Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Klimatyzacja
saphire - 04-05-2007, 14:48
+/- około 200zł napełnienie czynnikiem wraz ze smarowidłem oraz dezynfekcja nawiewów i wymiennika
Anonymous - 04-05-2007, 14:51
gacek77 napisał/a: | No to byś przegrał zakład, bo zaiwania aż miło |
zobaczysz jak bedzie jesli dolozysz czynnika, to ze czujesz zimno nie oznacza ze zaiwania az milo, czynnika ubywa i nie ma bata zeby bylo inaczej i jesli po tylu latach bez uzupelniania klima u ciebie dziala to tylko pozostaje sie cieszyc ze szczescia ze nic nie zdechlo do tej pory.
koszt nabicia to ok 120zl w zaleznosci od ilosci czynnika.
Anonymous - 04-05-2007, 15:20
arturro napisał/a: | gacek77 napisał/a: | No to byś przegrał zakład, bo zaiwania aż miło |
zobaczysz jak bedzie jesli dolozysz czynnika, to ze czujesz zimno nie oznacza ze zaiwania az milo, czynnika ubywa i nie ma bata zeby bylo inaczej i jesli po tylu latach bez uzupelniania klima u ciebie dziala to tylko pozostaje sie cieszyc ze szczescia ze nic nie zdechlo do tej pory.
koszt nabicia to ok 120zl w zaleznosci od ilosci czynnika. |
Dzięki za pomoc. Teraz jeszcze muszę znaleźć jakiegoś fachmana od klimy.
Anonymous - 04-05-2007, 19:12
arturro, dziekuje za informacje.
Sienio - 04-05-2007, 20:50
W Warszawie kosztuje to 170 - 200 zł. w zależności od ilości uzupełnionego czynnika chłodzącego. W ramach tej ceny wykonują też dezynfekcję - odgrzybianie kanałów wentylacyjnych.
Pieniek - 04-05-2007, 21:22
Ja dzisiaj zrobiłem generalny przegląd klimy u znajomego mechanika w Norauto. Cena po zniżkach pracowniczych 320 zł ale w tym wymienił mi drogi bo za 160 pln ( prod. Hella) filtr odstojnikowy który odpowiada za usuwanie wody z czynnika chłodzącego. To taki pionowo umieszczony aluminiowy walec pomiędzy akumulatorem a reflektorem. Powinno sie go wymieniać co ok. 4 lata gdyż zawiera on małe higroskopijne kuleczki które pochłaniając wodę pęcznieją i gdy filtr nie jest terminowo wymieniony utrudniają one przepływ czynnika chłodzącego a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie go blokują. W/g mechanika jest to częsta przyczyna zablokowania klimy bo ludzie przy napełnianiu układu często rezygnują z wymiany tego filtra ze względu na jego cenę. Ja po przeglądzie odczułem znaczącą różnicę mimo, że miałem w układzie sporo bo 640 g czynnika chłodzącego a nominalnie jest 700 g.
Anonymous - 05-05-2007, 07:13
Pieniek napisał/a: | wymienił mi drogi bo za 160 pln ( prod. Hella) filtr odstojnikowy | Właśnie wczoraj znajomy wspomniał mi też o wymianie tego filtra. Jestem ciekaw, czy zgadzacie się z opinią pieńka. Wymieniać komplet, czy olać sprawę? Pozdrawiam.
Chooper - 05-05-2007, 10:05
gacek77 napisał/a: | No to byś przegrał zakład, bo zaiwania aż miło |
a ja bym tam sie z tobą nie chciał przejachać, bo grzyb tam pewnie taki jak w 30 dniowej kanapce
jakby Ci sie chciało poszukać, to byś na forum znalazł ceny takiej usługi powielone conajmniej kilka razy (u różnych fachowców są one różne, ale oscylują w granicach ca. 200-250 pln za odgrzybianie + uzupełnienie czynnika chłodzącego)
kasiaa - 01-06-2007, 19:28
Witam,
fajnie, że podajecie ile mniej więcej kosztuje odgrzybienie klimy + uzupełnienie, ale może by ktoś polecił jakieś miejsce gdzie to fachowo zrobią?
