ASX Techniczne - Ciągła praca wycieraczek na AUTO
em_es - 20-01-2021, 00:24
Za mniej niż połowę proponowanej ceny wymieniałem przednią szybę razem z czujnikiem. Na początku słabo łapał deszcze, ale po dwóch czyszczeniach szyby izopropylem się poprawiło. Teraz bardziej wkurza elektronika, gdzie potrafi zawiesić się w pętli na dziwnej prędkości albo w ogólnie odpalić, wtedy trzeba zmienić czułość o 1 stopień i wraca do normy. Nie jest to jakoś szczególnie częste, ale przy obecnej pogodzie zdarza się. Na pełnym auto to może tylko w lato jeżdżę, gdy szyba nie zbiera tyle syfu z drogi, wtedy całość działa nawet sensownie.
Ropelanin.92 - 20-01-2021, 09:47
Na razie spróbuję z czujnikiem używanym, zapłaciłem 30 zł, czekam na wysyłkę, założę, sprawdzę i dam znać.
[ Dodano: 22-01-2021, 07:58 ]
Aktualizacja:
Wymiana czujnika zmierzchu i deszczu w ASO: 2000 zł
Wymiana samodzielna na część z allegro za 30 zł, bezcenna 😃
Póki co wydaje się wszystko ok, czujnik reaguje na pryskanie szyby płynem. Pojeżdżę, poobsewuję ale wychodzi na to, że problem rozwiązany. 🙂
kravter80 - 08-04-2022, 11:20
Siema
Mam chyba ten sam problem bo ustawie wycieraczki na auto a one sie odpaoaja co kilka sekund. Moge lac ten czujnik woda ile chce a one sie nie uruchomia dopiero po kilku sekundach same z siebie sie rusza
Mozesz mi powiedziec co i jak wymieniles? Opisac jakos krotko jak to wymienic? Ten plastik zdjalem ale nie wiem co dalej, jak wyjac ten czujnik? Bo mam tak samo ze wycieraczki zwiekszaja predkosc dzialania zaleznie od predkosci jazdy a nie od ilosci wody na szybie. Wiem, ze mialem szybe wymieniana na nordglass przystosowana do czujnika deszczu
[ Dodano: 09-04-2022, 12:34 ]
Wie ktos jak to wyciagnac? Za cholere nie moge tego ruszyc a zadnych zatrzaskow nie widze, to jest jakies przyklejone?
pitt63 - 01-12-2022, 13:15
Tutaj może naświetlę swój problem. Od pewnego czasu zauważyłem, że wycieraczki w trybie Auto nie działają tak jak to było wcześniej. Przełącznik mianowicie reaguje na regulację prędkości jednakże podczas opadów deszczu tryb auto działa co najmniej dziwnie. Wycieraczki uruchamiają się i zaczynają pracę w trybie ciągłym. Trwa to kilkanaście sekund i się wyłączają. I tak w koło Macieju. Czy to może być wina czujnika deszczu? Dzisiaj doszedł kolejny objaw, jeśli chodzi o elektrykę. Przychodzę rano do garażu a tutaj świecą światła postojowe! Z przodu i z tyłu! Co to może być? Była reakcja na pilota i światła zgasły ale co jest przyczyną? Wiem, że trzeba by podłączyć kompa i pracuję nad tym ale może ktoś miał podobny problem? Aha! Osłabł mi akumulator podczas pierwszych przymrozków i był lekki problem z zakręceniem silnikiem ale odpalił. Czy tutaj jest problem?
No to podpiąłem komputer i jedyny błąd to L0436 - czujnik deszczu sygnał nie ciągły. Do wymiany?
|
|
|