To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - lusterka outlander - demontaż na części pierwsze

Consiglio - 22-03-2020, 14:33

Macie gdzieś jakiś tutorial odnośnie rozbierania lusterek. Zdechły mi zupełnie. Wcześniej jedno zamykało się głośniej, Później czasami nie otwierało się, z czasem zdechły obydwa. Szybko ta choroba postępowała. Dziś się już nie składają, ale na pozycji otwartej jest luz, jak zrobić, żeby były otwarte stabilnie?
and - 23-03-2020, 21:55

Jak wysłać na priv?
Consiglio - 27-03-2020, 12:18

Strasznie skomplikowany ten demontaż. Komu mozna to zlecić? Warsztat samochodowy?
mophus - 12-05-2020, 09:55

U mnie też pojawił się problem z lusterkiem. Chyba odpuszczę naprawę i wymienie na nowe, ale mie mogłem dostać się do wtyczki w prosty sposób. Trzeba sciągać boczek? Jak się do tego zabrać?
Oglądając drzwi znalazłem dwie zaślepki na śruby i chyba plastikową okrągłą czarną spinkę przy dolnym rogu drzwi. Nie chce połamać więc proszę o instrukcję. Mam outlandera II FL 2010 2.2 177km

Bizi78 - 12-05-2020, 10:48

Może wystarczy zdjąć trójkąt od lusterka wewnątrz.
Jesli nie to trzeba zdemontować boczek.
Instrukcję masz poniżej.
http://mmc-manuals.ru/man...40126100ENG.HTM

mophus - 12-05-2020, 12:36

Trójkąt zdjołem, ale wtyczka siedzi głębiej. Ktoś tu już się wypowiadał, że wymieniał lusterko. Chciałem uniknąć sciągania całości, może da się tylko lekko odgiąc boczek, żeby rozpiąc wtyk. W weekend pokombinuje

Edycja

Znalazłem filmiki ma YT pokazujące jak zdjąć boczek

https://youtu.be/jGKc3AXEg8M

https://youtu.be/kUeb8rRNTrk

iwan00 - 07-08-2020, 18:14

A mozna gdzieś znaleźć jakis manual dobrania się do silniczka? Doszedlem do momentu zdejmowania pokrywki ale nie chcialem za dużo zniszczyć i odpuścilem. Jest na to jakiś sekretny sposób...
wawol - 09-08-2020, 23:34
Temat postu: Zepsute składanie lusterka outlander
Boczek musisz ściągnąć.Dwa wkręty pod plastikowymi zaślepkami od przodu i trzeci po prawej stronie (okrągły kapturek ma wszystkie wkręty na śrubokręt krzyżakowy.Potem delikatnie wypinasz boczek zaczynałem od dołu delikatnie szarpiąc.jak go zdejmiesz wtedy dopiero będziesz mógł wypiąć kostkę odbezpieczając plastik i wciskając ja,.Doszedłem trochę dalej.Zdjąłem dekielek i tam koniec.Nie potrafię wyjąć mechanizmu z obudowy a najprawdopodobniej walnął mi slimak co jest w środku.Silniczek na krótko chodzi.Jak coś wymyślicie to proszę o info bo walczę z dalej.jutro chcę zamienić z wersji przedliftowej (mój jest po Lifcie)
Pozdro

iwan00 - 10-08-2020, 14:17

ten moment już za mną, tak jak mówię, miałem wszystko w ręku ale nie byłem w stanie zdjąć tej osłony z silniczka a nie chciałem za dużo demolować. jakiś tutorial ściągania tej osłonki...
wawol - 11-08-2020, 10:23
Temat postu: Zepsute składanie lusterka outlander
Są bodajże 4 zaczety.Delikatnie podważyłem małym płaskim śrubokrętem a drugim większym płaskim śrubokrętem rozpołowiłem obudowe.Tam znajdziesz silniczek i płytkę.Dalej według mnie się nie da.
MariuszW80 - 04-09-2020, 22:00

Mam podobny problem z mechanizmem składania lusterek... po rozmowie z jednym z Forumowiczów doszliśmy do wniosku, że najlepiej kupić "nowe" lusterko z działającym mechanizmem składania... i tu pojawia się problem. Mianowicie czy można jakoś sprawdzić ile pinów ma moje lusterko (bez wcześniejszego rozkładania i odkręcania "starego")? Mój Outek to 2,4 benzyna, automat, 2010 r., lusterka podgrzewane, ustawiane elektrycznie szkła, kierunkowskazy w nich... więcej nie jestem w stanie zdefiniować...
wawol - 06-09-2020, 16:46

MariuszW80 napisał/a:
Mam podobny problem z mechanizmem składania lusterek... po rozmowie z jednym z Forumowiczów doszliśmy do wniosku, że najlepiej kupić "nowe" lusterko z działającym mechanizmem składania... i tu pojawia się problem. Mianowicie czy można jakoś sprawdzić ile pinów ma moje lusterko (bez wcześniejszego rozkładania i odkręcania "starego")? Mój Outek to 2,4 benzyna, automat, 2010 r., lusterka podgrzewane, ustawiane elektrycznie szkła, kierunkowskazy w nich... więcej nie jestem w stanie zdefiniować...

Zdejmij boczek drzwi i wypnij kostkę od lusterka.Policz piny.

