Outlander I Ogólne - [I 2.0T] Witam jestem nowym posiadaczem O1T
W@sio - 16-04-2021, 09:54
spływ oleju to jeszcze nic, wymiana uszczelki jest banalna, kwestia czy turbo nie puszcza uszczelniaczami na wałku do strony zimnej
Szacer - 16-04-2021, 14:22
Dodaje wykres z hamowni:
krzychu - 16-04-2021, 14:28
Modzenie silnika który dymi? Przed tym modzeniem przeprowadzono jakaś diagnostykę?
Silnik pali olej, no to zapycha katalizator. Katalizator zapchany to trzeba wyciąć. Sonda lambda emulowana czy jakoś wyłączona w elektronice? Może cały czas się świeci CE?
Ja tylko czekam jak takie samochody przestaną przechodzić przeglądy.
Szacer - 16-04-2021, 15:08
Mapa była wgrana przed tym jak dowiedziałem się, ze dymi, gdybym wiedział to od samego początku to zapewne bym tego nie zrobił... Sonda emulowana
Bzyk_R1 - 16-04-2021, 21:51
krzychu, te samochody mają mniej toksyczne spaliny na LPG niż Twoja Mazdeczka na bezpośrednim wtrysku, poczekaj parę lat i będzie to samo co z GDI od Mitsubishi. Nawet na wagę za wiele nie dostaniesz z wiadomych względów.
Szacer - 18-04-2021, 07:09
Panowie dzisiaj wyczytałem na internetowch, że uszczelniacze zaworowe mogą stracić swoje właściwości po przegrzaniu silnika, gdy kupowałem mojego outlandera, okazało się już w Polsce u mechanika, że nie było tam termostatu. Możliwe jest, że uszczelniacze puściły przez przegrzanie się silnika jeszcze w Szwajcarii?
tościk - 18-04-2021, 22:18
Szacer napisał/a: | W@sio, chciałem napisać pw, ale coś nie chce pójść, wiadomość zostaje w skrzynce „do wysłania”. Napisz do mnie proszę, bo mam prywatne pytanie |
W wysłane wpadnie, jak Wasio odczyta.
Szacer - 18-04-2021, 22:20
tościk, dzięki za info
krzychu - 19-04-2021, 10:34
Bzyk_R1 napisał/a: | krzychu, te samochody mają mniej toksyczne spaliny na LPG niż Twoja Mazdeczka na bezpośrednim wtrysku, poczekaj parę lat i będzie to samo co z GDI od Mitsubishi. Nawet na wagę za wiele nie dostaniesz z wiadomych względów. |
Poczułeś się urażony czy co? Też nie masz katalizatora? Palący olej silnik turbo bez katalizatora na LPG ma lepsze spaliny? Poza tym i tak dużą część zanieczyszczeń emituje zimny silnik tutaj bez katalizatora i zanim się przełączy na LPG jest dużo dużo gorzej. Co chcesz udowodnić? Może porównasz ile CO2 produkuje jeden i drugi silnik... Na co mam czekać? Nie jestem uwiązany do tego samochodu, dziwi mnie też Twój pogląd ponieważ nadal ten silnik jest bez GPF-u... W przeciwieństwie do 2.0 od Mitsubishi, który GPF-a musi mieć... Odbieram ten tekst jako atak personalny... Żarty o złomowaniu to jakiś pstryczek o rdzewieniu? Lancer mi mocno rdzewiał... Mam doświadczenie A co jest nie tak z GDI? Jak się szanuje to sobie użytkownicy chwalą... Niby panuje opinia, że to zło, a na forum widzę że całkiem dobry silnik. Elastyczny, spory zakres obrotowy, oszczędny... A wszystko się zużywa...
