ASX Techniczne - Wyłączenie fabrycznych PDC i montaż zwykłych
Laknat - 18-11-2019, 07:46
adek napisał/a: | Laknat napisał/a: | U mnie to wygląda tak. Auto stoi w garażu, około 50-55 cm od bramy. Jak widać sygnał czujników ma większą częstotliwość i czujniki piszczą przez cały czas, a nie z przerwami, jak to jest u ciebie na filmikach z murkiem |
Prawdopodobnie masz wlaczone czujniki w trybie dla auta z hakiem - w inst. obslugi masz jak przelaczyc na bez haka. Druga sprawa to dwa boczne maja lapac od 60cm i do nich poki co nic nie mam ale dwa tylne (srodkowe) maja lapac od okolo 150cm a jak widac na filmach lapia znacznie pozniej.
Jakbys mial chwile to moglbys sprawdzic sensory ? Najwygodniej zalaczyc czujniki bez wlaczania silnika (tak zeby nie pojechal) a potem nasluchiwanie zachowania kazdego z sensorow (uchem z bliska). Powinny tykac jak na zalaczonych plikach tylko ciekawe czy tak samo jak u mnie czy inaczej. |
Ad 1. Nie mam czujników w trybie auta z hakiem. Po prostu moje czujniki jak już złapią przeszkodę to wydają dźwięk przez cały czas, a częstotliwość tych dźwięków jest zależna od odległości od przeszkody. Im bliżej tym są częstsze. Natomiast w twoich filmikach wygląda to tak, że jak czujnik wykryje przeszkodę to np. wyda trzy dźwięki, potem nie wydaje dźwięku, tak jak by nie było przeszkody, potem znowu dwa razy wyda dźwięk, znowu ma chwilę przerwy, potem wyda dźwięk ze cztery razy i znowu nic. Przynajmniej ja takie odniosłem wrażenie. Jeszcze jedno - pod pojęciem "dźwięk" mam na myśli takie "bipanie" - nie wiem jak to określić aby nie było nieporozumień.
W zależności od odległości od przeszkody to u mnie jest tak bip ..... bip ..... bip ..... bip ... bip ... bip ... bip . bip . bip . bip (gdzie kropki oznaczają przerwy pomiędzy kolejnymi dźwiękami a ich długość zależy od odległości)
A u ciebie to wygląda tak bip .... bip ............. bip ..... bip ... bip ................ bip ......... bip ... bip. (czyli przerwy są rożnej długości choć odległość od przeszkody się nie zmieniła)
Ad 2. Nie usłyszałem żadnych dźwięków, ale może muszę to zrobić w garażu a nie na dworze gdzie szum otoczenia może tłumić dźwięki czujników.
adek - 18-11-2019, 11:08
No u mnie raz łapią raz nie, zmieniają strefy jak chcą, innym razem widzą przeszkodę ale zbyt późno albo nie widzą jak siedzę za kierownicą a widzą jak wyjdę
Co do nasłuchu to faktycznie lepiej jak jest cicho i uchem to prawie dotykać trzeba sensora.
Laknat - 18-11-2019, 12:06
adek napisał/a: | No u mnie raz łapią raz nie, zmieniają strefy jak chcą, innym razem widzą przeszkodę ale zbyt późno albo nie widzą jak siedzę za kierownicą a widzą jak wyjdę
|
Dlatego skupił bym się na szukanie problemu, ale raczej nie w samym czujniku, skoro już był wymieniany raz ale w centralce obsługującej te czujniki. Może tam jest problem?
adek - 18-11-2019, 12:34
Laknat napisał/a: | Dlatego skupił bym się na szukanie problemu, ale raczej nie w samym czujniku, skoro już był wymieniany raz ale w centralce obsługującej te czujniki. Może tam jest problem? |
Też tak obstawiam i może występuje tu jakieś przesterowanie ale prosiłem ASO o sprawdzenie wiele razy ale nie chcieli się tym zająć - wpierw zasłaniali się ograniczeniami działania czujników z instrukcji obsługi a potem tym, że sprawdzili z autem z placu i jest ok.
Na moje pytanie gdzie jest centralka nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi bo "prawdopodobnie z tyłu" to nie odpowiedź.