Krzysiek_WAWA - 06-10-2020, 23:09

Cześć,
Ostatnio przerabiałem ten temat w swoim Outlanderze II. Lusterko od strony kierowcy z dnia na dzień przestało się składać, bez żadnych oznak że się kończy.
Wersja z poliftowa, składane lusterka elektryczne, regulacja elektryczna, kierunkowskaz oraz podgrzewane lusterka mają 9 pinów. Cena nowego lusterka jest kosmiczna.

Decyzja moja była prosta, składamy z dwóch lusterek jedno sprawne. Kupiłem używane lusterko od Mitsubishi ASXa (7-pinów) - ważne aby silnik był sprawny, obudowa czy wkład lusterka nie był dla mnie ważny.

Polecam przy każdej czynności wykonywać sobie zdjęcia jak są umiejscowione wszystkie śruby, jak są przewody umieszczone i poprowadzone.

Czynności które trzeba wykonać:
1. Rozbieramy dawcę na cześci pierwsze, wg kolejności, zdejmujemy wkład (odpinając przewody od ogrzewania), tylna osłona lusterka (trzyma się na 8 zatrzaskach - zdejmujemy bardzo ostrożnie), odkręcamy śrubki mocujące regulacje górę/dół/lewo/prawo, odkręcamy pod lusterkiem 3 śruby TORX trzymające lusterko z uchwytem. Następnie odkręcamy pozostałe śrubki wkrętakiem krzyżowym tak aby wyjąć cały mechanizm regulacji wraz z silnikiem.
Ponieważ przewody przechodzą przez otwór w silniku składania lusterek, trzeba odpiąć wszystkie przewody od kierunków, silnika mechanizmu regulacji. Odkręcamy 3 sruby mocujące silnik i wyjmujemy go.

2. Zdejmjemy boczek drzwiowy (3 śruby gwiazdkowe) + zatrzaski

3. Odkręcamy lusterko kluczem oczkowym 10.

4. Rozbieramy na części nasze oryginalne lusterko w podobny sposób jak w pkt 1. W miejsce uszkdzonego silnika wkładamy sprawny silnik. Po czym składamy lusterko w odwrotnej kolejności.

Efekt: Używane lusterko 9 PINowe w pełni sprawne kosztuje około 500zł (ja przez 2 miesiące nie widziałem żadnego na aukcji), nowe około 800zł do 1200zł. Używane lusterko do ASXa kupione na aukcji za 80zł. Czas wymiany silnika około 3godzin.

Mam nadzieję, że komuś się przyda opis.

Pozdrawiam
Krzysiek

wawol - 08-10-2020, 16:47

rewelacja !!!Swietnie napisane.Mój mechanik tez tak zrobił.Dieki za fachowy opis.Pozdo

Krzysiek_WAWA napisał/a:
Cześć,
Ostatnio przerabiałem ten temat w swoim Outlanderze II. Lusterko od strony kierowcy z dnia na dzień przestało się składać, bez żadnych oznak że się kończy.
Wersja z poliftowa, składane lusterka elektryczne, regulacja elektryczna, kierunkowskaz oraz podgrzewane lusterka mają 9 pinów. Cena nowego lusterka jest kosmiczna.

Decyzja moja była prosta, składamy z dwóch lusterek jedno sprawne. Kupiłem używane lusterko od Mitsubishi ASXa (7-pinów) - ważne aby silnik był sprawny, obudowa czy wkład lusterka nie był dla mnie ważny.

Polecam przy każdej czynności wykonywać sobie zdjęcia jak są umiejscowione wszystkie śruby, jak są przewody umieszczone i poprowadzone.

Czynności które trzeba wykonać:
1. Rozbieramy dawcę na cześci pierwsze, wg kolejności, zdejmujemy wkład (odpinając przewody od ogrzewania), tylna osłona lusterka (trzyma się na 8 zatrzaskach - zdejmujemy bardzo ostrożnie), odkręcamy śrubki mocujące regulacje górę/dół/lewo/prawo, odkręcamy pod lusterkiem 3 śruby TORX trzymające lusterko z uchwytem. Następnie odkręcamy pozostałe śrubki wkrętakiem krzyżowym tak aby wyjąć cały mechanizm regulacji wraz z silnikiem.
Ponieważ przewody przechodzą przez otwór w silniku składania lusterek, trzeba odpiąć wszystkie przewody od kierunków, silnika mechanizmu regulacji. Odkręcamy 3 sruby mocujące silnik i wyjmujemy go.

2. Zdejmjemy boczek drzwiowy (3 śruby gwiazdkowe) + zatrzaski

3. Odkręcamy lusterko kluczem oczkowym 10.

4. Rozbieramy na części nasze oryginalne lusterko w podobny sposób jak w pkt 1. W miejsce uszkdzonego silnika wkładamy sprawny silnik. Po czym składamy lusterko w odwrotnej kolejności.

Efekt: Używane lusterko 9 PINowe w pełni sprawne kosztuje około 500zł (ja przez 2 miesiące nie widziałem żadnego na aukcji), nowe około 800zł do 1200zł. Używane lusterko do ASXa kupione na aukcji za 80zł. Czas wymiany silnika około 3godzin.

Mam nadzieję, że komuś się przyda opis.

Pozdrawiam
Krzysiek