Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło
Krzyzak - 16-04-2007, 17:40
przem20 napisał/a: | To nie franca |
franca w sensie konstrukcja francuska (tfuuu)
Anonymous - 16-04-2007, 21:31
Krzyzak napisał/a: | przem20 napisał/a: | To nie franca |
franca w sensie konstrukcja francuska (tfuuu) |
tak na marginesie....nigdy nie miałem auta produkcji francuskiej.....ale patrząc na liche elementy ( skundlenie takiej marki jak mitsu to niewybaczalny błąd moim zdaniem ).....rozlatujace sie w mitsu, a oznaczone jako made in renault.....tak własnie sie zastanawiam co dobrze....jeśli cokolwiek działa prawidłowo w tych renaultach ????
P.S. Chryste.....wszedłem na forum MEGANE.......horror...... .......w tych autach nic nie działa dobrze.....poczytajcie
Anonymous - 17-04-2007, 11:24
Mój Tata ma Renault 19 i jakos mu sie tam dobrze sprawuje. A ma juz 13 latek. Co prawda widziałem samochody w których lepiej pracuje skrzynia, ale jezdzic sie da i to chyba w samochodach najwazniejsze. Niestety nie wiem (nie mma doswiadczenia co do nowszych konstrukcji Renault'a) ale podejrzewam, ze w dobie ciecia kosztów nie ma co liczyc, ze kolejne (nowsze) samochody beda dlugowieczne. W koncu producenci samochodów najwiecej kaski zarabiaja na produkcji czesci zamiennych a nie na sprzedazy nowych samochodow.
Anonymous - 30-05-2007, 14:33
Polećcie mi dobre świece do MSS 1,3 benzyna 1999 r. POzdrawiam
Anonymous - 07-07-2007, 07:12
Jak jest post o sprzęgle to ja mam pytanie. Jak długo wytrzymuje pompka sprzęgłowa i wysprzęglik w DID (mam na myśli do pierwszych przecieków dla 70% jazdy w mieście) oczywiście przy odpowiednich wymianach DOT-u ? Pamiętam że w dużym Fiacie wysprzęglik ciekł już przy 20tkm, ale to historia i inna bajka.
Anonymous - 12-04-2009, 12:43
Odświeżę trochę temat. Mam podobne objawy jak osoba zakładająca ten wątek. Otóż gdy samochód pracuje i stoi na luzie to słychać takie "terkotanie/stukanie" z okolic skrzyni biegów. Gdy wcisnę sprzęgło nastaje cisza. Z biegami nie mam problemów, podczas jazdy też nic się nie dzieje więc skrzynia raczej ok i obstawiam na sprzęgło. Przebieg 117000. Dzieje się tak już od dłuższego czasu (jakiś rok) ale chciałbym się upewnić na ile jest to zagrożenie i ile tak pojeżdżę, gdyż czeka mnie parotysięczna trasa po europie i nie chciałbym by coś za granicą strzeliło.
mkm - 12-04-2009, 12:55
djandrew, lozysko sprzeglowe do wymiany.
Na pytanie jak dlugo pojezdzisz nikt Ci tu nie jest w stanie odpowiedziec. Jezdzisz juz rok mozesz pojezdzic kolejny rok, dwa, albo jutro staniesz. Kiedys lozysko sie rozsypie lub zatrze do konca i stanie, a te dzwieki swiadcza, ze proces sie rozpoczal...
Owczar - 15-04-2009, 12:16
Też uważam, że to łożysko oporowe. Jak wciskasz sprzęgło to obciążenie powoduje, że się wycisza.
Anonymous - 15-04-2009, 23:20
dzięki chłopaki za odpowiedź. To teraz pozostaje się modlić by w trasie się nie rozsypało
panpromek - 30-04-2009, 15:15
Witam.
Od miesiąca jestem użytkownikiem MSS 1.6 2004. Auto ma aktualnie przejechane 19600 km. Z tego co wyczytałem na forum ta wersja posiada francuską skrzynię i wedle opinii jest ona po prostu kiepska. Chciałbym zapytać szanownych forumowiczów czy to normalne w tej skrzyni, że przy obrotach silnika na poziomie 2100-2300 dość głośno "wyje". Poniżej i powyżej podanego zakresu obrotowego silnika ten efekt dźwiękowy nie występuje bądź słychać go znacznie mniej.
Owczar - 30-04-2009, 15:29
Chyba chodzi o 196tys? Czy te dźwięki słychać podczas rozpędzania i hamowania silnikiem, czy niezależnie jak jedziesz i tylko w tym zakresie?
panpromek - 30-04-2009, 18:27
Chodzi jednak o 19600 km To jest autentyczny przebieg w 100% sprawdzony Te dźwięki najgłośniejsze są właśnie w tym podanym zakresie obrotów silnika. Poniżej i powyżej są na tyle mało słyszalne, że nie zwracam na to uwagi. Dźwięk ten występuje przy przyspieszaniu jak i hamowaniu silnikiem.
Owczar - 30-04-2009, 19:07
No jestem w szoku. Niecałe 20 tys a skrzynia sprawia problem, gdyby to było 196tys to można by podejrzewać łożyska, ale jeśli to tylko 20tys to może te skrzynie tak mają? Nie znam osobiście tej konstrukcji. Z tego co czytam to te skrzynie są już takie Możesz spróbować wymienić olej, na pewno nie zaszkodzi. Niestety nie wiem jaki się leje do francuskich skrzyń. Do wielu francuzów leją shell 75W80. Mam taki nawet w moim galancie i jest ok.
panpromek - 30-04-2009, 19:24
Poza tymi dziwnymi odgłosami skrzynia działa poprawnie więc chyba "ten typ tak ma". Szkoda, bo autko ogólnie bardzo przyjemne.
jewiurz - 30-04-2009, 20:53
Juz gdzieś na forum był wątek na temat wycia skrzyni ... u mnie jest to samo, przebieg 50000km
|
|
|