To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Carisma 1.9 td 97r wolne obroty

Ppiotr - 04-06-2009, 21:26

misibiczi może masz uszkodzony przewód od podciśnieniajeszcze jest linka może jej regulacja tyle że te obroty na 500 dziwne bo u mnie ten zawór od odpalenia jest załączony z 3o sek może nawet nie , a obroty po prawidłowym ustawieniu rozrządu tak ok 800 i ani drgną ni wprawo i ni w lewo. no wiesz mechanior może ma rację same paski się nie przestawiają. zobacz jeszcze zawór od podciśnienia może coś z nim
seba3020 - 09-04-2010, 15:58

Witam wszystkich jestem nowy.mam pytanie nie wiem czy w dobry dział trafiłem?Otóż mam carisme 1,9 td z pompą lukasa.Wszystko dobrze odpala ale raz na jakich czas rzuca silnikiem jak miała by zgasnąc i po chwili wraca do normy na 8000 obr/m wymieniłem już elektrozawór kąta wtrysku w pompie bo tak meches powiedział a objawy zostały jakie były prosze o pomoc dziękuje i pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków.

[ Dodano: 09-04-2010, 16:09 ]
A przepraszam zapomniałem dopisac że jak jade w trasie i ją to złapie to brakuje mocy i głosno zaklekocze i za chwile znowu normalnie ciągnie jakby nic sie nie działo.

pawelsonx - 09-04-2010, 18:42

seba3020,
1 zmień mechanika
2 wymrugaj błędy opis w faq

Na twardą prace silnika wpływa czujnik położenia wału ,czujnik wzniosu iglicy we wtrysku sterującym no i ten nieszczęsny zawór korekcji wtrysku w pompie (która został wymieniony)

wypadało by sprawdzic statyczny kąt wtrysku i wrazie potrzeby ustawić

seba3020 - 09-04-2010, 18:48

A jak to sie robi

[ Dodano: 09-04-2010, 18:50 ]
Dostałem namiar na sochaczew.A jak bym odłączył wtrysk sterujący stało by sie coś jestem zielony w tych sprawach

pawelsonx - 09-04-2010, 18:54

seba3020 napisał/a:
A jak to sie robi

do wymrugania błędów potrzebujesz specjalistyczny przyrząd
będący kawałkiem druta itp i wiedza z posta http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

co do wtrysku sterującego jaka jest idea w jego odłączeniu ??

seba3020 - 09-04-2010, 19:03

A jak dzwoniłem do płońska to gościu mówił żebym wlał werwy i dolał do tego srodek do czyszenia układów wtryskowych.Ale wątpie żeby to pomogło a znalazłem jeszcze wątek o zawoże LDA i membranie to też może byc przyczyną. A jak odpalałem ją w zime to musiałem wcisnąc lekko pedał gazu tak że jak złapała to miała 1000 obrotów i wtedy oki.ale wydaje mi sie że w zime powinna palic bez dodania gazu.A tak na boku dzieki pawelsonx dzieki wielikie.pozdrawiamjak bys mógł jeszcze wydac opinie o tym zawoże LDA czy to też może byc przyczyną?
pawelsonx - 09-04-2010, 19:35

co do lda to są dwie typy awari jeden pęknieta membrana zdejmujesz przewód który idzie do oklektora i sprawdzasz czy nie ma paliwa jak jest to http://www.mondeoklubpols...article&sid=168

druga awarią jest zacięcie się trzpienia wtedy auto muli sprawdza sie poprzez zdjęcie przewodu idącego do kolektora i jazdy testowej jak sie nic nie zmienia to trzpien jest zacięty trzeba zawór orzebrac i wyczyscić

W twoim przypadku jest coś z kątem wtrysku trzeba zdiagnozować statyczny i układ dynamiczny(zmieniający kat wtrysku) we własnym zakresie jesteś w stanie sprawdzić komponenty odpowiadajace za zmiane kata wtrysku

seba3020 - 09-04-2010, 19:43

Raczej nie bo nie wiem jak to sie robi a w dodatku to mój pierwszy diesel i dzięki za pomoc :D
pawelsonx - 09-04-2010, 20:24

dasz rade wszystko jest opisane w manuale
seba3020 - 10-04-2010, 08:39

Witam mam jeszcze jedną proźbę.Ma ktos link do manuala lub wie gdzie go znaleźdz byłbym wdzięczny.pozdrawiam wszystkich. :D
pawelsonx - 10-04-2010, 09:34

http://forum.mitsumaniaki.pl/index.php?c=22

td jest w suplemencie a

seba3020 - 10-04-2010, 09:44

Dzięki wielkie pawelsonx :D :D :D A cha wracając do tematu wyswietlenia błędów to nie zapala mi się kontrolka chek engin tylko raz na jakiś czas zapala się kontrolka uszkodzenia silnika czy jak to się nazywa.A masz może zdjęcie dotyczące tego przewodu do kolektora który to jest sorki że tak pytam ale tam jest tyle tego nacpane że można się pogubic lub opisz jak możesz który to jest dzięki jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam :biggrin:
pawelsonx - 10-04-2010, 10:11

kontrolka uszkodzonego silnika to to samo co check engine
Ppiotr - 11-04-2010, 19:33

seba3020 sprawdź połączenie do pierwszego wtrysku elektroniczny lub on sam jest uszkodony położenie iglicy nic ci nie da bo by cały czas tak działał a u ciebie tylko czasem dodam że nie zawsze komp wymruga tobie usterkę tego wtrysku nie wiem jak dokładnie się nazywa. Ja bym szukał raczej w tym kierunku połączenie na złączce u mnie tak było lub usterka tego wtrysku. Powodznia Piotr
seba3020 - 12-04-2010, 19:09

Dzięki Piotr za wskazówke sprawdze to mam tylko nadzieje że nie będzie to o czym piszesz bo to troszke kasiorki podejrzewam kosztuje.A jak najprostszym sposobem to sprawdzic żeby wiedziec czy jest uszkodzony wtrysk sterujący?