To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło

Krzyzak - 16-04-2007, 17:40

przem20 napisał/a:
To nie franca

franca w sensie konstrukcja francuska (tfuuu)

Anonymous - 16-04-2007, 21:31

Krzyzak napisał/a:
przem20 napisał/a:
To nie franca

franca w sensie konstrukcja francuska (tfuuu)

:) tak na marginesie....nigdy nie miałem auta produkcji francuskiej.....ale patrząc na liche elementy ( skundlenie takiej marki jak mitsu to niewybaczalny błąd moim zdaniem ).....rozlatujace sie w mitsu, a oznaczone jako made in renault.....tak własnie sie zastanawiam co dobrze....jeśli cokolwiek działa prawidłowo w tych renaultach ????

P.S. Chryste.....wszedłem na forum MEGANE.......horror...... :shock: :shock: :shock: .......w tych autach nic nie działa dobrze.....poczytajcie :shock: :shock:

Anonymous - 17-04-2007, 11:24

Mój Tata ma Renault 19 i jakos mu sie tam dobrze sprawuje. A ma juz 13 latek. Co prawda widziałem samochody w których lepiej pracuje skrzynia, ale jezdzic sie da i to chyba w samochodach najwazniejsze. Niestety nie wiem (nie mma doswiadczenia co do nowszych konstrukcji Renault'a) ale podejrzewam, ze w dobie ciecia kosztów nie ma co liczyc, ze kolejne (nowsze) samochody beda dlugowieczne. W koncu producenci samochodów najwiecej kaski zarabiaja na produkcji czesci zamiennych a nie na sprzedazy nowych samochodow.
Anonymous - 30-05-2007, 14:33

Polećcie mi dobre świece do MSS 1,3 benzyna 1999 r. POzdrawiam
Anonymous - 07-07-2007, 07:12

Jak jest post o sprzęgle to ja mam pytanie. Jak długo wytrzymuje pompka sprzęgłowa i wysprzęglik w DID (mam na myśli do pierwszych przecieków dla 70% jazdy w mieście) oczywiście przy odpowiednich wymianach DOT-u ? Pamiętam że w dużym Fiacie wysprzęglik ciekł już przy 20tkm, ale to historia i inna bajka.
Anonymous - 12-04-2009, 12:43

Odświeżę trochę temat. Mam podobne objawy jak osoba zakładająca ten wątek. Otóż gdy samochód pracuje i stoi na luzie to słychać takie "terkotanie/stukanie" z okolic skrzyni biegów. Gdy wcisnę sprzęgło nastaje cisza. Z biegami nie mam problemów, podczas jazdy też nic się nie dzieje więc skrzynia raczej ok i obstawiam na sprzęgło. Przebieg 117000. Dzieje się tak już od dłuższego czasu (jakiś rok) ale chciałbym się upewnić na ile jest to zagrożenie i ile tak pojeżdżę, gdyż czeka mnie parotysięczna trasa po europie i nie chciałbym by coś za granicą strzeliło.
mkm - 12-04-2009, 12:55

djandrew, lozysko sprzeglowe do wymiany.
Na pytanie jak dlugo pojezdzisz nikt Ci tu nie jest w stanie odpowiedziec. Jezdzisz juz rok mozesz pojezdzic kolejny rok, dwa, albo jutro staniesz. Kiedys lozysko sie rozsypie lub zatrze do konca i stanie, a te dzwieki swiadcza, ze proces sie rozpoczal...

Owczar - 15-04-2009, 12:16

Też uważam, że to łożysko oporowe. Jak wciskasz sprzęgło to obciążenie powoduje, że się wycisza.
Anonymous - 15-04-2009, 23:20

dzięki chłopaki za odpowiedź. To teraz pozostaje się modlić by w trasie się nie rozsypało
panpromek - 30-04-2009, 15:15

Witam.

Od miesiąca jestem użytkownikiem MSS 1.6 2004. Auto ma aktualnie przejechane 19600 km. Z tego co wyczytałem na forum ta wersja posiada francuską skrzynię i wedle opinii jest ona po prostu kiepska. Chciałbym zapytać szanownych forumowiczów czy to normalne w tej skrzyni, że przy obrotach silnika na poziomie 2100-2300 dość głośno "wyje". Poniżej i powyżej podanego zakresu obrotowego silnika ten efekt dźwiękowy nie występuje bądź słychać go znacznie mniej.

Owczar - 30-04-2009, 15:29

Chyba chodzi o 196tys? Czy te dźwięki słychać podczas rozpędzania i hamowania silnikiem, czy niezależnie jak jedziesz i tylko w tym zakresie?
panpromek - 30-04-2009, 18:27

Chodzi jednak o 19600 km :) To jest autentyczny przebieg w 100% sprawdzony :) Te dźwięki najgłośniejsze są właśnie w tym podanym zakresie obrotów silnika. Poniżej i powyżej są na tyle mało słyszalne, że nie zwracam na to uwagi. Dźwięk ten występuje przy przyspieszaniu jak i hamowaniu silnikiem.
Owczar - 30-04-2009, 19:07

No jestem w szoku. Niecałe 20 tys a skrzynia sprawia problem, gdyby to było 196tys to można by podejrzewać łożyska, ale jeśli to tylko 20tys to może te skrzynie tak mają? Nie znam osobiście tej konstrukcji. Z tego co czytam to te skrzynie są już takie :| Możesz spróbować wymienić olej, na pewno nie zaszkodzi. Niestety nie wiem jaki się leje do francuskich skrzyń. Do wielu francuzów leją shell 75W80. Mam taki nawet w moim galancie i jest ok.
panpromek - 30-04-2009, 19:24

Poza tymi dziwnymi odgłosami skrzynia działa poprawnie więc chyba "ten typ tak ma". Szkoda, bo autko ogólnie bardzo przyjemne.
jewiurz - 30-04-2009, 20:53

Juz gdzieś na forum był wątek na temat wycia skrzyni ... u mnie jest to samo, przebieg 50000km