Car Audio - Jaki dobrac wzmacniacz
szczeslaw - 13-04-2007, 10:17
Kleju napisał/a: | na pewno nie jestem takim znawcom jak Ty szczeslaw |
Nie jestem żadnym znawcą - daleko mi do tego. Ale coś na ten temat wiem, a w życiu zrobiłem już parę wzmacniaczy i wiem jak to działa.
Kleju napisał/a: | Nie testuje sprzetu za 150 000 zl |
To odnosiło się tylko do "porządnych" kolumn
Kleju napisał/a: | Tylko jak to chcecie podlaczyc wszystko pod wzmacniacz dwu-kanalowy |
Jeżeli kolumna nie ma wbudowanej zwrotnicy w punkcie podziału między wzmacniacze, to zawsze można ją dorobić. Poza tym w takiej sytuacji wzmacniacz 4 kanałowy nic ci nie da - do niego też trzeba by dorabiać filtry, tyle że aktywne.
karolgt napisał/a: | jak na moje skromne potrzeby wystarcza |
I to jest najważniejsze. Ale to nie są porządne kolumny.
karolgt - 13-04-2007, 11:18
Trociniarz napisał/a: |
Moje podsumowanie tego pomysłu bedzie krótkie, jest IDIOTYCZNY.
A że mam dobry humor to moja rada jest taka że dokup wieże Panasonica do tych głośników, bedziesz miał idelany komplecik. |
rozumiem ze wierza Panasonica to tez syf tak?
Czy czytajac moje wypowiedzi nie wyciagnales wnioskow takich, ze skoro taki sprzet mi odpowiada (bo pisalem wielokrotnie ze wiem jak ten sprzet gra) tzn ze on mi naprawde odpowiada? Bo znam go,wiem jak gra i skoro wybralem go poraz drugi tzn ze jestem zadowolony prawda?
wiesz, ja od 6 lat uzywam linuxa, dla mnie windows to totalny syf (nie mowie o viscie bo na oczy nie widzialem wiec nie mam jeszcze zdania) i uzywam tylko i wylacznie linuxa, jednak jak przychodzi do mnie kumpel, ktory sobie kupil nowy komputer i mi powie ze chce "grac w gry" to nie bede go uszczesliwial linuxem, bo wiem ze to nie jest system dla niego. Jak wniosek? bardzo prostu - sa różni ludzie i rozne potrzeby, wiec zrozum, ze jesli uda mi sie to podlaczyc to mi to wystarczy, bez zbednego "nawracania" mnie na sprzet ktorego i tak w najblizszym czasie nie kupie z bardzo prostej przyczyny: Nie jest mi potrzebny!
Anonymous - 13-04-2007, 12:31
karolgt napisał/a: | uzywam tylko i wylacznie linuxa, jednak jak przychodzi do mnie kumpel, ktory sobie kupil nowy komputer i mi powie ze chce "grac w gry" to nie bede go uszczesliwial linuxem, bo wiem ze to nie jest system dla niego. |
No to wkładanie kolumn od wieży Panasonica do auta to wlasnie tak jak próba instalacji gier na Linuxie, moze to bardziej do Ciebie przemówi.
Słuchaj, to jest forum, pytasz po to aby dostać odpowiedzi. Zapytałes w poprzednim wątku, dostałes stos odpowiedzi, ktore powinny Cie jakos ukierunkowac w doborze subwoofera do auta, osoby tutaj staraja sie podpowiedzieć Ci dobre rozwiązania i odradzić złe rozwiazania. Ty jednak nie przyjmujesz nic do siebie, dokonujesz idiotycznego zakupu kompletnie nie zwiazanego z car audio i zakładasz nastepny wątek pytajac o wzmacniacz...gdzie sens gdzie logika ?? !!
