Nasze nieMiśki ;-) - Super Łoś - kolejny Szwed VOLVO S80 T6 AWD
szuwar - 06-10-2019, 20:41
i ... ))))
-zamówiony wideorejestrator tracy tył + przód
-dodatkowo potencjometr do wyświetlania temp. chłodziwa, bo na tym pożydzili i niedali....
-oponki zimowe NOKIAN
-olej i filtr do HALDEXu oraz uszczelniacz wału bo jest zapocone.
tościk - 15-10-2019, 10:06
szuwar napisał/a: | Kupiłem dzisiaj nowe zimówki NOKIAN 225/50R17 WR D3. |
Mam bardzo złe doświadczenia z tymi oponami. Na świeżym śniegu idą ładnie i pewnie, ale na mokrym to na łyżwach się lepiej hamuje. A że u nas zimy ostatnio takie bardziej mokre niż śnieżne, to nigdy więcej
szuwar - 15-10-2019, 21:12
tościk, moze mówisz o NEXEN ... Nokiany to raczej górna półka ... ale zobaczymy. Napisze jak przetestuję.
Dziś odebrałem autko, z założoną instalacją gazową
tościk - 16-10-2019, 10:39
szuwar napisał/a: | tościk, moze mówisz o NEXEN ... Nokiany to raczej górna półka |
Niestety nie.
Stary poczciwy Colt 1.3 75KM był w stanie zerwać przyczepność przy nieco bardziej zrywnym ruszeniu.
Pierwsze ostrzeżenie miałem jak hamowałem awaryjnie z prędkości 40 km/h i skończyłem na chodniku, bo musiałem uciekać. Niestety je zignorowałem i jakiś czas później straciłem maskę.
Też kupowałem z przeświadczeniem, że genialne opony, półka premium i w ogóle, a na mokrym się zachowywały jak plastikowe wiadra. Szkoda, bo na śniegu faktycznie były fantastyczne. Ale może jakieś wybitnie wadliwe trafiłem. Albo nie przykładają się do opon do małych aut.
Żeby nie było, że zmyslam: https://drive.google.com/open?id=1m9MqYP0635iOjxwUESmy6lCTY_ICvID9
Olivia - 16-10-2019, 11:39
Skąd czerpiecie informacje że Nokian to producent premium ? To że siedziba jest w Finlandii a sam producent to spółka - córka Nokii nie upoważnia ich aby się tak tytułować.
Jednym z poddostawców masy butylowej ( to po Polsku chyba tak się nazywa) jest mój partner który ma swoją fabryczkę. Żadna to zaawansowana technologia. Sam kord dla Nokiana dostarczał swego czasu polski Viscoplast. Ale gdy przejęli go Amerykanie z 3M ceny jak i produkt poszedł w górę. Więc Nokian bierze od dostawców chińskich. Z fabryki butylu z Guanghzou latamy z masą butylową do Finlandii. W tej samej fabryce produkt wytwarzany jest dla Continentala, Michellin i Pirelli. Ale na nowszych technologicznie maszynach i oddawany od razu do chińskiego laboratorium producentów premium czy jest zgodny z zamówieniem. Następnie surowy transportowany m in samolotami do zakładów rozsianych po całym świecie. Nokian bierze surowiec butylu niesprawdzony do zakładów w Europie lub już formuje na miejscu. Z tego samego surowca o niższych specyfikacjach robione są m in. Vikingi i Falkeny.
To samo co Nokian robi obecnie w procesie produkcyjnym zrobiło przez pewien czas Pirelli zapewne celem większego zysku. Skończyło się to tak że bieżnik opon odklejał się nagminnie lub masa gumowa była niespójna w swojej fakturze a czole opony w wyniku czego opony zużywały się nierównomiernie. To było ok 2010-2011 roku.
Jedynym sporym plusem Nokiana jest jakość drutu (tego który idzie po długości opony do której „mocuje” się kord tekstylny) i osnowa metalowa dzięki której opony można bieżnikować czy nacinać. W wielu produktach budżetowych osnowa metalowa jest dużo cieńsza a i drut (nie wiem jak to fachowo się nazywa w polskim) pod wpływem bieżnikowania czy nacinania traci elastyczność i opona jest nie do wyważenia.
