Nasze Miśki - Lancer ES 2003 - Projekt Marzeń
Krzyzak - 21-10-2020, 11:29
13Dudek13 napisał/a: | A podpowiesz cos odnośnie problemow ze skrzynia? | skrzynia to taki element, że dopóki nie rozbierzesz, to się nie dowiesz
pod przesuwką synchronizatora są takie 2 druciki sprężyste i one mają 3 kawałki metalu, które powinny zablokować bieg - jak wyskakuje, to trzeba rozebrać i sprawdzić
jeśli trzymasz przyblokowaną 3-kę ręką i nadal wyskakuje, a na dodatek słychać szuranie, to najczęściej wałek ma problem z utrzymaniem swojego miejsca - tu albo łożyska albo zużycie
dziwne też, bo bieg 3 i 4 mają tę samą przesuwkę, więc z nim też powinien być problem
regulacja raczej nic nie da a skrzynia musi się zgadzać na wszystkich lub prawie wszystkich numerach, samo F5M42 to za mało
ew. widelec się wytarł do dołu, ten na wodziku od biegów 3-4
Hugo - 21-10-2020, 12:17
Poszukaj nowej lub sprawnej używanej kostki stacyjki i masz problem z głowy. Padające kostki stacyjki w Mitsubishi po 2000 r. to częsty problem.
W skrzyni biegów masz zużyte synchronizatory tych biegów, z którymi są problemy. Naprawa tej skrzyni to 1500-2000 zł. Poszukaj sprawnej używki z gwarancją rozruchową.
Juiceman - 21-10-2020, 15:53
Numery znajdziesz na japancars.ru albo link : japan cars lancer es
13Dudek13 - 22-10-2020, 00:25
Dziekuje Panowie.
Nie spodziewałem sie tylu pozytywnych i pomocnych odpowiedzi.
W piątek sprawdzę te druciki o których mowil Krzyzak.
Zobaczymy co to da. Czy dostane sie do nich od gory, od kokpitu demontujac tunel środkowy?
Cholera to jest jedyna bolaczka mechaniczna jak narazie.
Chce sie tym zająć jak najszybciej bo auto będzie szykowane do malowania i ewnetualnycj poprawek blacharskich, których nie ma za dużo. Ogolnie widzieliście go na fotkach. Kolor bedzie zmieniany.
O tym opowiem później
Co do skrzyni, numer zapewne jest wybity na nie i bez tunelu nie podchodz prawda, by go zweryfikować.
Chyba ze... ktos z Was umie rozkodowac Vin, którego z resztą jeszcze nie podałem.
Lancer pali teraz za drugim strzalem. I tak jest progres.
Kostka stafyjiki, tak poszukam na necie do kupienia.
Dziękuję wszystkim i kazdemu z osobna.
Ppzdrawiam.
Bizi78 - 22-10-2020, 00:38
Nr.vin możesz rozkodować na stronie, którą podał juice powyżej.
Możesz też tam sprawdzić numery części w tym numer skrzyni biegów.
Krzyzak - 22-10-2020, 07:28
13Dudek13 napisał/a: | Czy dostane sie do nich od gory, od kokpitu demontujac tunel środkowy? | są w skrzyni, pod przesuwką synchronizatora - musisz zdjąć i rozkręcić skrzynię biegów
jeśli trafisz okazję, by kupić skrzynię, która jest na jeżdżącym aucie to będzie najlepsze wyjście - można będzie sprawdzić przed zakupem a nie brać w ciemno
Bzyk_R1 - 22-10-2020, 08:36
13Dudek13, nie ma co szukać używanych kostek stacyjki. Problem znany w Outlanderach w których siedzę i tam świetnie spisują się tanie zamienniki które działają lata. Koszt nowej to 20-40zł w zależności od aukcji, a zamontowałem ich z 10szt już.
Co do palenia za drugim razem to sprawdź jeszcze EVAP czyli zatankuj pod korek benzynę bo teraz w okresie jesienno zimowym najczęściej to doskwiera Mitsubishi.
13Dudek13 - 24-10-2020, 00:06
Dziękuję,
Pytanko jest takie czy pod tym linkiem jest już mój model auta? Czy poglądowy?
Bo Vinu jeszcze nie podałem i nie wiem czy np. udało Ci się dojść do mojego auta po tych numerach które podałem w pierwszej wiadomości.
Krzyzak napisał/a: | są w skrzyni, pod przesuwką synchronizatora - musisz zdjąć i rozkręcić skrzynię biegów
jeśli trafisz okazję, by kupić skrzynię, która jest na jeżdżącym aucie to będzie najlepsze wyjście - można będzie sprawdzić przed zakupem a nie brać w ciemno |
Czyli dupa blada... nie mam kanału u siebie i sobie tak nie zdemontuje skrzyni by sprawdzić te cięgna.
Nic, postaram się znaleźć numer mojej skrzyni i znaleźć taką do kupienia.
I chyba tak zrobię, Kupie od razu używkę i dam do zamontowania.
Dziękuję za pomoc, bo pewnie bym dłubał i dłubał i nic pod tym środkowym tunelem nie znalazł.
Bzyk_R1 napisał/a: | 13Dudek13, nie ma co szukać używanych kostek stacyjki. Problem znany w Outlanderach w których siedzę i tam świetnie spisują się tanie zamienniki które działają lata. Koszt nowej to 20-40zł w zależności od aukcji, a zamontowałem ich z 10szt już.
