ASX Techniczne - Dymiący na czarno ASX
Polj4ik - 27-10-2020, 12:56
Kontakt ze znawcą złapany, zobaczymy co uda się dowiedzieć. Wygląda to wszystko na komputer...
krah - 01-12-2020, 21:52
Udało się rozwiązać problem? Co było powodem?
Polj4ik - 02-12-2020, 09:00 Temat postu: Dymiący asx Tokyo obejrzał. Niestety poprzedni elektrycy zepsuli komputer i jest nie do uratowania. Pomoże nam tylko wstawienie innego sterownika. Mamy podciśnienie spalin, brak ustawienia biegu jałowego, wyciętą tablicę błędów i zadane wartości, które nie pasują do innych parametrów. Niesłusznie usunięty dpf i źle nałożone obejścia.
kamil508 - 02-12-2020, 11:42
No to zamawiaj u kolegi Tokyo 'nowego' kompa - sterownik silnika, następnie softowe wycięcie dpf-u albo wstawić używany i będzie śmigało
agapi7 - 25-01-2021, 11:38
Dzień dobry.
Mam bardzo podobny problem, dlatego nie chcę otwierać nowego tematu.
Mój ASX kopci na czarno gdy jest jeszcze zimny oraz przy gwałtownym przyśpieszaniu.
Cztery lata temu zleciłem wycięcie DPF - przybywało oleju w silniku, niestety regeneracja DPF dawała krótkotrwałe efekty. Po usunięciu problem z nadprodukcją oleju ustąpił.
Przy okazji dałem się namówić na podkręcenie silnika. Podobno zmienili kąty wtrysków i zwiększyli ciśnienie w sprężarce.
Od usunięcia DPF przejechałem ok 100 tyś km. nie było żadnych awarii zawsze trochę kopcił, ale wraz z przebiegiem problem dymienia narasta.
Czytając powyższe posty wnioskuje że jest problem ze zbyt dużą dawką paliwa -czarny dym o ostrym zapachu
Podłączając do komputera, nie wykrywa żadnych błędów - pewnie usunięty rejestr błędów
Czy polecicie sprawdzonego fachowca z okolic Warszawy?
Polj4ik - 25-01-2021, 12:01
Z okolic Warszawy nie znam ale Tokyo jeździ chyba w różne miejsca. Wtryski, turbo sprawdzone? U nas takimi manewrami zabili komputer, dlatego kopci.
agapi7 - 25-01-2021, 12:22
Polj4ik napisał/a: | Wtryski, turbo sprawdzone? |
Wtryski ok - z rozruchem nie było problemu, nawet przy ostatnich dwucyfrowych mrozach - czyli rozpyla dobrze. Silnik chodzi wręcz aksamitnie, nawet nie rozgrzany
Turbo to samo od nowości bez regeneracji i nie wykazuje objawów zmęczenia a na blacie już 200 tyś km.
Ogólnie jeździ super, ale to kopcenie jest irytujące....
kamil508 - 25-01-2021, 15:01
Polj4ik napisał/a: | Z okolic Warszawy nie znam ale Tokyo jeździ chyba w różne miejsca. Wtryski, turbo sprawdzone? U nas takimi manewrami zabili komputer, dlatego kopci. |
A jak Twój już wszystko ok ? jeździ prawidłowo już ?
Wymieniłeś kompa czy udało się Twój uratować ?
|
|
|