Outlander II GEN Techniczne - Kupiłem outlandera :) kilka pytań technicznych
Bzyk_R1 - 16-10-2019, 21:41
To się nazywa poduszka rury wydechowej. Zespół dwóch specjalnych flansz z pierścieniem uszczelniającym mocowane na sprężynach. Rozwiązanie proste i trwałe, nie przepala się, nie strzępi i nie pierdzi jak te plecionki wszystkie.
Raiz3n89 - 17-10-2019, 21:59
I wlasnie to mialem wydmuchane gdzie znajde ten czujnik faz? Dzisiaj walczylem z hamulcami, gosc chyba od nowosci tam nie zagladal, prowadnice tak zapieczone ze musialem wyciagac cale zaciski i na stole odkrecac, nie obylo sie bez spawania nakretek. Tarcze wszystkie na złom a juz kasy brak luzy sobie zmierze tylko najpierw zrobie te rolki, to sprzegielko jak sprawdzic? Bo u mnie kreci alternatorem w obie strony.
kajos - 18-10-2019, 10:08
jak sprzegielko kreciw 2 strony to do wymiany
a chamulce?
hmm
zrobily sie koszty i to duze bo do wymiany wlasciwie wszytko jest a to x4 robi sie wielka cena
zycze wytrwania a pozniej auto sie odwdzieczy
LukasiusPomorze - 18-10-2019, 10:52
Solenoidowe zawory od zmiennych faz rozrządu znajdziesz między rozrządem, a pierwszym cylindrem, poniżej łączenia pokrywy zaworów z głowicą.
Wrzuć proszę zdjęcie jak wyglądały te zawory przy twoim przebiegu.
Raiz3n89 - 18-10-2019, 22:35
Z hamulcy mam do wymiany wszystkie tarcze, wszystkie prowadnice zaciskow i gumki na tłoczkach w przednim lewym. Tak czytałem o tym zaworze zmiennych faz rozrządu i moze to przez niego silnik chodzi mi jak diesel, czy jak go wyciagne i przeczyszcze to nic sie nie poprzestawia itp? Zdjecie egr wsatwilem kilka tematow wczesniej, znalazlem w nim jakas siatke, czyscilem zwykla benzyna i pianka do czyszczenia piekarnikow
Panowie a orientujecie jak wyjac alternator? Z tego co widzialem to dojscie jest koszmarne i przeszkadza pompa wspomagania i jej przewod.
LukasiusPomorze - 19-10-2019, 11:45
Przy aucie o tak dużej masie sprawne hamulce to podstawa ciesz się że się nie zacięły w czasie jazdy bo teraz byś pisał z chmury
Za klekot może odpowiadać wiele rzeczy np. rozrząd, luzy zaworowe, zawory zmiennych faz rozrządu, cewki, świece, czujniki położenia wałków, olej...
Czujnik zmiennych faz rozrządu pracuje sterując przepływem oleju więc jak go wyjmiesz to może lekko chlapnąć ale nie na tyle mocno byś musiał podejmować jakieś specjalne środki ostrożności.
Dla spokoju ducha możesz odłączyć zasilanie(klema) by mieć pewność że nic nie padnie - tak wiem nikt tego nie robi i wszystkim działa
Sprawa jest prosta wyjmujesz czyścisz , konserwujesz świeżym olejem i przed montażem smarujesz oring olejem, jazda próbna i relacja na forum dla potomnych.
Raiz3n89 - 22-10-2019, 19:04
Jeszcze nie bralem sie za ten zaworek, narazie walczylem z hamulcami, jutro wymieniam łożyska w rolkach prowadzących paska klinowego, postaram sie zrobic jakas fotorelacje bo mozna kilka groszy zaoszczedzic. Ale wracajac do wydechu to z racji tego ze nie mialem dostepu do nowego pierscienia uszczelniajacego to zalozylem stary i posmarowalem pastą do wydechu, wytrzymalo jakis tydzien i znowu mam przedmuch. Ori pierscien kosztuje ok 90zl, udalo mi sie znalezc zamiennik za 10zl ale nie wiem czy nowy pierscien smarowac tez pastą czy na sucho zlozyc? Ktos doradzi?
Edit: dzis zmienilem lozyska na rolkach prowadzących ale nadal cos wyje, musze pozyczyc od kumpla stetoskop i wyczaic co to. Wyjalem tez ten czujnik faz rozrzadu, szczerze mowiac mialem nadzieje ze bedzie caly zakitowany albo cos i to jest przyczyna stukania w silniku no ale okazalo sie ze albo ktos czyscil albo jest sam z siebie w dobrym stanie. Przeplukalem, zalozylem i zmian brak.
