To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Najpopularniejszy Windows trafi na śmietnik?

Anonymous - 12-04-2007, 13:37

Zainstalowalem Viste z ciekawosci jedynie na laptopie ACERa jednego z moich klientow i dziala calkiem sprawnie (z wlaczonym Areo) mimo niezbyt duzych mozliwosci tego laptopa. Areo podoba mi sie ale generalnie to jest chyba najwieksza nowosc co do XP ;-) . Pamietacie jak MS obiecywal nowy system plikow? Zaczalem formatowac druga partycje i cos mnie tknelo - patrze a tu NTFS :) . A co do stabilnosci mimo ze wcale sie nie staralem udalo mi sie go zawiesic po 2 godzinach od inastalacji - czysty system bez kodekow, dodatkowych sterownikow itp itd. :) windows xp pierwszy raz mi sie zawiesil po paru miesiacach z tego co pamietam. Wiadomo ze kazdy nowy system ma bledy i nigdy nie bedzie w 100% dopracowany ale poczatki Visty w porownaniu do poczatkow XP sa troche gorsze na moj gust, a podsumowujac - moim zdaniem Vista podzieli losy ME (w ktorym zreszta pierwsza beta dzialala lepiej niz finalna wersja :) ) bo niewiele nowego wnosi. Zreszta z tego co slyszalem MS niedlugo ma wprowadzac nowy system, o ktorym juz od dawna mowia ze bedzie rewolucyjnym krokiem naprzod jak w przypadku 98-XP.

EDIT rewelacja w porownaniu do XP jest sposob odinstalowaywnia urzadzen. To mi sie najbardziej poza Areo spodobalo :) a minusem najwiekszym jaki napotkalem to braki w sterownikach chociaz bardzo sie w to nie zaglebialem a wyczytalem ostatnio ze jest jakas opcja trybu zgodnosci sterownikow XP podobno

arekp - 12-04-2007, 16:33

Problem ze sterownikami to nie do konca wina systemu ;-) Nie bedzie ich zwlaszcza do starszych urzadzen, ktorych nie wspieraja juz producenci.

Jesli chodzi o zmiany w stosunku do XP to z pewnoscia jest ich wiecej niz interfejs ... no ale wszystkiego nie da sie zobaczyc oczami.

Ja wiem jedno, przesiade sie na Viste dopiero po SP1 - chyba, ze wczesniej skusze sie na kupno drugiego dysku o czym pisalem wyzej.

Anonymous - 12-04-2007, 17:19

arekp napisał/a:
Problem ze sterownikami to nie do konca wina systemu

jasne ze nie wina systemu ale np wina zasilania LPG za granica jest to ze jest malo stacji LPG... nie jest to wina stacji LPG ;-)
a co do sterownikow to nie znalazlem starownikow (a raczej znalazlem ale vista nie mogla ich uruchomic) do karty wi-fi jednym z nowych modeli acera

Co do innowacji nie napisalem ze Areo jest jedyna ale ze jest najwieksza a obserwujac rozne informacje prasowe blogi ludzi z microsoftu itp da sie zauwazyc ze Vista jest 'przerywnikiem' lub jak kto woli udoskonalonym Windowsem XP (jak dla mnie to moglby byc Windows XP 2) co by zreszta tlumaczylo brak niektorych zapowiadanych funkcji itp itd

co do przesiadki to mam zamiar sobie zainstalowac ten system tylko po to zeby byc na bierzaco z roznymi nowinkami a Xp i tak zostanie na pokladzie tym bardziej ze juz widac sp3 na horyzoncie

szczeslaw - 12-04-2007, 21:44

borecki napisał/a:
braki w sterownikach

Wina producentów sprzętu. M$ i tak zawarł dużą liczbę sterowników w systemie.
NVidia nie może sobie poradzić z obsługą DX10 dla GF8800 :)
borecki napisał/a:
MS obiecywal nowy system plikow

Wydaje mi się, że ma być chyba po SP1 - jeszcze go niedopracowali.
borecki napisał/a:
poczatki Visty w porownaniu do poczatkow XP sa troche gorsze na moj gust

Są bardzo podobne.
borecki napisał/a:
udalo mi sie go zawiesic po 2 godzinach od inastalacji

:shock:
Mi się to nie udało od 2.5 miesiąca :)
Mimo, że kombinowałem ze sterownikami, instalowałem niezgodny z Vistą soft i miałem przez chwilę sypiące błędami pamięci. Co najwyżej musiałem ubić jakiś proces i wszystko było ok.

Anonymous - 12-04-2007, 22:24

szczeslaw napisał/a:
Mi się to nie udało od 2.5 miesiąca
Mimo, że kombinowałem ze sterownikami, instalowałem niezgodny z Vistą soft i miałem przez chwilę sypiące błędami pamięci. Co najwyżej musiałem ubić jakiś proces i wszystko było ok.

odtwarzany filmik na video.google.pl i aktualizacja avasta (ktory jest ponoc 'Vista ready' ;-) ) na czystym systemie i nowym laptopie ;]

szczeslaw - 12-04-2007, 22:57

No to może avast jest tylko PONOĆ Vista Ready :)
Ja używam NODa32 i nie miałem żadnych problemów.

Anonymous - 16-04-2007, 20:22

mozliwe :) a co do sterownikow to zwracam honor bo przeinstalowalem na XP i jest to samo, normalnie rece mi opadly, w serwisie acera proponuja po 1 zaktualizowac bios... zobaczymy
szczeslaw - 16-04-2007, 20:57

borecki napisał/a:
a co do sterownikow to zwracam honor bo przeinstalowalem na XP i jest to samo, normalnie rece mi opadly, w serwisie acera proponuja po 1 zaktualizowac bios

Jeżeli system widzi urządzenie jako nieznane i nie przyjmuje żadnych sterowników do niego, to aktualizacja biosu najprawdopodobniej nie pomoże. Wina leży pewnie po stronie sprzętu (uszkodzona karta, karta nie ma odpowiedniego styku lub uszkodzona płyta główna).
Możesz się pobawić, ale podejrzewam, że notebook i tak wyląduje w serwisie...

Anonymous - 16-04-2007, 21:15

wlasnie windows ja rozpoznaje jako Atheros AR5006X Wireless Network Adapter slicznie instaluje sterowniki z plytki acera ale niestety nie moze jej uruchomic, sprobuje zaktualizowac bios ale tez uwazam ze nie obejdzie sie bez serwisu