Co ma moja Mazda do rzeczy? Ja pisałem o druciarstwie. Co za różnica czym jeżdżę? Samochód ma być serwisowany zgodnie ze sztuką aby był bezpieczny dla użytkownika i innych osób. Takie wycinanie katalizatora to druciarstwo niestety i tyle. Samochód z wyciętym katalizatorem i emulacją sondy powinien nie przejść przeglądu. To nie jest Afryka gdzie każdy jeździ jak chce i stwarza zagrożenie dla innych jak chce.
nicolas - 02-05-2021, 12:17
Nowy jestem ale troche pogrzebałem już przy swoim O1T.
Też mi palił olej, głównie na postoju, dymił na niebiesko. Wymieniłem zaworek PCV który jest za pokrywą i problem ustąpił. (zastosowałem zaworek zwrotny do paliwa, 10mm i redukcję wyjścią z pokrywy zaworów).
Czytałem tutaj chyba przypadek że ktoś zrobił remont silnika i dalej miał to samo. Stawiam na ten zaworek...
Taka redukcja... żeby wyjść z pokrywy zaworów
https://allegro.pl/oferta/lacznik-aluminiowy-do-wezy-redukcja-14-mm-10-mm-8417025949
I taki zaworek
https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek-zwrotny-kierunkowy-paliwa-fi-10mm-9829282964
Katy musiałeś wywalić bo olej Ci palił i zapchał pierwszego kata. Miałem to samo
A tutaj link do uszczelki spływu oleju. Pasuje idealnie. Dla pewności posmarowałem ją cieniutką warstwą victore reinzem. Chyba nie da się kupić tego taniej
https://allegro.pl/oferta/uszczelka-odplywu-oleju-zmp10-097-zmp10097-8906011319
Szacer - 25-05-2021, 17:57
Nicolas, dzięki za podpowiedź, napewno zrobie to o czym napisałeś. W dolocie mam sporo oleju, mechanik mówi, ze raczej turbina puszcza olej, mam od kolegi używaną, sprawdzona i sprawna, bez żadnych luzów, podmienię i zobacze czy dalej będzie chlać olej. Mi na postoju nie dymi, tylko przy hamowaniu silnikiem jak jest duże podciśnienie.
Rafik83 - 25-05-2021, 20:33
tościk napisał/a: | Szacer napisał/a: | W@sio, chciałem napisać pw, ale coś nie chce pójść, wiadomość zostaje w skrzynce „do wysłania”. Napisz do mnie proszę, bo mam prywatne pytanie |
W wysłane wpadnie, jak Wasio odczyta. |
Trzeba było nie dezerterować
[ Dodano: 25-05-2021, 20:35 ]
Zaciekawiłeś mnie tym zaworkiem bo na postoju po katuszach wali olejem w środku auta
Szacer - 28-05-2021, 21:08
Nicolas czyli po prostu zastosowałeś cos takiego, bo miałeś/masz popsute uszczelniacze zaworowe? Dobrze rozumiem?
Proszę stosować się do regulaminu.
Tiamat - 11-06-2021, 13:27
Witam. Szacer wymieniałeś pompę paliwa przy remapie?
Szacer - 13-06-2021, 11:06
Witam, po wymianie turbiny (na używana, bez żadnych luzów) outlander przestał dymić i jeść olej, ponadto po zbiciu świec na 0,7mm nie przerywa i jedzie wreszcie jak powinien:)
Nie wymieniałem pompy paliwa, wszystko gra na fabrycznej. Okazało się ze mam pęknięty kolektor wydechowy na 1wszym garze, ale kolega Wasio już dał mi namiar do gościa który robi takie kolektory z czarnej stali.
Teraz zmieniamy kolektor, niedługo wjedzie fmic, może poprawie wydech+Pompa paliwa i zrobie remap. Dzięki wszystkim za pomoc
[ Dodano: 13-06-2021, 11:09 ]
Przy wymianie turbo okazało się, ze w Szwajcarii już spawali kolektor i znów pękł na spawie. Nie czuje różnicy w mocy, ani tez nie śmierdzi spalinami.
|
|
|