LukasiusPomorze - 24-10-2019, 23:54
Gratuluję zawór zmiennych faz rozrządu wygląda całkiem dobrze co oznacza, że poprzedni właściciel dosyć często zmieniał olej.
Czy możesz nagrać dźwięk stukania w silniku, czy na nagraniu będzie zbyt trudno dostrzec stukanie ?
Raiz3n89 - 25-10-2019, 09:33
Słychać wyraźnie, coś mi jeszcze wyje na pasku, wymieniłem łożyska w rolkach prowadzących bo te na pewno były zużyte ale coś tam jeszcze nie gra. Filmik:
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym wymienić olej w skrzyni biegów, mam manual. W instrukcji jest podany dia queen new multi gear oil 75w80 gl 3 ale z tego co patrzyłem to jest to niby olej do automatów i jest strasznie drogi, jak wpisuje mój silnik w konfiguratorach to wyskakują oleje GL-4 albo i GL-5, czy ktoś by pomógł z doborem jakiegoś zamiennika?
Edit: dobra zamówiłem Motul MOTYLGEAR 75W-80, znalazlem na forum że ludzie lali to zamiast w.w i jest spoko, cena tez ok.
kajos - 25-10-2019, 21:45
poszukaj w szukajce
jest temat olejow w skrzyni i w dyfrze
jak masz RWD to w dyfrze tez wymien tylko tam inny jest olej
Raiz3n89 - 02-11-2019, 16:30
Tak tylko sie pochwale co mi ze skrzyni wyleciało
https://drive.google.com/file/d/1Ww9IJhzq5S2aaS-DUyJjJ-TxCswPOmeu/view?usp=sharing
kajos - 02-11-2019, 17:37
u mnie to sie kupuje w Lidlu koloru wodnego
juz nalezala sie wymiana
LukasiusPomorze - 03-11-2019, 07:07
No popatrz, a mówią że się oleju w skrzyni nie wymienia.
Lepiej szybko schowaj te butelki zanim ktoś oskarży ciebie o herezję
Raiz3n89 - 06-11-2019, 20:58
Czesc Panowie, jestem po pomiarze luzów zaworowych, okazalo sie ze kilka jest do roboty, kilka na granicy a z jednym to nie mam pojecia co jest, mianowicie luz na nim jest ok dwukrotnie za duzy. Ponadto zobaczylem ze jest sporo masła pod pokrywą zaworów i nie wiem czy już mam płakać. Olej zmienialem jakies 100km temu, robie tez krotkie odcinki ale tyle chyba by sie tego nie zebralo, nie zauwazylem zeby mi plyn uciekal ale duzo robilem przy aucie i co chiwla spuszczalem/dolewalem. Wrzucam fotki i prosze o kilka słów wsparcia =(
https://drive.google.com/file/d/1wOGBnFiV5FTD1RaH3ilytxgv0bO6aS4P/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1--ILSynpvwyiksCquFOBiGQmEvBPV5A_/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/10WUinMjAEg6gVt4djjtYfaYXe4MVY_uI/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1Jqoeu6cW4Yg7sjaJQTzp_6YU952Vxm1D/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/111ixV6K3KrxZyt-n1ufeJKZhsKvpfJVH/view?usp=drivesdk
LukasiusPomorze - 09-11-2019, 18:36
Dobrze, że się zdecydowałeś na pomiar luzów zaworowych, ludzie często odwlekają tę czynność, bo w ASO to spory wydatek, a później ich samochody się sypią i trzeba sprzedać.
Plan naprawczy w twoim wypadku wygląda tak :
1. pomiar kompresji na każdym z cylindrów,
2.sprawdzenie ugięcia sprężyn zaworów,
3.pomiar grubości szklanek zaworowych (trzeba je wyjąć i ponumerować dla uniknięcia pomyłki),
4. wybór jednego z trzech wariantów :
. a) naprawa i częściowa wymiana na nowe
. b) wymiana szklanek na nowe
. c) zakup szklanek do szlifowania
ad. a) sprawdzenie, które szklanki można zamienić miejscami, a które można podszlifować by uzyskać odpowiednią tolerancję spasowania.
ad. b) wymiarowanie szklanki i spisanie listy szklanek do zakupu bazując na punkcie nr 3 i uwzględniając wymagany luz.
Zamówienie szklanek w ASO lub u sprzedawcy części do amerykanów (dodge).
ad. c) zakup nowych szklanek typu "generic" które są ok 2mm grubsze od standardowych i wymagają szlifowania do wymaganej grubości
5. wymiana szklanek
6. jazda próbna
7.pomiar kompresji i porównanie z punktem nr 1
8.strojenie LPG
9. jazda z bananem na ustach
Warto przyłożyć się do notatek, mała pomyłka może sporo namieszać.
|
|
|