Carisma - Ogólne - Wymiana silnika
wojak999 - 08-01-2022, 19:45
apg2312 napisał/a: | Bizi78 napisał/a: | szukać takiego samego silnika i nie bawić się w zakładanie czegoś innego ? |
Szukać innego auta.
Sam widzisz, co się dzieje z zaniedbanym GDI. A kupując silnik z netu, nie wiesz o nim nic, oczywiście, oprócz bajeczek wciskanych przez handlarza. Obawiam się, że możesz mieć wtopę.
Poza tym, jaki masz rocznik auta ??
Bo GDI 1,8 w Cari były montowane 3 rodzaje, nie różniące się nawet symbolem - 4G93. Ale taki sam symbol miał też silnik 1,8 MPI i 1,8 MSX, więc to jest cokolwiek mylące. Teoretycznie nie powinno być problemów z przekładką, ale wiesz, prawa Murphy’ego są nieubłagane :
Jeśli coś może pójść źle, to pójdzie
Jeśli wiesz, że coś może pójść źle i podejmiesz stosowne środki zapobiegawcze, to źle pójdzie coś innego.
Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo, że kilka rzeczy może pójść źle, to nawali ta, która spowoduje największe szkody.
Jeżeli przewidzisz cztery możliwe sytuacje, w których coś może się nie udać i zdołasz je obejść, natychmiast wyłoni się piąta.
i tak dalej, i tak dalej... |
Rocznik 2002 wersja Elegance po liftingu, mam to auto już 4 lata
apg2312 - 09-01-2022, 03:00
No to sam musisz sobie przekalkulować i pomyśleć, i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest sens wsadzanie sporej jednak kasy w było nie było 20-letnie auto.
Tym bardziej, że jak zapewne wiesz, jest to silnik relatywnie dość słaby - ale może to moje osobiste odczucie po przesiadce ze 115-konnej Carismy na 155-konnego Accorda, i nie zmienia tego fakt, że Accord jest jakieś 250-300 kg cięższy ) Dodatkowo, nie da się tego silnika zagazować, a przynajmniej jest to nieopłacalne ekonomicznie, jak we wszystkich silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
Może, jeśli reszta auta jest w stanie co najmniej bardzo dobrym, to nawet warto je ratować ?? Tylko wiesz, aż z ciekawości przejrzałem sobie ogłoszenie na Otomoto i OLX (GDI produkcja od 2001 roku), na Allegro Carism brak. Przejrzyj, przekalkuluj. Ceny zaczynają się od 1900 zł, kończą poniżej 5 tyś. Za silnik z przekładką zapłacisz ok. 1500 zł ?? Dodatkowo w nowym silniku wypadałoby założyć kompletny nowy rozrząd (chyba nie muszę mówić czemu) + paski + olej i filtry. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki.
No chyba, że masz aż taki sentyment do tego auta ??
pitt63 - 09-01-2022, 08:12
[quote="wojak999"] Bizi78 napisał/a: | Ale chcesz wstawić taki sam czy robisz swap na coś lepszego? |
Chcę to zrobić po prostu jak najtańszym kosztem i żeby dobrze było.
Tanio i dobrze to nigdy nie idzie w parze. Spróbuj reanimować swój silnik. Zakup innego zawsze wiąże się z ryzykiem a używany silnik to ty już masz. Obawiam się jednak, że jeśli twój silnik nie będzie można naprawić to operacja przeszczepu będzie nieopłacalna ze względu na wiek auta.
wojak999 - 09-01-2022, 10:53
apg2312 napisał/a: | No to sam musisz sobie przekalkulować i pomyśleć, i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jest sens wsadzanie sporej jednak kasy w było nie było 20-letnie auto.
Tym bardziej, że jak zapewne wiesz, jest to silnik relatywnie dość słaby - ale może to moje osobiste odczucie po przesiadce ze 115-konnej Carismy na 155-konnego Accorda, i nie zmienia tego fakt, że Accord jest jakieś 250-300 kg cięższy ) Dodatkowo, nie da się tego silnika zagazować, a przynajmniej jest to nieopłacalne ekonomicznie, jak we wszystkich silnikach z bezpośrednim wtryskiem paliwa.
Może, jeśli reszta auta jest w stanie co najmniej bardzo dobrym, to nawet warto je ratować ?? Tylko wiesz, aż z ciekawości przejrzałem sobie ogłoszenie na Otomoto i OLX (GDI produkcja od 2001 roku), na Allegro Carism brak. Przejrzyj, przekalkuluj. Ceny zaczynają się od 1900 zł, kończą poniżej 5 tyś. Za silnik z przekładką zapłacisz ok. 1500 zł ?? Dodatkowo w nowym silniku wypadałoby założyć kompletny nowy rozrząd (chyba nie muszę mówić czemu) + paski + olej i filtry. Nie wiem, czy gra jest warta świeczki.
