To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Problem z temperaturą wewnątrz auta

-Fenek- - 03-02-2020, 16:40

Greg TimaskA napisał/a:
TU gdy jest za wysoki? układ nie grzeje dobrze lub "wariuje" w grzaniu kabiny....Na wiosnę/lato można go podwyższyć - lepsze to niż kosztowne inwestowanie w...różne naprawy/zamiany/przeróbki.

Wyjaśnij mi w jaki sposób zbyt wysoki poziom płynu chłodzącego miałby wpływać na ogrzewanie w samochodzie?

Greg TimaskA - 03-02-2020, 19:51

Hugo, rozumiem że to pytanie, rodzaju - podchwytliwe....

[ Dodano: 03-02-2020, 19:52 ]
Sorry, to Fen-ka...

Hugo - 04-02-2020, 18:38

Nie, pytam poważnie, bo ten układ sam się odpowietrza i w razie potrzeby płyn po ostygnięciu pobiera sobie ze zbiorniczka wyrównawczego do układu.
Greg TimaskA - 04-02-2020, 20:54

Szczerze, nie analizowałem tego, więc nie wiem. Po dolaniu pod korek, nagrzewanie prawie nie działa, prozaicznie i wiem, sorry, prowizorycznie: po "upuszczeniu" płynu działa prawie! jak należy...może u mnie to odpowietrzenie nie działa jak trzeba?...Chłodnica była wymieniana przez poprzednika...więc? W Maździe [notabene takiej samej GE, FS, 95r] jak dolałem pod korek przestał mi "huśtać" obrotami od 1000 do 2600 na rozgrzaniu.
jacek11 - 04-02-2020, 22:03

Sprawny układ chłodzenia w galancie wywali nadmiar płynu ze zbiorniczka. Jest dokładnie tak, jak Hugo, napisał.
Jeśli ogrzewanie nie działa jak powinno, to trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić działanie termostatu.

Greg TimaskA - 05-02-2020, 00:22

Termostat był wymieniany, w mojej obecności...Jeszcze myślę o zbyt bliskim nagrzewnicy zamontowaniu parownika gazu?
Marcino - 05-02-2020, 08:12

Greg TimaskA napisał/a:
Termostat był wymieniany, w mojej obecności...Jeszcze myślę o zbyt bliskim nagrzewnicy zamontowaniu parownika gazu?

Ja mam parownik na grodzi na krótkich rurkach do nagrzewnicy. Nie mam problemu.
Dzis wyjezdzajc z ciepłego garazu 15stC po jakiś 200m miałem już przełączony na LPG przy 25stC.

jacek11 - 05-02-2020, 16:07

Greg TimaskA napisał/a:
Jeszcze myślę o zbyt bliskim nagrzewnicy zamontowaniu parownika gazu?

Reduktor wpięty równolegle?

ViBeZ - 06-03-2020, 14:56

Wyłącz radio i zgaś światła, a przekłamania z climatronica znikną. Czijnik temperatury wewnętrznej znajduje się w tych malutkich krateczkach panelu climatronica gdzie jest pokrętło cieplej/zimniej. Panel z włączonymi światłami wydziela ciepło ze względu na swoje pidswietlenie zwykłymi żarówkami, do tego jak masz pod panelem radyjko które włączysz to i ono się grzeje i czujnik dostaje nieprawdziwe informacje. Taka moja teoria. W każdym Galancie miałem podobnie.
przemek1602 - 06-03-2020, 23:11

To nie teoria, tak jest.
p_bladek - 06-04-2020, 19:19

Mogła rurka z klimatronika spaść i zaciąga ciepło z radia, mógł być wymieniany silniczek klapy nawiewu ciepłe/zimne i w złej pozycji założony.