Co do palenia za drugim razem to sprawdź jeszcze EVAP czyli zatankuj pod korek benzynę bo teraz w okresie jesienno zimowym najczęściej to doskwiera Mitsubishi. |
Dobrze , dziękuje za nakierowanie
Kupię kostkę do stacyjki nówkę i zobaczę jak będzie.
A co to oznacza EVAP ?
hahah na zatankowanie do fula trzeba mieć kasę na to:D Po za tym nie opłaca mi sie bo i tak nie jeżdzę przez tą skrzynie i dlatego też że auto jest w trakcie rozbierania bo przygotowywane jest do malowania.
Ogólnie plany na jutro są takie by wybebeszyć jak się uda cały środek (fotele, boczki z drzwi, wykładzina) zobaczę jak wygląda blacha od spodu, naprawie urwaną linkę klapy bagażnika i zobaczymy co dalej.
Zacznę demontować zderzaki, progi i błotniki. Trzeba ogarnąć blachę i w jednym miejscu - koło wlewu paliwa jest pęknięcie od starej szpachli chyba, muszę to naprawić.
Jak to będe miał przygotuję nadwozie do malowania czyli zeszlifuje blachę i puszczę auto w podkład. Tak samo wszystkie jego elementy. Pózniej lakier. Kurczę zapomniałem o wszystkich detalach jak np. klamki... lusterka i uszczelki... z tym bedzie trochę zabawy, a z uszczelkami np. okien i drzwi sie boje ich ruszać bo jak cos się z nimi stanie... nie wiem czy dostane nowe (chociaż w aso pewnie tak ale za jakie pieniądze )
Po malutku po wypłacie zaczne kompletować części. Zrobiłem lekki kosztorys i wyszło mi ich na prawie 6.5 tysiąca by kupić wszystkie mi potrzebne do metamorfozy rzeczy.
Najbardziej się cieszę ze jedna z firm co oklejają auta z Tarnowskich Gór zaprojektowała mi te vinyle co ma ten limonkowy lancer z filmu.
Postaram sie regularnie wrzucać postępy z prac, które będą pewnie dość mozolne gdyż robię to po pracy... a te mam akurat dwie.
Nie wiem czy sie uda ale bardzo chciałbym mieć go przed zimą pomalowanego.
Nie bedzie jeżdżony więc nawet skrzynia mogła by poczekać nawet z tego powodu że warsztat z Gliwic który się specjalizuje w Japońskich autach ma wolny termin na przekładkę skrzyni dopiero na styczeń. Więc nie pali mi się. Grunt by do tego czasu ją kupić.
Pozdrawiam i do nastepnego.
Hugo - 24-10-2020, 08:58
Koszt uszczelek na drzwi w ASO to minimum 1500 zł/4 szt. Zamienników brak.
13Dudek13 - 24-10-2020, 10:29
Hugo napisał/a: | Koszt uszczelek na drzwi w ASO to minimum 1500 zł/4 szt. Zamienników brak. |
wow....
zamurowało mnie...
Kurcze drożej niż w ASO daje za części do swojego mercedesa.
W końcu podaje Vin do Lancer:
JA3AJ86E53U084850
Juiceman napisał/a: | japancars.ru |
Możesz mi pomóc gdzie mam ewentualnie wpisać Vin do rozkodwania na tej stronie?
Czy to działa jak np. ASO Mitsubishi Polska że napisze do nich z prośbą o rozkodowanie Vinu?
HUGIO - 24-10-2020, 11:01
13Dudek13 napisał/a: | Po za tym nie opłaca mi sie bo i tak nie jeżdzę przez tą skrzynie i dlatego też że auto jest w trakcie rozbierania bo przygotowywane jest do malowania. |
Hmmm, to nie możesz zalać, spróbować i potem wypompować z baku? Zalejesz ponownie jak auto będzie już w całości i jeżdżone, a jak masz drugi pojazd, to do niego.
Hugo napisał/a: | Zamienników brak. |
Do drzwi czasami na Ali są w formie "uniwersalnej".
13Dudek13 napisał/a: | Możesz mi pomóc gdzie mam ewentualnie wpisać Vin do rozkodwania na tej stronie? |
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi
Krzyzak - 24-10-2020, 21:16
13Dudek13 napisał/a: | nie mam kanału | ja też - skrzynię da się zdjąć i założyć bez kanału - wystarczy podnośnik i kobyłka/pieniek na drugą stronę, żeby wyjąć półoś
w starszym Mitsu nawet nie rozkręcałem tej drugiej półosi, tylko po lekkim odsunięciu skrzyni wypiąłem ją i podwiesiłem do kolektora - ale tam jest więcej miejsca wokół silnika
Hugo - 24-10-2020, 23:06
13Dudek13 napisał/a: | Kurcze drożej niż w ASO daje za części do swojego mercedesa | Niestety ceny większości części do starych modeli Mitsubishi w ASO są sporo droższe niż do nowych modeli marek premium. 13Dudek13 napisał/a: | Możesz mi pomóc gdzie mam ewentualnie wpisać Vin do rozkodwania na tej stronie? | Tu masz już rozkodowany: http://www.auto-parts.spb...3AJ86E53U084850 rozwijasz sobie działy od 11-91 i szukasz numerów części.
jacek11 - 25-10-2020, 09:43
Skrzynia biegów łudząco podobna do galantowskiej
13Dudek13 - 25-10-2020, 17:56
Panowie,
Numer który potrzebuję by znaleźć skrzynie do siebie to F5M42 i jego kontynuacja MD978474 czy wystarczy szukać z tym numerem - F5M42-1-F7B ??
Hugo napisał/a: | Skrzynia biegów łudząco podobna do galantowskiej |
W sensie że pasowałaby?
|
|
|