Nie oczekuj, ze każdy teraz zafascynuje sie kolumienkami z 10mm sklejki i bedzie dobierał Ci do tego piec, bo tego sie z tym nie je po prostu. Cały czas krażysz wokól magicznej kwoty 10tys zł....ze Ty nie chcesz takiego sprzętu...chłopaku, proponowalismy głośniki za 250zł, ktore sa do auta i sa sprawdzone, i nadaja sie do grania, ale Ty wolisz wydać 100zł na nic nie warte głośniki domowe i wozić kolumny w bagażniku...już pomijam kwestię "wsi" ktora ktos wczesniej poruszył, ale zrozum ze idziesz w zła stronę.
karolgt napisał/a: | rozumiem ze wierza Panasonica to tez syf tak? |
Tak.
pozdr,
Kuba
karolgt - 13-04-2007, 12:45
Ty jednak nie przyjmujesz nic do siebie, dokonujesz idiotycznego zakupu kompletnie nie zwiazanego z car audio i zakładasz nastepny wątek pytajac o wzmacniacz...gdzie sens gdzie logika ?? !! |
sens jest taki, ze wiem jak te glosniki graja,to mi odpowiada, chce je tylko uruchomic - i tylko tego dotyczy ten wątek, a nie sluchania opini typu 'mogles kupie lepsze", okej, moglem, ale kupilem takie -> bo mi to wystarczy, chce tylko dobrac do tego wzmacniacz, i jak widac mozna takiej odpowiedzi udzielic, nawet bardzo konkretnej.
Nie oczekuj, ze każdy teraz zafascynuje sie kolumienkami z 10mm sklejki
|
nie oczekuje, bo dla jednych to gra dobrze, dla innych zle, a dla jeszcze innych beznadziejnie.
nic nie warte głośniki domowe i wozić kolumny w bagażniku...
|
niekoniecznie bedzie to tak rozwiazane, w kazdym razie napewno nie bedzie w bagazniku widoczna zadna kolumna.
karolgt napisał/a: | rozumiem ze wierza Panasonica to tez syf tak? |
Tak.
tego nie skomentuje, bo niestety musial bym znowu powrocic do magicznej kwoty moze nie 10,ale 5 tys zl napewno.
jak dla mnie koniec tematu, nie ma sensu dluzej ciagnac rozwazan na ten temat.
Anonymous - 13-04-2007, 19:02
Karolugt:
To co Ty chcesz zrobić z tymi kolumnami od wieży domowej jest Twoją sprawą..., ale człowieku zastanów się: przecież to totalna wiocha wozić w aucie kolumny głośnikowe... Ktokolwiek zobaczy co masz w bagażniku uśmieje się... To nie te czasy, żeby było ciężko zakupić dobre głośniki samochcodowe... Takie kolumny z tego co pamiętam to się woziło w końcu lat 90-ych bo to "czad" był pod raiem zasilić... Klęska!!! Daj spokuj i nie wygłupiaj się!!! Słuchaj ich sobie jeśli Ci się podobają w domu... A jeżeli chcesz mieć dobrze słyszlane dźwięki w aucie to powiadam Ci zrób sobie zestaw odseparowany w przodzie (tymbardziej , że to małe auto), zasil go jakimś wzmakiem i będziesz cieszył bardziej niż Ci się wydaje!!!! Używany wzmak kupisz za 200, nowe głośniki za 300, 100 zł wytłumienie drzwi, 80 zł kable wszelkie i wszystko gra...
Zastanów się...
karolgt - 13-04-2007, 19:25
Gattsu napisał/a: | Karolugt:
przecież to totalna wiocha wozić w aucie kolumny głośnikowe... Ktokolwiek zobaczy co masz w bagażniku uśmieje się... |
ale ja ich takich nie bede wozic, juz zostalo ustalone, ze powyciagam z nich glosniki i rozmieszcze odpowiednio.
Oki, mysle ze naprawde warto juz zakonczyc ten wątek. Jak juz wszystko zrobie i podlacze to pochwale sie zdjeciami, a Szczeslaw wystawi opinie
kikan - 14-04-2007, 00:21
musisz sie liczyc z tym ze jesli ten glosniki graly nawet niezle przy wiezy,to po wyjeciu ich i wstawieniu w inna obudowe pod wzmacniaczem samochodowym moze byc kleska?
za 100zl mozna kupic glosniki phonocar yellow (2 sztuki)
karolgt - 14-04-2007, 00:28
kikan napisał/a: | za 100zl mozna kupic glosniki phonocar yellow (2 sztuki) |
czyli jeden za 50 zl, i moze jest lepszej jakosci i bedzie lepiej gral od tego ktory wyciagne z tej kolumny? jakos mi sie nie wydaje
pozatym...OT
Hugo - 02-05-2007, 14:47
Mam pytanie czy podłączając głośnik basowy (znajdujący się w skrzynce basowej) poprzez kabel sterujący i wzmacniacz muszę jeszcze podłączyć zwrotnicę?
