To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - OT z rankingu o awaryjnosci, a jest o RTV

Krzyzak - 17-04-2007, 09:58

Bastek napisał/a:
Rozumiem, że jesteście z branży i wiecie lepiej co jest lepsze i co się psuje a co nie

no nie moge - musze 3-ci raz to samo napisac:
NIE - nie jestem z branzy - jestem zwyklym uzytkownikiem i mam takie doswiadczenia, ze wszystko co mialem philipsa (tv, magnetowid, nagrywarka CD) procz czajnika sie zepsulo - a nawet orzydzany przeze mnie francuski thomson dziala do tej pory juz nascie lat

procz tego mam zeznania szwagra, ktoremu samochodowe cd philipsa padlo, jak i czajnik tez sie spalil - i to bardzo szybko

i nie ma znaczenia, gdzie jest produkowane - moja nagrywarka byla z Kwidzyna, ale Thomson tez robi tv w Polsce (m. in.)

twierdze, ze najbardziej niezawodna elektronika powstawala w japonii w ubieglym wieku - jest przepasc miedzy lampa Canona 550EX (robiona w Japonii) i 430 EX (robiona w Chinach), podobnie z nowym sprzetem Pioneera itp.

a patenty o niczym jeszcze nie swiadcza - to, ze ktos cos wymyslil, nie oznacza, ze robi to najlepiej

Anonymous - 17-04-2007, 10:41

Krzyżak, jasne , że kiedyś robiono lepszą elektronikę, ale tylko dlatego, że najlepsze technologie nie były dostępne dla przeciętnego kowalskiego, a co za tym idzie nie była to totalna masówka no i najlepsze Philipsy pochodziły i pochodzą z Belgii a nie z Chin jak większość produktów tej marki.Co do Sharpa, to jako jedyna marka na świecie posiada matrycę lcd 9 tej generacji i są to obecnie najbardziej zaawansowane technologicznie tv.
Przeciętnego użytkownika interesuje jakość obrazu i design, Sharp i Philips są poprostu najlepsze na tą chwilę, następnie Samsung i LG, a reszta to już 2 liga.

[ Dodano: 17-04-2007, 10:45 ]
Krzżak co do radia samochodowego, to ostatnie modele Philipsa seria np:RC585, którego byłem użutkownikiem, w komplecie ze zmieniarką na 6 płyt, chodzi do dziś w aucie, które sprzedałem sąsiadowwi, a przeskakiwanie płyty itp, nigdy nie miało miejsca!!!
Dla wiadomości użytkowników, ostatnie modele radii sam. Philipsa zjechały z taśmy 99-00 i skończyła sie produkcja, Philips to VDO od 2000r.Także najmłodsze radio Philipsa ma obecnie 7 lat!

szczeslaw - 17-04-2007, 11:05

akbi napisał/a:
szczeslaw, nawiązując do Twojego postu, to tak jak zauważył Bastek, ja i chyba pozostali, pisaliśmy o producentach (koncernach) elektroniki użytkowej, a nie ..."dla wybrańców"

Domyślam się. Ale pisanie w takiej sytuacji o "najlepszej elektronice" jest moim zdaniem nadużyciem. "Najlepsza w sferze budżetowej", "najlepsza wśród masówki" - owszem. Ale nie po prostu "najlepsza".
Bastek, kiedyś elektronika była bardziej niezawodna, ale nie dlatego, że nie była to masówka. Nawet masówka była bardziej niezawodna. Chodzi tylko o cięcie kosztów. Oszczędzanie na materiałach, tanie elementy, składanie sprzętu w Chinach i mamy to co mamy - kupę, a nie trwałość.

Anonymous - 17-04-2007, 11:34

O tym również pisałem, ale rozprawialiśmy generalnie o ogólnie dostępnych i popularnych markach.
akbi - 17-04-2007, 11:41

Bastek napisał/a:
Przeciętnego użytkownika interesuje jakość obrazu i design, Sharp i Philips są po prostu najlepsze na tą chwilę, następnie Samsung i LG, a reszta to już 2 liga.

myślę, że to wszystko kwestia gustu i upodobać. Zwłaszcza jeśli chodzi o design.
... ale kiedyś (3-4 lata temu) miałem TV Philipsa i był to ostatni TV tej marki.

Ja akurat może jestem trochę "inny" w kierunku Panasonica i generalnie wszystko co można to mam właśnie tej marki .. poczynając od TV poprzez telefon gsm i kończąc na golarce :)

Niemniej jednak z tych marek co wymieniłeś to osobiście po uwagę brał bym jedynie Samsunga i ew Sharpa (lecz nie wszystko), a philipsa ... ew tylko czajnik ... choć i ten Kryzakowi się popsuł :P

[ Dodano: 17-04-2007, 11:45 ]
szczeslaw napisał/a:
pisanie w takiej sytuacji o "najlepszej elektronice" jest moim zdaniem nadużyciem. "Najlepsza w sferze budżetowej", "najlepsza wśród masówki" - owszem. Ale nie po prostu "najlepsza".

najlepsza porównując stosunek ceny do Jakości

szczeslaw napisał/a:
kiedyś elektronika była bardziej niezawodna, ale nie dlatego, że nie była to masówka. Nawet masówka była bardziej niezawodna.

była bardziej niezawodna bo była tysiąc razy mniej skomplikowana :)

szczeslaw - 17-04-2007, 12:12

akbi napisał/a:
najlepsza porównując stosunek ceny do Jakości

Tu też można znaleźć lepsze produkty :)
akbi napisał/a:
była bardziej niezawodna bo była tysiąc razy mniej skomplikowana

Nie jest to prawda. Obecnie wszystko robi się na scalakach, kiedyś na elementach dyskretnych, co dużo bardziej komplikowało układ i czyniło go bardziej podatnym na uszkodzenia. TEORETYCZNIE sprzęt produkowany obecnie powinien być dużo bardziej niezawodny niż kiedyś.