[97-04]Galant EAxA/W - Mocne siadanie tyłu, niestabilność samochodu i zarzucanie
Krzyzak - 21-04-2019, 20:10
Jak zawieszenie sztywne to pływał nie będzie - tu chodziło tylko o cięcie opon od wewnątrz.
Ja dałem Lipie podkładki - po 2 sztuki na śrubę, grubość łączna ok. 4mm, ale nie dało to oczekiwanych efektów.
Plus oczywiście rozkręcenie zwrotnicy, żeby górną tuleję skręcić w pozycji pracy.
Hugo - 21-04-2019, 20:39
crushyna, po 2000 r. kombi wychodziło że sprężynami takimi jak w sedanie, czyli węższymi na dole, ale wykonanymi ze twardszego drutu o średnicy 11,25 mm, a sedan miał średnicę 10 mm. Musisz szukać sprężyn KYB RC5864 dedykowanych do kombi po 2000 r.
Akuma supido - 22-04-2019, 21:00
Ceść.
Mam ten sam problem, opony zdarte od środka. Kupuję używki za parę złoty
Oczywiście nie jest to rozwiązanie problemu.
Marcino - 23-04-2019, 06:54
Zbieżność z tyłu do ustawienia.
crushyna - 23-04-2019, 11:38
Hugo napisał/a: | crushyna, po 2000 r. kombi wychodziło że sprężynami takimi jak w sedanie, czyli węższymi na dole, ale wykonanymi ze twardszego drutu o średnicy 11,25 mm, a sedan miał średnicę 10 mm. Musisz szukać sprężyn KYB RC5864 dedykowanych do kombi po 2000 r. |
Udało mi się je dostać w Poznaniu od ręki - jutro będą montowane zamiast sedanowych tylnich.
Dam znać, jak poszło
Krzyzak - 23-04-2019, 17:06
Nie Marcin, to nie zbieżność - jak wyżej napisali, to kwestia pochylenia przy sprężynach obniżających.
Marcino - 23-04-2019, 22:59
Krzyzak napisał/a: | Nie Marcin, to nie zbieżność - jak wyżej napisali, to kwestia pochylenia przy sprężynach obniżających. |
okey. Ale dlaczego scieta tylko jedna opona?
Ale faktycznie ja też przez przypadek zamontowałem sprezyny z sedana i siadał. Przez przypadek bo kupiłem tylną belkę kompletną na częsci... ktora nie była od kombi a myślałem ze jest.
crushyna - 24-04-2019, 22:10
Hugo napisał/a: | crushyna, po 2000 r. kombi wychodziło że sprężynami takimi jak w sedanie, czyli węższymi na dole, ale wykonanymi ze twardszego drutu o średnicy 11,25 mm, a sedan miał średnicę 10 mm. Musisz szukać sprężyn KYB RC5864 dedykowanych do kombi po 2000 r. |
O panie, samochód powstał.
W spoczynku tył jest wyżej niż przód, więc teraz jest ok
Dzięki wielkie!
przemek1602 - 24-04-2019, 23:44
O ile wyżej, daj zdjęcie.
Hugo - 25-04-2019, 08:10
crushyna, a podczas jazdy nie czujesz, że tył jest za sztywny?
Akuma supido - 29-04-2019, 12:03
Hej. Znalazłem te sprężyny po stówce za szt. powiedzcie mi czy to wszystko? czy jeszcze jakieś części należy wymienić np. talerz sprężyny?
Pozdrówka.
Hugo - 29-04-2019, 19:57
Akuma supido, nie, reszta wszystko pasuje.
crushyna - 08-05-2019, 15:25
przemek1602 napisał/a: | O ile wyżej, daj zdjęcie. |
Obecnie wygląda to tak jak na zdjęciu.
Zaraz po założeniu było jeszcze z 1.5cm wyżej, ale samochód właśnie wrócił z ponad 5000km podróży (do Dubrownika i z powrotem przez Węgry) z 4 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem, więc już zdążyły się wyrównać
Obecnie w bagażniku jest koło zapasowe + butla z gazem, i jest niecały centymetr wyżej niż przód, więc na moje jest OK.
Hugo napisał/a: | crushyna, a podczas jazdy nie czujesz, że tył jest za sztywny? |
Jest sztywny, ale jak na moje to plus. Ważne, że nie skacze i nie pływa
Na sprężynach sedanowych (które były bez załadunku lekko ugięte) pływał niemiłosiernie.
Przy 2 osobach z tyłu w zasadzie tarł dokładkami bocznymi o podłoże.
Hugo - 08-05-2019, 17:38
crushyna, nie ma tematu jeśli chodzi o to czy jest za sztywny itp. Cały czas myślałem, że Ty masz sedana W kombi musi być OK, bo to są sprężyny przeznaczone do kombi właśnie...
-Fenek- - 02-04-2020, 11:20
Pozwolę sobie wrócić do tematu
Dzisiaj przy okazji wymieniania końcówek drążków kierowniczych zleciłem mechanikom sprawdzić całe zawieszenie i podobno wszystko jest w porządku, półtora miesiąca temu na przeglądzie też nic się ujawniło.
Sprężyny i amory wymienialiśmy jeszcze latem, do tego wleciały nowe oponki na zimę, Hankook i*cept RS 195/60 R15 jeśli Wam coś to mówi.
I co? I wygląda na to, że chyba nic się nie zmieniło Co prawda tej zimy nie jeździłem tak dużo, po śniegu w ogóle, ale tył na rondach podczas deszczu/mrozu jak uciekał, tak ucieka, a auto prowadziło się raczej niepewnie
Czyli albo to jakieś ukryte fochy Galanta, których nie da się tak łatwo wykryć, albo to faktycznie przez ten negatyw na tyle po obniżeniu.
Ewentualnie te zimówki również się do niczego nie nadają.
|
|
|