Outlander III GEN Techniczne - PHEV - pytania o baterię
mohinder - 02-08-2022, 19:27
A nie o to chodzi waran73, że boję się, że baterię coś trafi. Chodzi o to że Mitsubishi daje gwarancję na 100000mil lub 8 lat, że bateria nie zejdzie poniżej 70% oryginalnej pojemności. Ja wiem, że nawet jak będzie miała 50 czy nawet 40% oryginalnej pojemości to będzie jeździł samochód dalej tyle, że zasięg jako elektryk spadnie.
waran73 - 02-08-2022, 20:31
Z jednej strony-8 lat lub 160tys/km..bardzo mozliwe ze spadnie ponizej 70%..z drugiej strony-niejedna taka bateria dziala juz w przydomowej instalacji fv..i dziala..i zasieg jej nie spada
w tych autach tak jest zaprogramowany sterownik ,,pesymistycznie".Wiec majac dostep do MUT mozna sobie pamiec BMU ,,odnowic".. robilem to juz dwa razy..Za pierwszym razerm troche sie obawialem co to bedzie..Ale nic sie nie dzialo zlego..
Z cala pewnoscia %% procenty objetosci leca troche szybciej niz w naprawde nowej baterii..ale z drugiej strony...auto ma ponad 200tys i w grudniu 9 lat..
rzutnik - 21-08-2022, 22:25
Czy w Rzeszowie lub okolicach jest ktoś z dostępem do MUT? Zakupiłem ostatnio Outlandera PHEV i zasięg na baterii ok. 22-25km. Może dało by się co nieco więcej wyciągnąć?
Informacje z PHEV Watchdog:
Aktualny przebieg 181tys.
Actual state of health from advertised battery capacity - 52,2% of 40,0Ah
Actual battery capacity - 20,9Ah (6,3kWh)
DBCAM Performed przy 152tys.
Actual State of Charge - 100% = 24,6Ah
Actual State of Health from advertised battery capacity 61,5% of 40,0Ah
Actual battery capacity - 24,6Ah (7,4kWk)
waran73 - 22-08-2022, 05:18
Czesc. Da sie..za pomoca muta wpisujesz w BMU nowa date urodzin baterii-np.5 miesiecy wstecz od aktualnej.i juz...
rzutnik - 23-08-2022, 09:16
Rzeszów lub okolice ktoś ma MUTa i pomoże?
mohinder - 18-04-2023, 05:03
Jak jeszcze tego nie ogarnąłeś to znalazłem cos takiego:
https://vtech.pl/aktualnosci/odswiezenie-pojemnosci-baterii-outlander-phev.html
Robią właśnie to o co Ci chodzi.
stryjekbtc - 30-10-2024, 19:54
wojtowa, Hej, mam pytanie odnośnie balansowania baterii.
Mam autocoma, niby udaje mi się odpalić balansowanie, (jednak inaczej niż w instrukcji- bez świecącego przycisku READY). Procedura się rozpoczyna i po mniej więcej 3h rozładowuje się akumulator pomocniczy i procedura się przerywa. Trochę mnie to dziwi.
Mały aku jest OK
Możesz opisać jak dokładnie robiłeś tą procedure?
Regularnie wywala mi błedy EV związane z napięciami na celach podczas jazdy...
Musze zatrzymać samochód i odpalić na nowo i za jakiś czas historia się powtarza...
Mam nadzieję, że pełne wykonanie procedury pomoże. W tej chwili spoczynkowe róznice na celach wynoszą 0,027, podczas jazdy zdarza się i 0,127!
mohinder - 31-10-2024, 00:16
wojtowa ju tu chyba nie zagląda. Z tego co wiem to sprzedał Mitsu.
Natomiast z mojej wiedzy, jeśli używasz oryginalnej ładowarki to procedura balansowania cel jest wykonywana podczas ładowania. Jeżeli jakas cela się rozjeżdża w czasie jazdy to by wskazywało na uszkodzoną cele.
|
|
|