Michauek22 - 18-11-2019, 15:37
adek napisał/a: | Na moje pytanie gdzie jest centralka nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi bo "prawdopodobnie z tyłu" to nie odpowiedź. |
Na 100% jest z tyłu.
adek - 19-11-2019, 07:58
Michauek22 napisał/a: | Na 100% jest z tyłu. |
Tu nie miałbym 100% pewności bo jeszcze biorę pod uwagę miejsce nad schowkiem na rękawiczki ale wracając do sedna, mnie bardziej zdziwiło, że ASO samo nie wie dokładnie gdzie się znajduje ta część mimo, że podobno dysponują schematami.
Co do samej dezaktywacji też nie zadeklarowali się czy potrafią.
Bizi78 - 19-11-2019, 08:57
Manual dla rocznika 2019 mówi, że sterownik jest za schowkiem pasażera.
adek - 25-11-2019, 14:28
Poszło oficjalne odwołanie do ASO i MMC (razem z filmami i nagraniami dźwiękowymi).
Jak tylko przyjdzie odpowiedź to powiadomię.
ps. mam podejrzenia, że może to być wada fabryczna.
[ Dodano: 17-12-2019, 11:43 ]
Przyszła papierowa odpowiedź z ASO i kolejny raz w większości zostały przeklejone regułki z instrukcji obsługi o których sam im pisałem w jednym z załączników. Nie otrzymałem szczegółowej odpowiedzi na pytanie: dlaczego czujniki zachowują się jak na filmach?
Według nich wszystko działa dobrze, czujniki sprawne i temat zamykają.
Najlepsze, że dzień po piśmie przyszedł mail z MMC Polska z informacją, że skontaktuje się ze mną ktoś z ASO aby ustalić wizytę na sprawdzenie przez człowieka z MMC. Według zapewnień miało to się dokonać w ciągu tygodnia i cierpliwie czekałem - nikt nie zadzwonił.
Na początku nowego napisałem maila do MMC z info o brak kontaktu z ASO a po godzinie już pojawił się telefon.
Wizyta się odbyła i postaram się ją opisać ale w wolnej chwili bo tego trochę jest.
W dużym skrócie, MMC podtrzymało zdanie ASO czyli TE CZUJNIKI DZIAŁAJĄ ZGODNIE Z WYTYCZNYMI PRODUCENTA - lol ?
Z rozmów jakie prowadziłem wynika, że gdyby ludzie zaczęli zgłaszać do swoich ASO podobne problemy ze swoimi czujnikami tj. opóźnione działanie / zmniejszony dystans wykrywania / itd. to MMC mogłoby wnioskować do producenta o jakiś update softu a tak to mają mój jeden przypadek
jan1994 - 25-12-2019, 20:33
Nie myślałeś aby napisać do producenta ? Czujniki parkowania w moim aucie wydają trochę inne dźwięki, więc nie mamy co porównywać. Jestem zadowolony z ich pracy pomimo tego, że włączają się z opóźnieniem po załączeniu biegu wstecznego.
Michauek22 - 26-12-2019, 17:01
adek napisał/a: | MMC mogłoby wnioskować do producenta o jakiś update softu a tak to mają mój jeden przypadek |
Takich przypadków jest zapewne więcej, ale nie każdy zwraca na to aż taką uwagę, ludzie są różni i mają różne podejście.
adek - 27-12-2019, 08:12
jan1994 napisał/a: | Nie myślałeś aby napisać do producenta ? Czujniki parkowania w moim aucie wydają trochę inne dźwięki, więc nie mamy co porównywać. Jestem zadowolony z ich pracy pomimo tego, że włączają się z opóźnieniem po załączeniu biegu wstecznego. |
Jako, że jest gwarancja to pisze do ASO a teraz głównie MMC bo jedni jak i drudzy uważają, że czujniki działają prawidłowo.
Cytat: | Takich przypadków jest zapewne więcej, ale nie każdy zwraca na to aż taką uwagę, ludzie są różni i mają różne podejście. |
Wiesz to jest tak, jak ktoś wcześniej miał czujniki prawidłowo działające i przechodzi na inne a w nich okazują się opóźnienia, mniejsze wykrywanie oraz nieregularne wykrywanie mimo, że auto i przeszkoda stoją to chyba jest coś nie tak.
Czekam obecnie na kolejną odpowiedź od MMC na moje odwołanie.
|
|
|