Outlander III GEN Techniczne - Outlander 2.0 skrzynia manualna
robus88 - 29-11-2019, 20:45
RedAxe napisał/a: | Ciężko jest porównać ASX z Outlanderem, są to samochody z innych półek.
Sam początkowo chciałem kupić ASX. Po jazdach próbnych Outlanderem i ASX, zdecydowałem się na Outlandera. Zupełnie inny komfort jazdy, duża przestrzeń w środku, wielki bagażnik, w podstawowym wyposażeniu są elementy, które w ASX są dostępne dopiero w wyższych wersjach.
Oczywista bolączka to 5 biegowa skrzynia biegów, ale też bez przesady. U mnie spalanie od 6,5 do 8, w zależności od tego jak bardzo się spieszę. Rocznie około 30 tys. km. Jak do tej pory zero awarii.
Z perspektywy czasu wyboru nie żałuję, jest o niebo lepszy od ASX w większości aspektów. |
Czyli spalanie w manualu znacznie niższe.
A na ekspresowej czy autostradzie bardzo męczy głośny dźwięk, przy tej prędkości 140 i 4000 obrotów?
artisan - 29-11-2019, 23:33
Ja uważam tak jak RedAxe że Outlander ma dużo więcej zalet niz ASX, jest po prostu autem o jedną półkę wyżej. W podobnej cenie nawet bym się nie zastanawiał (chyba że tak bardzo zależy ci na automacie). Co do parkowania przy swoich gabarytach jest b. zwrotny i parkuje mi się nie trudniej niż Lancerem którym jeździłem wcześniej. Co do hałasu to nie wiem jak nowy ASX ale jeździłem starym ASX i był słabo wyciszony. Outlander jest dużo lepiej wyciszony i po prostu przyjemniejszy w codziennym użytkowaniu. Lubię też nim pokonywać długie trasy, mimo tego, że faktycznie przyśpieszenia w cvt nie jest najlepsze. Przy podobnej cenie dla mnie wybór jest oczywisty.
Czarny Ziutek - 30-11-2019, 21:41
Hej, mam manuala to się wypowiem
Po pierwsze to lubię powachlować i automatu przy zakupie nie brałem pod uwagę, chociaż jak się ostatnio przejechałem eclipse crossem z cvt to muszę przyznać, że całkiem fajnie, zwłaszcza w korkach.
Jeśli chodzi o spalanie to tylko na podstawie wskazań komputera: po mieście 9-12l w zależności od korków w Krakowie, trasa z pełnym obciążeniem, trzema rowerami na dachu i prędkościami ok 140km/h 13-14l; i nie wiem jak tym autem trzebaby jeździć żeby spalanie było poniżej 9l.. chyba z górki Ponoć cvt jest oszczędniejsze jeśli chodzi o paliwo, nie wiem jak z żywotnością...
Jak się jeździ manualem? Całkiem fajnie i żwawo ale brakuje VI biegu, bo od 130 w górę irytująco wyje; no i wsteczny nie jest synchronizowany
Jeśli chodzi o wyciszenie to jak na tę cenę jest dobrze, znacząco ciszej niż w vw...
W nowym roczniku poprawili hamulce i amortyzatory, no i w końcu jest nawiew na drugi rząd siedzeń...
Na plus, że są póki co normalne zegary i fizyczne przyciski, a nie to nieergonomiczne dotykowe coś...
Z irytujących rzeczy to np. automatyka klimy, która żyje w swoim świecie i jak na razie nie zanosi się żeby ktoś w końcu ją przeprogramował jak trzeba; oraz w mojej bieda edition, fotel pasażera regulowany jest jedynie w przód i tył... A i szyby są na pewno cieńsze niż w vw, chociaż nie wiem jak teraz bo "inżynierowie" z vw pewnie i to już zdążyli "poprawić"
Na ASXa nie patrzyłem bo na moje potrzeby bagażnik był zbyt mały...
RedAxe - 30-11-2019, 22:08
Co to znaczy synchronizowany wsteczny???
Trochę jeżdżę różnymi samochodami, ale tego nie rozumiem-nie słyszałem o tym.
Nawiew jest od początku, spod pierwszych siedzeń.
O co chodzi z grubszymi szybami w wieśaucie???
Chyba żartujesz.
Brodzins - 01-12-2019, 09:36
RedAxe napisał/a: | Co to znaczy synchronizowany wsteczny???
Trochę jeżdżę różnymi samochodami, ale tego nie rozumiem-nie słyszałem o tym.
Nawiew jest od początku, spod pierwszych siedzeń.
O co chodzi z grubszymi szybami w wieśaucie???
Chyba żartujesz. |
Synchronizacja wstecznego - wbij w Google hasło, rozjaśni się po dwóch trzech postach na innych forach
Chodzi o nawiew na "twarz" z konsoli środkowej dla pasażerów z tyłu.
Na nogi jest od zawsze.
Kwestia grubości szyb jest ciekawa, oraz tego jak izoluja od ciepła /zimna.
Kupiłem żonie suzuki swifta ostatnio... Lekkie słoneczko i czuję się jak wampir który zaraz spłonie, tak grzeje przez szyby... Pali w ręce
Żeby nie było że off top - jeździłem outkiem w manualu, sam mam cvt.
Gdybym nie jeździł codziennie po Krakowie, to może manual by dał radę.
W korkach automat rzecz niezastąpiona. Warta dopłaty
Mniej pali, ale to walka o jakiś 1 litr - który można urwać przy dobrych warunkach w stosunku do manuala.
