To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8] dokładne wymiary głośników w carisma hatchback

Anonymous - 16-01-2008, 11:30

W modelach po liftingu do przodu wchodzą 16,5 cm.
Ale trzeba ostrożnie dobierać ich "głębokość" bo mogą się nie zmieścić....
Polecam dać pod spód dystans z mdf-u gr. 10-15mm

phixius - 16-01-2008, 11:32

gigant87 napisał/a:
Lub zrobić dystanse np aluminiowe bądź z płyty mdf.

Dokładnie. Bez dystansów się nie da w Carie. A jak juz będziesz rozbierał drzwi to najpierw je wygłusz matami. Głosniki z takich nie za drogich a ładnie grających polecam Helixy, najlepiej zestaw 2 drożny na zwrotnicach.

Anonymous - 16-01-2008, 15:51

Dobre są te Helixy? Bo planuję je wrzucić na tył tylko jakoś nie mogę się za montaż zabrać... :)
Mogę z niedrogich głośników polecić też Mac Audio z oddzielnymi gwizdkami, ale bez zwrotnic. W sumie nieźle dają rade;)

sheik82 - 16-01-2008, 18:16

gigant87 napisał/a:
W modelu przed liftem lepiej te 10cm z przodu w desce zastąpić 16cm w drzwiach, na forum opisane jak to zrobić.
... masz na myśli zabawę w gips i szpachlę??

[ Dodano: 16-01-2008, 18:23 ]
czy ktoś ma może jeszcze jakieś schematy gdzie dokładnie umiejscowić głosnik w przednich drzwiach (w cari 95-99) tak aby o nic nie haczył? ..wczoraj kupiłem głosniki 16,5cm no i musze je jakoś tam zamontować.., powymierzać, powygłuszać, pociać tapicere.. :?

gigant87 - 16-01-2008, 20:28

można się bawić w gips i szpachlę, ale nie trzeba, zalezy od Twojego poczucia estetyki

można wysokotonowe umieścić w słupku lub w trójkącie lusterka i też różnie to wykończyć

co do schematów, to polecam zdjąć boczek drzwi i zobaczysz gdzie jest miejsce na głośnik, bo w poszyciu (przynajmniej u mnie) jest taki 8-kątny otwór, w który wchodzi głośnik

tak to przynajmniej wygląda z mojego toku rozumowania, na razie tylko się przymierzałem, teraz nie mam czasu, może na wiosnę lub w wakacje uda mi się zadbać o porządne audio w Cari... choć na razie na horyzoncie kupno motocykla niż audio :)

pozdrawiam!

phixius - 17-01-2008, 07:16

Gips i szpachelka? hehehe
Zdejmij sobie tylko tapicerkę z drzwi i zobaczysz jedyne miejsce gdzie można wsadzić głośniki. I taj jak juz było nieraz pisane, bez paneli dystansowych się nie obejdzie.
Polecam odpowiedni wątek w dziale Warsztat-Car Audio, tam wszystko opisane ze szczegółami i zdjęciami.

Anonymous - 17-01-2008, 10:32

Można kupić głośniki które mają już taką budowę że pod głośnik idzie wykończenie mdf.