Carisma - Techniczne - Wysoka temperatura silnika w korku.
itepe - 19-07-2007, 10:15
arturro napisał/a: | a w czym problem?
widze tu zwykly wzrost temp, po ktorym powinien sie wlaczyc wiatrak i "zbic" ja do ok 90C (polowa).
jesli temp rosnie, a wiatrak sie nie zalacza to wtedy jest problem, bo sam wzrost temp przy 30C na zewn jest normalnym zjawiskiem. |
Właśnie, a do tego to się zdarzyło tylko dwa razy i temperatura nie podnosiła sie powyżej tej co na zdjeciu przez ok. 10 minut.
Dodam jeszcze, że za pierwszym razem jechała moja żona, było bardzo ciepło, włączona klima i prędkość ok. 150km/h a kiedy ja jechałem (to ten drugi raz ze zdjęcia) było na zewnątrz 32C i wolniutko jak w korku...
Póki co obserwuję temat dalej. Dzięki wszystkim za rady i porady
Pozdrawiam
itepe
Anonymous - 19-07-2007, 11:54
Profilaktycznie zadzwonilem do ASO w ktorym robilem rozrzad i faktycznie pompy nie zmieniali bo nie bylo potrzeby. Zapytalem o ta wskazowke i uslyszalem ze w takie upaly to mozliwe ze sie przechodzi polowe. Problem jest taki stan utrzymuje sie dluzej i nie odpala chlodzenia, a z tego co widac po postach to kazdemu po krotszej lub dluzszej chwili odpala.
mlun - 19-07-2007, 12:23
No to coś z czujnikiem pewnie jak nie odpala.
Anonymous - 19-07-2007, 12:57
Zle napisalem.Przepraszam za wprowadzenie w blad.
Mechanik powiedzial ze problemem jest jesli nie odpala wiatraka a stan podwyzszonej temperatury utrzymuje sie przez dluzszy czas.
Chyba kazdy kto sie podpial do tego tematu ze swoim problemem pisze ze u niego jednak po chwili odpala chlodzenie i temperatura spada do optymalnej - wiec moze to nie jest nic zlego, tym bardziej groznego dla silnika.
Anonymous - 19-07-2007, 13:34
wegiel napisał/a: | Chyba kazdy kto sie podpial do tego tematu ze swoim problemem pisze ze u niego jednak po chwili odpala chlodzenie i temperatura spada do optymalnej - wiec moze to nie jest nic zlego, |
ba, to jest bardzo dobre bo oznacza ze wszystkie czujniki sa sprawne.
lejcie paliwo i sobie glowy nie zawracajcie.
itepe - 07-08-2007, 10:13
Jednak sobie zawrócę głowę...
Oststnia obserwacja z wczoraj:
-temperatura na zawnątrz ok. 22 st.C tempo jazdy 50-70 km/h, temperatura silnika ok. 100 st.C
Zatrzymuję sie i sprawdam wentylatory - pracują, temperatura stale ok. 100 st C, nie spada
Wyłaczam silnik na 3 sekundy (!), włączam ponownie, temperatura poniżej 90 st. C (wie kreseczki przed połową. Czekam minutę - temperatura się niezmienia. Jadę.
Po ok. 500m wzrost temperatury ponad 100st. C wzrosła w ciągu 2 sekund!!! Jadę dalej, słyszę, że wiatraki pracują, temp. niezmienia się. Zatrzymuję się na światłach, powoli opada do ok. 2 kresek powyżej połowy, wiatraki zatrzymują się, znów powoli rośnie.
Dojechałem do domu, wyłaczyłem silnik, wystudziłem sanochód, włączam ponownie, jest ok na postaju, nie jechałem ponownie.
Dziś rano w drodze do pracy żona obserwuje temp. - stała idealnie na połowie.
Już nic nie rozumiem
Czujnik temeperatury?
Termostat?
Może zużyty płyn (prawdopodobnie niegdynie był wymieniany, ale w połowie stanu w zbiorniku wyrównawczym)?
Jeszcze dodam, że wąż z chłodnicy do bloku silnika kiedy jest zimny spłaszcza się, jaby cos powodowało podciśnienie.
Macie jakie`ssugestie?
Pozdrawiam forumowiczów
itepe
Krzyzak - 07-08-2007, 10:18
itepe napisał/a: | Macie jakie`ssugestie? |
korek chlodnicy
itepe - 07-08-2007, 10:34
Nie, no dzięki Krzyżak za odpowiedź
Sprawdzałem akurat korek, nic nie cieknie, sucho, wąż się wyprostował, a teraz znów jest "płaski".
Martwi mnie bardziej ta temperatura i o takie sugestie bardziej mi chodzi
itepe
saphire - 07-08-2007, 14:47
Krzyzakowi chodzi o to że może masz zaworek w korku chyba walnięty i nie odpuszcza do/z zbiorniczka przelewowego.
Być może jednak możesz mieć też przepaloną lub wydmuchaną uszczelkę pod głowicą i spaliny ci gotują obieg.
itepe - 08-08-2007, 09:08
Oj sorki, nie załapałem
Wczoraj temperatura na zewnątrz wahała się w granicach 26-28 st. C ale w silniku wszystko było OK., tj. dwie kreseczki przed środkiem skali, a jak się zagrzał, to dwie kreseczki za środkiem i włączały się wentylatory. Nic z tego nie rozumiem
Dziś misiek jedzie do mecha na oględziny sprawy.
Dzięki za rady i pozdrawiam
itepe
Bartek - 08-08-2007, 10:54
itepe napisał/a: | Sprawdzałem akurat korek, nic nie cieknie, sucho, wąż się wyprostował, a teraz znów jest "płaski". |
No to korek na 10000000000%
itepe - 08-08-2007, 11:03
Oby to była prawda
Ale przegląd na pewno mu nie zaszkodzi.
itepe
PiotrekSL4 - 09-10-2009, 09:10
U mnie w Cari wskazówka utrzymuje się podczas jazdy niemal na połowie skali. Natomiast podczas stania w korkach przez dłużej niż 5 min przy temp powietrza takiej jak dziś ok 15 st C. wskazówka rośnie powoli do 3/4 skali, po chwili słyszę włączenie sie wentylatora, upływa 10 sekund i wskazówka wraca do połowy skali. Mam silnik 1.6 103KM + LPG (+ klima jeśli to ma jakieś znaczenie). Jestem przed wymianą płynu chłodniczego, bo teraz nie wiem nawet na czym jeżdze. Czy uważacie że coś zię zmieni.
P.S.
Przed Carismą miałem Lancera 1.6 113KM + LPG i tam nawet w największe korki i upały wskazówka nigdy nie przekroczyła połowy.
Anonymous - 09-10-2009, 09:16
A moze termostat sie za pozno otwiera? Moze go kamien opanowal
itepe - 09-10-2009, 09:29
Czas napisać co w sumie u mnie wyszło:
wymieniłem korek, termostat, dwa czujniki temperatury, a uszkodzona była...
tada - dioda we wskaźniku temperatury. Koszt naprawy 60 gr... Sam zrobiłem.
Na wszelki wypadek kupiłem całą deskę od anglika (50zł) i wymieniłem wskaźnik. do dziś jest dobrze, a wskazówka rusza się tylko tak jak opisał PiotrekSL4.
Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.
P.S. Pozdrowienia dla mojego mechanika, Pana Artura, który od początku uparcie twierdził, że z silnikiem jest wszystko dobrze. Miał rację, jak zawsze z resztą
|
|
|