Na autostradzie jest super. Obroty 2.500 rpm przy 130km/h. Przy 170 km/hjakieś 3.500 rpm.
Od silnika cicho, ale wiatr daje po uszach.
Outlander to bryła lodówki, więc aerodynamika słaba.
robus88 - 03-12-2019, 12:35
Czy z jakością lakieru rzeczywiście jest tak źle? Szczególnie na drogach szybkiego ruchu.
Czy polecacie montować folię ochronną na zderzak i pokrywę komory silnika?
Brodzins - 03-12-2019, 13:12
robus88 napisał/a: | Czy z jakością lakieru rzeczywiście jest tak źle? Szczególnie na drogach szybkiego ruchu.
Czy polecacie montować folię ochronną na zderzak i pokrywę komory silnika? |
Robię prawie 40 tyś rocznie.
Połowa po drogach szybkiego ruchu. Kupiłem czarny lakier w zaprawce i raz na czas maziam maskę. Jak widzę biały podkład
Na zderzaku czysto... nie wiem albo się lepiej trzyma, albo plastik amortyzuje kamienie... Nie wiem...
Ogólnie lakier rysuje się od patrzenia. Mój wygląda jakbym go druciakiem jechał raz na miesiąc. A tylko parę razy szczotką na myjni myłem. Po uprzednim spłukaniu w miarę dokładnym.
Ale szkoda mi polerować, bo za moment będzie to samo - jakoś nie przejmuje się tym.
Odpowiadając na pytanie - maskę bym okleił i błotniki przednie. Od razu.
Zderzak też można przy okazji. Nie zaszkodzi.
Rozważ także folię bezbarwną na lampy - jak robić to komplet
grzes - 04-12-2019, 13:06
Jeżdżę takim 5 rok, 90 tysięcy. Generalnie z auta jestem bardzo zadowolony. Kiedy go kupowłaem, identyczna wersja z CVT 4x4 kosztowała tylko 10 tysięcy więcej – niestety przyśpieszał 2 sekundy wolniej do 100, co ewidentnie dało się odczuć w jeździe próbnej. Szkoda że nie oferowali wtedy ( i chyba nadal) manuala z benzyną i 4x4. 6 biegu brakuje na autostradach, cichy nie jest, choć podobno w kolejnych rocznikach to poprawili. ASX to inne gabaryty.
Pablo79 - 11-12-2019, 07:37
Nie ma porównania pomiędzy tymi samochodami.
Jeśli jesteś w stanie wrócić z atomatu do manula, to się nie zastanawiaj.
Ja mam w gazie to nie liczę spalania, ale średnia, to chyba z 11 litrów lpg na 100km.
Mój Outlander 2016 w najtanszej wersji jest tylko 100 kg cięższy od golfa kolegi z silnikiem 1.4.
Nie tylko mało pali, ma jeszcze dobre odejście.
Czy ASX też ma silnik 2.0 150 km?
Outlander w najtańszej wersji ma wszystko czego potrzebuję, poza grzaniem lusterek zewnętrznych.
Teraz wyskoczyła mi potrzeba zainstalowania haka i może od razu wstawię kamerę.
Marcino - 11-12-2019, 09:59
jacekk napisał/a: | Prędkość maksymalna 190, którą musi osiągnąć w okolicach obrotów mocy maksymalnej, więc należy się spodziewać 4000 obr przy 140 km/h. Przy 6-biegowej skrzyni byłoby tak samo tylko biegi 1-5 byłyby krótsze. Bo rozwiązań typu nadbieg raczej się nie stosuje w skrzyniach ręcznych. |
Oczywiście ze są nadbiegi w manualu. Nawet 5 biegowa w galancie z przed 22 lat tak ma w zależnosci od typu nawet 0.731 przełozenie na 5t ce.
4 tys obrotow przy 140km/h to musi niestety palic sporo paliwa.
Znajomemy O3 CVT pali 10-11 litrów PB.
robus88 - 12-12-2019, 15:17
Panowie a jak oceniacie i porównujęcie Outlandera w manualu do takiej KIA Sportage 1.6 GDI 132 km w wersji M?
Napisałem konkretnie o tej wersji, bowiem podobno gaz współpracuje normalnie.
Marcino - 13-12-2019, 10:26
robus88 napisał/a: | Panowie a jak oceniacie i porównujęcie Outlandera w manualu do takiej KIA Sportage 1.6 GDI 132 km w wersji M |
Te 132 konie nie jedzie .... przyspieszanie 80-120km/h to wieczość. Pali dośc sporo.
Co do LPG to instalacja dedykowana jak większośc do nowych, nie wiem jak z mejscem na butle.
lexus - 14-12-2019, 13:00
robus88 napisał/a: |
Panowie a jak oceniacie i porównujęcie Outlandera w manualu do takiej KIA Sportage 1.6 GDI 132 km w wersji M? | mam tucsona z tym silnikiem , jedzie jak wysoko kręcisz bo nie ma turbo , przy normalnej jeżdzie pali 7,5 l w warszawie w trasie do 140 podobnie do 8 l. na autostradzie i ogólnie pow. 2000 obrotów całkiem dobrze wstaje podobnie jak oII w 2,0 did ,natomiast gdi nie bardzo do gazu nie ma aut regulacji,a poza tym przy takim spalaniu szkoda psuć auta
kotakot - 14-12-2019, 21:34
Czy z omawianym modelu (2.0, manual, 5 osobowy, wersja podstawowa wyposażenia) fotele tylniej kanapy maja regulacje kata oparcia? Zapomniałem dopytac w salonie. Dzięki.
acent - 15-12-2019, 18:29
Tak ma.
|
|
|