesmarowane podczas montażu?
Marcino - 18-09-2014, 09:42

Ja bym sprawdził sworznie w wahaczach, to one mogą soebie tak "chrupać" podczas hamowania
wojbud - 18-09-2014, 19:51

Prowadnice zacisku przesmarowane były, ale jako że nie miałem nic innego pod ręką to wziąłem tylko smar grafitowy w sprayu. Jeśli zły to jaki jest prawidłowy bo jak szukałem to ile odpowiedzi tyle smarów. Jedni miedziany polecają inni zakazują.
Tomii - 18-09-2014, 21:30

Mnie to wygląda na zużyte prowadnice zacisku lub wyrobione gniazda prowadnic w jarzmie. Smarowanie pomaga tylko na chwilę - góra 2-mce.
KsiadzRobak - 18-09-2014, 22:29

Grafitowy się kompletnie nie nadaje.
Shockwave - 18-09-2014, 23:26

W każdym sklepie motoryzacyjnym mają smar do prowadnic. Ja kupowałem ATE za 35zl taka dosyć spora tubkę.
Marcino - 19-09-2014, 07:28

Smar jak smar... ale to nie zapudrujesz. Ja bym szukał luzów na elementach bo to one powodują chrupanie. Może być że śruby-prowadnice zacisków wyrobione, a gumka jest?
wojbud - 19-09-2014, 18:39

Jako że smaru na miejscu w sklepie nie mieli to zamówiłem jakiś w saszetce do hamulców za 4zł. Co do gumki to jednej właśnie nie mam bo kiedyś zblokowąło tłoczek i się "zagotowąło" a z gumki niewiele zostało. Wiem jaką funkcje spełnia że pomaga "odbijać" po puszczeniu hamulca, ale gdzieś tu wyczytałem że nic wielkiego bez niej nie powinno się stać. A jeśli, to czy da się kupić samą gumkę czy komplet z prowadnicą? Jutro przesmaruje i sprawdzę efekty.
KsiadzRobak - 20-09-2014, 22:01

Ta mała gumeczka w środku stabilizuje cały zacisk. Bez niej będziesz miał właśnie takie efekty stukania.
krzysztofpak75 - 21-09-2014, 09:24

Witam !!
Ja mam podobny problem , mianowicie podczas puszczania hamulca mam taki "gumowy" dźwięk z przodu . Tak samo jest przy dochamowywaniu. Jeżeli puszczę przykładowo hamulec odrazu tego nie ma .

Ma ktoś jakiś pomysł ??

wojbud - 21-09-2014, 12:49

Zanabyłem smar do zacisku jakiś bezbarwny, przesmarowałem i niby nie chrupie. Przy rozbieraniu jedną prowadnicę aż ciężko było wyciągnąć. Puki co jest bez gumki i tak chyba zostanie do wypłaty bo coś drogie trochę te prowadnice czy tuleje prowadzące bo różnie nazywają.
Witek vel Mysza - 03-10-2014, 01:17

wojbud napisał/a:
chrupania nie było dlatego trochę mnie to martwi
A może to rdza chrupie kielichy?