Outlander I GEN Techniczne - [O1T] rozrząd po 30 tyś km
krzychu - 18-06-2019, 08:22
Źle ustawionego wałka balansowego.
Bizi78 - 18-06-2019, 08:33
krzychu napisał/a: | Wtedy przewertowałem całą polską, brak wzmianki w instrukcji użytkownika o wymianie rozrządu. |
Bo info o rozrządzie jest w książce serwisowej a nie w instrukcji .
W książce od MSS jest wymiana co 90kkm, co pokrywa się z 6 letnim przebiegiem wg mitsubishi (przebieg 15kkm w roku).
koniu222 napisał/a: | Tzn czego ? |
Dodatkowego paska pod rozrządem, jeśli się przestawi to auto będzie kiepsko pracować .
Ewentualnie powiedz mu o sprawdzeniu jego ustawieniu za pomocą śrubokręta to może zajarzy o co chodzi .
robertdg - 20-06-2019, 21:15
Ja pierdziele zaś "burza" o interwał rozrządu, no jak zamiennik może odpowiadać jakości oryginału ? Gdzie tu rozsądek, jeżeli zamiennik kosztujacy 600zł odpowiadałby jakości oryginału wartemu 3 razy tyle, gdzież ta ekonomia, marketing przy tym by nie przemawiał. W sprzedaży sa tak "smierdzace" zamienniki które w oczach sie rozpadaja po kilku tygodniach uzytkowania (mówie tu o czesciach zbudowanych z elementów gumowych/kauczukowych/etc) Dlaczego interwał uzależniony jest od wieku - to wszystko chemia i wplyw czasu na trwałość, tyczy sie to wszystkiego.
Zasada jest taka, jade do warsztatu z częsciami - warsztat bierze odpowiedzialność za wykonaną usługe a nie za jakość częsci.
Jade do warsztatu na kompleksowa naprawe - warsztat zapewnia czesci i w ramach gwarancji na usluge odpowiada zarówno za robocizne jak i dochodzi praw odnosnie wadliwego towaru.
Czesto teraz spotyka sie zamienniki na których jest jasno okreslony interwal wymiany co do roku i przebiegu - mała instrukcja czy ulotka wewnatrz która jest czesto pomijana a winna być załaczana do protokołu naprawy.
Jakby kogoś dalej ciekawilo, prawilny poziom podejscia do obywatela:
https://dayco.com.au/warranty.aspx
Zadajcie sobie teraz takie pytanie, dlaczego instrukcje obsługi miedzy róznymi kontynentami dla takich samych aut sa róznej "grubosci"
koniu222 - 21-06-2019, 23:30
Czy do zablokowana walka balansu potrzebna jest jakaś dedykowana blokada ? Mechanik mnie zapytał czy jest potrzebna blokada dedykowana do tego modelu.
Bzyk_R1 - 22-06-2019, 09:06
|
|
|