No chyba, że masz aż taki sentyment do tego auta ?? |
Czyli jaki byłby finalny koszt założenia drugiego silnika i nowego rozrządu wraz z olejami + robocizna ? Ile kasują za wstawienie silnika ?
plecho1 - 09-01-2022, 11:52
Cytat: | Czyli jaki byłby finalny koszt założenia drugiego silnika i nowego rozrządu wraz z olejami + robocizna ? Ile kasują za wstawienie silnika ? |
Mogło by to przewyższyć wartość auta. Komplet rozrządu pewnie z 500 - 600 + robota... Moim zdaniem Twój mechanik albo jest nierzetelny albo kompletnie nie zna się na tych silnikach bo na nich zna się raczej mało mechaników. Większość mających problem z tym silnikiem najczęściej ostatecznie sami je naprawiają. Zmiana silnika nie zagwarantuje Ci że nie będzie jakichś problemów bo raczej nie trafisz silnika z przebiegiem do 100 tys km a z wielu przypadków tu opisanych wynika że te silniki zaczynają mieć problemy przy około 200 tys km co wynika głównie z zaniedbań właścicieli oraz ze specyfiki - konstrukcji tego silnika. Ja osobiście pozbył bym się tego co zostało i rozejrzał się za czymś innym.
wojak999 - 09-01-2022, 21:47
A może winna tym objawom jest silnie zanieczyszczona przepustnica i walnięty silnik krokowy ? Bo ja mam to auto już ponad 4 lata i wstyd się przyznać ale nigdy nic z w tym kierunku nie robiłem A obroty falują od dawna na jałowym i szarpie na jałowym silnikiem. Mechanik próbował je odpalać. Kręci rozrusznik, auto załapuje i gaśnie i słychać jakieś tarkotanie spod maski. Jak mu dać gazu do dechy to nie reaguje.... Ale jakoś cofnął nim do garażu, dodawał mu gazu do dechy i on tak pulsacyjnie walił obrotami tak "Wum! Wum!", że obroty skakały i spadały niemal do zgaśnięcia silnika. Tylko ten check engine martwi. On mówi że dla niego to wygląda na padnięty całkowicie silnik. Czy jest jakaś szansa że tak drastyczne objawy może dać zanieczyszczona przepustnica albo walnięty silnik krokowy ? Albo jedno i drugie ?
apg2312 - 09-01-2022, 22:22
wojak999 napisał/a: | On mówi że dla niego to wygląda na padnięty całkowicie silnik. |
Szczerze ?? Zmień mechanika na takiego, który się zna (o co z przypadku GDI jest dość ciężko), lub któremu będzie chciało się posiedzieć na necie i poszukać. Zresztą, pewnie i tak trafił by tutaj
Już pisał wcześniej plecho1 :
plecho1 napisał/a: | Moim zdaniem Twój mechanik albo jest nierzetelny albo kompletnie nie zna się na tych silnikach bo na nich zna się raczej mało mechaników |
i sądząc po Twoim opisie, jak on traktował ten silnik, to się z nim całkowicie zgadzam.
wojak999 napisał/a: | Tylko ten check engine martwi. |
Masz rocznik 2002, więc nie powinno być problemu z podłączeniem pod komputer, żeby sprawdzić, jaki błąd pokazuje, to ukierunkuje poszukiwania. Bez tego to loteria, można wymienić pół auta, i dalej będzie coś nie tak.
plecho1 - 09-01-2022, 22:30
Jeśli świeci się kontrolka silnika to po podpięciu pod OBD nawet zwykłym interfejsem typu ELM327 połączonym z jakąkolwiek apką na telefonie powinno się dać te błędy odczytać. Trochę dziwne jest tłumaczenie mechanika że komputer nic nie wykrył Tak jak sugerowano już wcześniej, może to wina mechanizmu przepustnicy. Możliwe też że to wina układu paliwowego co często się dzieje w zmęczonych tych silnikach. Wtedy błędy powinny dotyczyć problemów z ciśnieniem paliwa. Trochę zastanawiające jest to terkotanie silnika po odpaleniu bo słowo terkotanie może oznaczać wiele rzeczy. Możliwe że ten dźwięk wydaje uszkodzona przepustnica lub uszkodzone lub zanieczyszczone regulatory luzu zaworowego. Jeśli nagrał byś ten dźwięk i tu zamieścił to może dało by się coś więcej doradzić. Nie jestem pewien bo czytałem o tym kilka lat temu, ale chyba ktoś kiedyś tu opisywał sytuację z GDI że kontrolka silnika mrugała i nie było żadnego błędu w pamięci kompa, oznaczało to uszkodzenie przepustnicy. Nie pamiętam tylko czy dotyczyło to wersji przedliftowej z przed 2001 czy już takiej jak Twoja. Wydaje mi się że była to jednak wersja przedliftowa bez standardu OBD bo w Twoim autku przy takiej awarii raczej komputer powinien wyświetlić błąd informujący o takiej usterce.