Pozdrawiam,
Chooper - 01-06-2007, 21:20
kasiuu, o ile mnie pamięć nie myli, to chyba w kąciku "mazowieckim" ktoś zadawał własnie takie pytanie, i tam najpewniej znajdziesz odpowiedź
musze sobie zapisać ze oprócxz dnia dziecka 1.06 mam kolejne święto...z okazji bycia miłym
Anonymous - 20-07-2007, 17:44
U mnie sprawa wyglada tak : mam klime manualna,wystarczy ze raz nacisne pokretlo i zapala sie eco oraz sniezynka,z tego co zaobserwowalem to zwiekszone obroty silnika i zalaczaja sie oba wiatraki przy chlodnicy,ale powietrze leci takie samo jak przed wlaczniem klimy...Wczoraj napelnialem gaz i zastanawiam sie czy to przypadkiem nie kompresor - jak sprawdzic czy jest sprawny?
Moomin - 20-07-2007, 20:21
Pieniek napisał/a: | Ja dzisiaj zrobiłem generalny przegląd klimy u znajomego mechanika w Norauto. Cena po zniżkach pracowniczych 320 zł ale w tym wymienił mi drogi bo za 160 pln ( prod. Hella) filtr odstojnikowy który odpowiada za usuwanie wody z czynnika chłodzącego. To taki pionowo umieszczony aluminiowy walec pomiędzy akumulatorem a reflektorem. Powinno sie go wymieniać co ok. 4 lata gdyż zawiera on małe higroskopijne kuleczki które pochłaniając wodę pęcznieją i gdy filtr nie jest terminowo wymieniony utrudniają one przepływ czynnika chłodzącego a w skrajnych przypadkach nawet całkowicie go blokują. W/g mechanika jest to częsta przyczyna zablokowania klimy bo ludzie przy napełnianiu układu często rezygnują z wymiany tego filtra ze względu na jego cenę. Ja po przeglądzie odczułem znaczącą różnicę mimo, że miałem w układzie sporo bo 640 g czynnika chłodzącego a nominalnie jest 700 g. |
To się chyba nazywa osuszacz i znalazłem zamiennik Delphi za połowę tej kwoty w Inter Carsie: http://tinylink.com/?xy3NwGhq1D
Mam tylko pytanie - czy można to wymienić nie uzupełniając czynnika, czy rozszczelnia się układ i trzeba go potem uzupełnić. Jakby to była ta pierwsza opcja to może bym sobie fundnął bo moja klima mogłaby chłodzić bardziej, a jak trzeba ją potem "dobijać" to poczekam do przyszłego roku.
Pieniek - 20-07-2007, 22:58
[/b]Moomin niestety osuszacz można wymienić tylko przy opróżnionym układzie a do tego dostęp do niego jest dosyć trudny i trzeba uważać przy wkręcaniu sztywnych przewodów od klimy aby nie uszkodzić gwintu a filtr i przewody są aluminiowe.
Moomin - 20-07-2007, 23:04
Pieniek napisał/a: | [/b]Moomin niestety osuszacz można wymienić tylko przy opróżnionym układzie a do tego dostęp do niego jest dosyć trudny i trzeba uważać przy wkręcaniu sztywnych przewodów od klimy aby nie uszkodzić gwintu a filtr i przewody są aluminiowe. |
No to poczeka do przyszłego roku bo klimę trzeba będzie nabić to przy okazji sobie i ten osuszacz wymienię. Ale dzięki za info.
Anonymous - 22-07-2007, 09:03
Jeden ze znajomych powiedzial mi ze najlepszym sposobem na sprawdzenie czy moj kompresor klimy jest ok jest podlaczenie go bezposrednio do akumulatora...i nasluchiwac czy wydaje jakies dzwieki. Nie jestem pewien czy to jest bezpieczne - prosze o pomoc.
[ Dodano: 23-07-2007, 14:37 ]
|
|
|