To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Zagazować Lancera?

juar_78 - 24-01-2019, 15:03

Kosmopolak napisał/a:
No wlasnie o to chodzi, tez o tym troche czytalem.
Teraz pytanie czy cos by z tego sensownego poskladal...

A skąd jesteś w Polsce?

Kosmopolak - 24-01-2019, 15:14

juar_78 napisał/a:
Kosmopolak napisał/a:

A skąd jesteś w Polsce?

Z Kozienic, jednak rzadko tam bywam. A chodzi o ewentualne przeglady, naprawy itp. A bede mieszkal w Oranienburgu za chwil pare. A teraz mieszkam tez w DE ale w Badenii.

juar_78 - 24-01-2019, 20:51

Kosmopolak napisał/a:
juar_78 napisał/a:
Kosmopolak napisał/a:

A skąd jesteś w Polsce?

Z Kozienic, jednak rzadko tam bywam. A chodzi o ewentualne przeglady, naprawy itp. A bede mieszkal w Oranienburgu za chwil pare. A teraz mieszkam tez w DE ale w Badenii.

Bo warsztat, w którym ja montowałem, chyba wstawiał LPG do aut na niemieckich tablicach. Tak mi się wydaje, więc może mają jakieś doświadczenie. Ale ja jestem ze Śląska.

Tygr - 24-01-2019, 21:05

Kosmopolak, ja gazowałem 1.6.
Miasto 10L lpg
trasa 8L lpg

zwróciła się po niecałych 20k km

juar_78 - 24-01-2019, 21:24

Tygr napisał/a:
Kosmopolak, ja gazowałem 1.6.
Miasto 10L lpg
trasa 8L lpg

zwróciła się po niecałych 20k km

U mnie w 2.0 tak przeciętnie wychodzi do 11 LPG. Pewnie połowa to miasto. Ostatnio trasa Katowice - Zielona Góra, a więc cały czas prawie autostrada oraz ekspresów, prędkość przerwa zająca pewnie ok. 130, czasem trochę wolniej, czasem szybciej - wyszło 11,5 LPG. Najmniej chyba (trasa, delikatna jazda) to 9,5 LPG wyszło. Ale wiadomo, 4g63 to mistrz oszczędności raczej nie jest :) .

Kosmopolak - 26-01-2019, 20:26

Dobra już się zdecydowałem, chciałbym zamontować gaz, w przeciągu 2 najbliższych miesięcy, może mi ktoś doradzić jakiś dobry warsztat w pasie granicznym z DE od Zielonej Góry po Szczecin?
Instalacja ma mieć homologację na Niemcy, bo mam blachy niemieckie, rozważałem przerejestrowanie na polskie blachy, by mieć wybór lepszy w gazie , ale to się nie kalkuluje w ogóle(kwestia ubezpieczenia)...a do tego ciągłe kontrole i większe ryzyko...wiele powodów

Więc zostają blachy niemieckie i tu się ponoć pojawiają problemy w doborze sensownej instalacji, jak już kolega plecho1 wspomniał mi, można coś sensownego zamontować na Niemcy? Bo jak nie to sobie daje z tym spokój, szkoda nerwów i kasy jakbym miał mieć ciągle naprawy,serwis,problemy i brak samochodu.

Pozdrawiam.

Bzyk_R1 - 26-01-2019, 21:24

Kosmopolak, pewnie czytałeś o ekg.onz.115:

https://gazeo.pl/informacje/wiadomosci/Niemcy-zmieniaja-przepisy-koniec-montazy-w-Polsce,wiadomosc,9935.html

A ku mojej uciesze AC ma produkt który posiada homologację więc nie trzeba się ograniczać do BRC:

https://gazeo.pl/informacje/instalacje/produkty/Nowoczesny-STAG-400.4-DPI-z-norma-R115,artykul,10162.html

A tutaj stanowisko AC:

https://www.ac.com.pl/pl-...iczne-niemiecka

Teoretycznie więc problemu nie ma. A warsztaty łatwo znajdziesz w wykazie serwisów autoryzowanych. Kwestia doczytania opinii o wybranych na lpg.forum

Kosmopolak - 27-01-2019, 13:54

Bzyk_R1 napisał/a:
A warsztaty łatwo znajdziesz w wykazie serwisów autoryzowanych

Dzięki, najbliższy autoryzowany serwis byłby Unigas w Poznaniu , ewentualnie Unigas we Wrocławiu. Na google maja oba dobre opinie, szczególnie ten wrocławski. Pytanie jak często trzeba się pojawiać w celu przeglądu i innych spraw? Żeby to nie było uciążliwe zbytnio, bo do Poznania będę miał 300 a do Wrocka 400km.
Naprawy optymistycznie wykluczam:)

PS jak dobrze wyczytałem ten AC STAG to polski produkt? No to można jeszcze polskie wspierać, tym bardziej, że jakościowo chyba to jest w porządku, nie?

plecho1 - 27-01-2019, 16:36

Produkty Staga mają dobrą jakość. Jak ktoś to dobrze zamontuje i wyreguluje to z instalacją przez około 100 tys km nie powinno być problemu.
Bzyk_R1 - 27-01-2019, 20:39

Kosmopolak, pierwsze strojenie robisz po 1000km, kolejne co 10.000km. Oczywiście żeby utrzymać 2 letnią gwarancję. Potem możesz sobie kupić soft do lpg i nauczyć się podstaw diagnostyki i strojenia. A filterki co 10.000 to się robi przy piwku dla relaksu ;-)
plecho1 - 27-01-2019, 21:39

Pierwsze strojenie robi się odrazu po montażu, po 1000km ewentualnie dostrojenie jak jest taka potrzeba jak ewentualnie wtryski zmieniły wydatek.