wojak999 - 09-01-2022, 23:47
plecho1 napisał/a: | Jeśli świeci się kontrolka silnika to po podpięciu pod OBD nawet zwykłym interfejsem typu ELM327 połączonym z jakąkolwiek apką na telefonie powinno się dać te błędy odczytać. Trochę dziwne jest tłumaczenie mechanika że komputer nic nie wykrył Tak jak sugerowano już wcześniej, może to wina mechanizmu przepustnicy. Możliwe też że to wina układu paliwowego co często się dzieje w zmęczonych tych silnikach. Wtedy błędy powinny dotyczyć problemów z ciśnieniem paliwa. Trochę zastanawiające jest to terkotanie silnika po odpaleniu bo słowo terkotanie może oznaczać wiele rzeczy. Możliwe że ten dźwięk wydaje uszkodzona przepustnica lub uszkodzone lub zanieczyszczone regulatory luzu zaworowego. Jeśli nagrał byś ten dźwięk i tu zamieścił to może dało by się coś więcej doradzić. Nie jestem pewien bo czytałem o tym kilka lat temu, ale chyba ktoś kiedyś tu opisywał sytuację z GDI że kontrolka silnika mrugała i nie było żadnego błędu w pamięci kompa, oznaczało to uszkodzenie przepustnicy. Nie pamiętam tylko czy dotyczyło to wersji przedliftowej z przed 2001 czy już takiej jak Twoja. Wydaje mi się że była to jednak wersja przedliftowa bez standardu OBD bo w Twoim autku przy takiej awarii raczej komputer powinien wyświetlić błąd informujący o takiej usterce. |
To że komputer nic nie wykrył mówili na stacji diagnostycznej(a może nawet nic nie zrobili bo kiedyś zawiozłem im koło do klejenia to napompowali i oddali a dziurka była taka mała ze od razu nie zeszło, zajechałem do domu, wyciągam koło a tam już flak także wszystko u nich możliwe). A teraz zaprowadziłem do innego mechanika.
plecho1 - 10-01-2022, 09:56
No tu najważniejsza jest diagnostyka i jeszcze dość specyficzna wiedza. Może zorientuj się czy ktoś ze znajomych nie ma czasem takiego interfejsu (elm327) bo mógł byś sam sprawdzić błędy co by pozwoliło coś więcej podpowiedzieć. Takie interfejsy ma wiele osób, jego koszt około 50zł a może wiele pomóc w autku po 2001r.
wojak999 - 10-01-2022, 10:33
plecho1 napisał/a: | No tu najważniejsza jest diagnostyka i jeszcze dość specyficzna wiedza. Może zorientuj się czy ktoś ze znajomych nie ma czasem takiego interfejsu (elm327) bo mógł byś sam sprawdzić błędy co by pozwoliło coś więcej podpowiedzieć. Takie interfejsy ma wiele osób, jego koszt około 50zł a może wiele pomóc w autku po 2001r. |
Zamówiłem sobie na allegro. [Edit], mogłem już dawno sobie to kupić i wozić w aucie to bym sobie od razu sam sprawdził zaraz po tym jak zaczął szwankować. Ehh...
[ Dodano: 10-01-2022, 13:14 ]
Dzwonił do mnie mechanik. Oprogramowanie wykazało awarię przepustnicy.
[ Dodano: 10-01-2022, 13:17 ]
Magnesy są rozwalone. Trzeba kupić nową czy da się jakoś zregenerować starą ? Mechanik proponuje zakup drugiej.
Krzyzak - 10-01-2022, 13:21
czesty przypadek - mysle, ze mechanik nie bedzie wiedzial jak przykleic magnes... lepiej szukaj innej
Bizi78 - 10-01-2022, 13:23
Skontaktuj się z adminem forum Bartkiem naprawia takie przepustnice.
Możesz się z nim też skontaktować na FB.
https://m.facebook.com/SerwisMitsuManiakow/?locale2=pl_PL
wojak999 - 10-01-2022, 13:44
Dzwoniłem. 350 za regenerację + wysyłka. Tylko że pewnie minimum tydzień zanim dojdzie z powrotem a mechanik nie ma tyle czasu. Jak zwykle między młotem a kowadłem [Edit]...
[ Dodano: 10-01-2022, 13:58 ]
Jaka będzie przepustnica do mojego auta ? Bo są różne oznaczenia, np.: EAC60-003, EAC60-010. Na takie natrafiłem na Allegro a może są jeszcze jakieś. Moja Carisma to 1.8 GDI DA2A 4G93 2002 rok wersja Elegance po liftingu
[ Dodano: 10-01-2022, 14:24 ]
A może sonda lambda padła ? Też wtedy obroty wariują i spalanie wzrasta i wydech jest czarny na końcu. Typowe objawy takie jak u mnie.
[ Dodano: 10-01-2022, 14:25 ]
Gdzie w Carismie znajduje się sonda lambda ?
[ Dodano: 10-01-2022, 14:41 ]
I ostatnie pytanie. Ma ktoś kody błędów silnika dla Carismy z 2002 roku ? Te starsze Carismy chyba coś się różnią pod tym kątem ?
Bizi78 - 10-01-2022, 17:54
Po pierwsze:
8.3 Na forum nie piszemy wulgaryzmów. Wykropkowany wulgaryzm - nadal jest wulgaryzmem.
Numer przepustnicy to teoretycznie EAC60-003 ale to trzeba potwierdzić po vinie Twojego auta.
Sondy masz pod autem, przed i za katalizatorem.
Co do błędów:
|
|
|