Dla mnie Nokian to taki producent budżetowy „+”. Ale w życiu, patrząc na sposób produkcji, jakość technologii użytej, surowców, nie uznałabym go producentem premium. To pewnie zabieg marketingowy jak z tymi „apartamentami” u Was, że gdzie nie spojrzę tam apartamenty
PS. Jeszcze słówko o jeździe na świeżym śniegu. Nie spotkałam się z oponą zimową która robiłaby to źle. Już sam bieżnik je do tego predestynuje. Sama guma i jej proces technologiczny jest naturalnie ukierunkowany na śnieg, szczególnie świeży, zbity. Pod górkę zaczyna się robić w momencie gdy chcemy oponę na śnieg, jesień, deszcz, miazgę śniegową etc. Tutaj już potrzebna jest wiedza, lepszy surowiec i dobra baza intelektualni-doświadczeniowa (tak to nazwałam sobie). Ciężej niżeli oponę śniegową wyprodukuje się też oponę letnią. Ale to już jest ciut inna historia.
tościk - 16-10-2019, 14:05
Olivia napisał/a: | Skąd czerpiecie informacje że Nokian to producent premium ? |
Olivia napisał/a: | To pewnie zabieg marketingowy jak z tymi „apartamentami” u Was, że gdzie nie spojrzę tam apartamenty |
O to to
Prawda jest taka, że każdy sklep klasyfikuje Nokiany jako premium. Po wulkanizacjach wiszą plakaty, żeby kupowac tylko Nokiany, bo premium. Nawet bodajże Auto Świat w swoich testach umieszcza Nokiany na podium i określa jako premium, chociaż praktycznie we wszystkich testach zajmuja miejsca w drugiej dziesiątce
szuwar - 16-10-2019, 15:26
Może jest jak mówicie, przetestuje i zobaczymy. Na pewno będzie lepiej jak z Nexen na zimę do mojego Saab'a. Tragedia. I na pewno pomoże napęd AWD 😁 kupiłem w budżetowej cenie więc jak nie będzie idealnie nie będę płakał, oby było przyzwoicie.
Rafal_Szczecin - 20-10-2019, 17:12
https://zapodaj.net/0d9b889befb52.jpg.html
https://zapodaj.net/1655e51a9e48b.jpg.html
pozdro Szuwar, moze kiedys jakas kreska u mnie 4,4 V8 .
z ciekawosci, ile to pije ? mój w mieście przy spokojnej jezdzie 19 przy bucie 21-22l
szuwar - 21-10-2019, 21:57
Heka Rafał, słyszałem że masz takiego od Marcina to dopiero musi gadać
Pije umiarkowanie na trasie przy jeździe około 140 km/h - 13l , w mieście około 15/17 l.
Jeszcze nawet baku gazu po założeniu gazowni nie wyjechałem bo miałem problem z dostaniem simmering na wał, co chwile wysyłali nie taki rozmiar.
Rafal_Szczecin - 25-10-2019, 10:00
szuwar napisał/a: | to dopiero musi gadać |
żeby było bardziej rasowo, wyprułem dwa tylne tłumiki i zrobiłem przelot
https://www.youtube.com/w...SLGCEzHvbtusOG8
Matejko - 26-10-2019, 22:59
czyli podczas jazdy jest tak:
https://www.youtube.com/watch?v=rSDtrCxpKKI
T6 tak nie brzmi...
...ale jest szybciejszy
robertdg - 27-10-2019, 08:37
Matejko napisał/a: | T6 tak nie brzmi...
...ale jest szybciejszy | Herezje
Mimo tego ze V8 jest cięzsze to i tak zostawia w tyle T6 nawiazujac do zdrowych niemodzonych jednostek
szuwar - 27-10-2019, 12:04
Rafal_Szczecin napisał/a: | żeby było bardziej rasowo, wyprułem dwa tylne tłumiki i zrobiłem przelot |
heheeh widzę sąsiadów na osiedlu
Dźwięk V8 jest jedyny w swoim rodzaju .... ale zostanę przy mniejszym spalaniu
Matejko - 28-10-2019, 09:27
robertdg napisał/a: | Mimo tego ze V8 jest cięzsze to i tak zostawia w tyle T6 nawiazujac do zdrowych niemodzonych jednostek |
eeee, jeden drobny zabieg i v8 nie ma żadnych szans
https://youtu.be/mxN2aVFtekg?t=192
Rafal_Szczecin - 28-10-2019, 15:41
robertdg napisał/a: | Mimo tego ze V8 jest cięzsze to i tak zostawia w tyle T6 nawiazujac do zdrowych niemodzonych jednostek |
Matejko napisał/a: | eeee, jeden drobny zabieg i v8 nie ma żadnych szans |
jednak co V8 to V8. dzwiek i to,ze te auta juz nie beda tracily na wartosci jak T6, bo jest ich po prostu zdecydowanie mniej . a porobionych T6tek jest jak na lekarstwo.
|
|
|