Anonymous - 03-05-2007, 15:45
Hugo, wzmacniacze w 99,99% maja same w sobie filtr dolnoprzepustowy czyli zwrotnica nie bedzie potrzebna a jedynie przełaczenie wzmacniacza na funkcje "LOW" albo "LFP" coś takiego.Jesli jednak chcesz pod tym wzmacniaczem miec podlaczone nie tylko tubę ale i jakies inne glosniki to wtedy zwrotnica bedzie potrzebna.
Hugo - 03-05-2007, 16:57
mitutoyo napisał/a: | wzmacniacze w 99,99% maja same w sobie filtr dolnoprzepustowy | Okazuje się, że ten nie ma. Ma 3 wyjścia i na każdym są wszystkie 3 tony. Więc zwrotnica jest potrzebna chyba.
Anonymous - 03-05-2007, 20:38
Hugo napisał/a: | Okazuje się, że ten nie ma. Ma 3 wyjścia i na każdym są wszystkie 3 tony. Więc zwrotnica jest potrzebna chyba. |
Moze podaj model wzmacniacza, bedzie łatwiej. Podaj także jakim CD dysponujesz, jeśli wzmacniacz nie posiada filtra, byc może masz możliwość sterowania subwooferem z radia.
pozdr,
Kuba
Anonymous - 04-05-2007, 00:51
Szczerze mnie zaskoczyłeś tym ż enie ma filtra.Swoją drogą to czemu on ma trzy wyjścia?Faktycznie podaj model bo sam chetnie bym zerknął z czym tu mamy do czynienia.Wracając do tematu,to jeśli ze wzmacniacza wychodzi całe pamo dzwieku to bedzie potrzebna zwrotnica a ściślej filtr dolnoprzepustowy czyli w najprostszym wykonaniu cewka.Na allegro kosztuje to od okolo 18 zł.
Trociniarzu, ja mam możliwość sterowania subwooferem z radia (sonka GT 200) ale pasmo nie jest ucinane z góry,chyba ze (tak teraz mi sie przypomnialo) jest gdzies taka funkcja coś tam 78Hz , 125Hz i chyba "full", to moze byc od tego filtra w radiu,nie zauwazalem róznicy bo wzmacniacz mam na okolo 50Hz ustawiony.Sprawdze z rana i dam cynk.
Hugo - 04-05-2007, 01:20
Trociniarz napisał/a: | Podaj także jakim CD dysponujesz | JVC KD-G332. Trociniarz napisał/a: | Moze podaj model wzmacniacza | Nie pamiętam, ale jakiś tani. I tak jest pożyczony od kumpla na jakiś czas. Niedługo kupię sobie lepszy i własny
Anonymous - 04-05-2007, 08:34
mitutoyo napisał/a: | ja mam możliwość sterowania subwooferem z radia (sonka GT 200) ale pasmo nie jest ucinane z góry |
No to dosc nietypowe, bo nie bardzo wiem jakie sterowenie subwoofera masz w takim razie, tylko Volume ? Zazwyczaj jest tak, ze jesli CD ma wyjscie na subwoofer, posiada też wbudowany filtr LPF, sa zazwyczaj możliwości odcięcia wysokich tonów na kilku poziomach od 50Hz do 125 Hz, także poszperaj dobrze. Tylko jak bedziesz testował to pamietaj zeby wyłączyć filtr we wzmaku.
Hugo, Niestety ten JVC nie posiada sterowania subwooferem, dlatego też bezwzględnie musisz zaopatrzyć we wzmacniacz z filtrem LPF. Jakimś wyjściem jest zewnętrzna zwrotnica, na allegro to koszt około 50-70zł za używkę, ale to mało rozsądne wyjscie. Jeśli piec masz porzyczony od kolegi i nie ma filtrów, z pewnoscią nie ma też możliwości mostkowania, także nie wiem jak on u Ciebie pracuje.
pozdr,
Kuba
|
|
|