Nasze nieMiśki ;-) - Mitsu Astra Twin Top
Krzyzak - 02-08-2020, 18:10
W@sio napisał/a: | zębatka 6 begu spadła z łożyska | chciałbym to zobaczyć, bo jakoś nie uwierzę, że tak sobie spadła i znalazła bezpieczne miejsce w skrzyni, gdzie nikomu nie wadziła
Marcino - 03-08-2020, 07:59
Krzyzak napisał/a: | hciałbym to zobaczyć, bo jakoś nie uwierzę, że tak sobie spadła i znalazła bezpieczne miejsce w skrzyni, gdzie nikomu nie wadziła |
Darek, masz racje. rozleciec się moze lozysko i wypadną kulki lub wąłki. W skrzyni nie ma zębatek są koła zębate i być moze pod kołem zębatym 6tki się to łozysko rozleciało, a być moze piescien sycnhro i przesuwka...
Była by fotka to bym ocienił:)
Hugo - 03-08-2020, 08:25
Te skrzynie biegów w Astrach są jeszcze gorsze niż w Galantach.
Matejko - 03-08-2020, 08:58
skrzynia M32? pewnie zalana była jakimiś cudownymi specyfikami, przy wymianie je wylałeś i koniec skrzyni
W@sio - 03-08-2020, 12:01
Marcino napisał/a: | W skrzyni nie ma zębatek są koła zębate i być moze pod kołem zębatym 6tki się to łozysko rozleciało, a być moze piescien sycnhro i przesuwka... |
Masz rację, pisałem bardzo skrótowo. Niestety nie mam zdjęć, bo w czasie gdy było to rozebrane byłem za granicą, nie mniej koło zębate wymagało wymiany.
Matejko napisał/a: | pewnie zalana była jakimiś cudownymi specyfikami, przy wymianie je wylałeś i koniec skrzyni |
To samo powiedział mi mechanik - prawdopodobnie przed sprzedażą auta jeszcze w Belgii zalali jakiś super specyfik, bo poprzedni właściciel jeździł autem po polsce 3 lata robiąc rocznie jakieś 4-6 tys km.
W@sio - 09-04-2021, 12:09
Z dziennika pokładowego:
Łopel pod nieobecność Outka przelatał bezpiecznie całą zimę. Jakiś miesiąc temu przy przebiegu 173000km wymieniłem olej z kompletem filtrów i auto lata dalej.
Niestety zimą ucierpiała dokładka przedniego zderzaka - krawężnik był wyższy niż się spodziewałem - i pękła na środku, więc na dniach będę spawał i lakierował.
Poza tym, od jakiego miesiąca mam problem z przednim lewym czujnikiem ABS - na początku działał himerycznie, od dwóch tygodni nie działa wcale - próbowałem go reanimować, ale padł na amen.
Zamówiłem zatem nową piastę z czujnikiem (niewiele droższa niż sam czujnik, a dużo mniej zabawy z wymianą), do tego na dniach dostanę sprężyny obniżające jak zwykle Eibach ProKit - to będzie moje 4 auto na Eibachu i 3 na ProKit'cie
Poza tym, przedwczoraj zawitał setup letni, testowałem też dach, czy działa - i po zimie nie ma z nim najmniejszych problemów.
Wstępnie też rozmawiałem o chipsie i kto wie, może przy okazji korekty mapy w Outku uda się zrobić i MitsuAstrę
W@sio - 05-11-2021, 10:12
Z dziennika pokładowego. przy przebiegu 183300 wymieniłem oliwkę (Motul 8100 5w30), jak zwykle z kompletem filtrów, przy czym teraz powietrze zasysane jest filtrowane przez wkładkę K&N...
Traf chciał, że DPF wymagał reanimacji (zachciało mi się diesla jego mać)... auto trafiło na regenerację filtra, przy okazji wyłączenie EGR i klap wirowych (bo i tak od dawna ich nie było)...
Oraz remap Plan był na 180KM i 400Nm i udało się to zrobić, ale tuner stwierdził, że końcówki wtrysków już są nieco brudne i auto zaczyna poddymiać, dlatego zszedł na 176KM i 380Nm.
Odpycha się dużo fajniej, jest znacznie bardziej dynamiczny... czasem nawet potrafi ślizgnąć się sprzęgło (o zgrozo!)
Póki co jako dupowóz ideolo.
Dwa tygodnie temu wleciał setup zimowy, ale najprawdopodobniej przelatam zimę Outkiem
W@sio - 07-03-2022, 07:50
Wpis z dziennika pokładowego... Tydzień temu, kolejny raz Złopel podróżował na lawecie do warsztatu Wysprzęglik, mimo, że wymieniony przy okazji remontu skrzyni, postanowił się rozlecieć. Płyn zalał sprzęgło, tarcza spalona, wysprzęglik niby cały, ale uszczelniacz leje płynem jak z prądownicy Krzysiu... Ale do meritum - sprzęgło i wysprzęglik wleciały nowe. Mechanik, który mi to składał napisał reklamacje do producenta (1,5 roku i około 20 tys km to trochę słabo jak na nowy wysprzęglik).
Póki co jestem lżejszy o 1500zł, ale może choć trochę odzyskam. A mogłem spalić to auto jak się rozleciała skrzynia... ehhh
Hugo - 07-03-2022, 08:39
Trzeba mieć hopla żeby kupić Opla
W@sio - 28-06-2022, 07:58
Z dziennika pokładowego: Opel bez problemu pyknął trasę 2000km przy spalaniu 5,8l na 100km po powrocie przyszedł czas na czynności serwisowe:
190200km - Olej Motul 5w30 + filtry, tym razem bez filtra paliwa - bo ostatnio nie dokręciłem obudowy i się lało jak z prosiaka... Filtr powietrza - przemyty i przesmarowany jak wskazuje instrukcja do K&N
Latamy dalej bezdasznikiem w upalne popołudnia i wieczory.
Z nowości - w marcu do Mitsuastry dołączyła MitsuCorsa C 2002 rocznik dla Magdy. Śmieszne, małe pierdzidło, całe 1.0 - ale z działąjącą klimatyzacją! Szaleństwo!
W@sio - 17-08-2023, 13:48
Z dziennika pokładowego: przebieg 200100km świeża oliwa i komplet filtrów...
Przebieg 200600 jakis miesiąc temu, wracając z pracy kompresor klimatyzacji postanowił uwolnić sprzegiełko... innymi słowy stanął, nie ostrzegając przy tym o swoich zamiarach. Nie pozostało nic innego jak oproznic układ I... po 4 dniach walki w garażu, rozbebeszeniu całego układu, przepłukaniu go, poskladalem całość z nowym kompresorem, skraplaczem i zaworem rozpreznym i oczywiscie wsztstkimi uszczelnieniami. Układ działa jak powinien, tylko zastanawiam się, czy wymiana sprzegielka na alternatorze nie miała wpływu na to - było wymienione kilka dni wcześniej...
Ogolnie kabrio to fajne auto, ale co roku ma jakąś większą usterkę, co mnie deko wpienia
robertdg - 20-08-2023, 13:44
W@sio napisał/a: | Ogolnie kabrio to fajne auto, ale co roku ma jakąś większą usterkę, co mnie deko wpienia | Po pierwsze i najważniejsze to opel a po drugie, cabrio z zasady jest wadliwym autem
|
|
|