To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Colt kopie prądem

saphire - 23-04-2007, 11:40

Ciebie kopie bo jest różnica potencjału między twoim ciałem (dzięki ładunkom elektrostatycznym z ubrania) a autem które jakieś tam uziemienie ma poprzez koła i opony (niektóre maja już dodatki przewodzące) i odprowadza te ładunki do ziemi. Ubierz się w coś naturalnego może bawełnianego lub lnianego bez dodatków syntetycznych (albo w samych slipach ;) ) i pojeździj i zobacz czy będzie kopało. Jak nie będzie to masz jasną sprawę że nosisz plastik na sobie i kopie dlatego albo też masz naturalne ciuchy bawełna/wełna z dodatkiem syntetyków i nie wypłukane w antystatycznym płynie no i się elektryzują.
Hugo - 23-04-2007, 11:56

Pozostaje poczekac na cieplejsze dni i wskoczyć do auta w gaciach :badgrin:
Pozdro

serKlakier - 23-04-2007, 12:22

A co myślicie o paskach antystatycznych (takich uziemiających co się doczepia do autka i się włuczą za nim ) ??
Krzyzak - 23-04-2007, 12:57

serKlakier, problemem jest ladunek na Tobie a nie na aucie - taki pasek szybciej (i efektywniej) odprowadzi ladunek z Ciebie do ziemi
saphire - 23-04-2007, 13:20

chyba że założysz pokrowce na siedzenia przewodzące i zmasowane z budą auta :D
konrad1704 - 23-04-2007, 14:01

ja bym obstawial na jazde w :
saphire napisał/a:
w samych slipach ;)
:mrgreen: jak nie pomoze to chociaz zabawnie bedzie :mrgreen:
Jogurt - 23-04-2007, 20:54

a moze cos przeskrobales i focha ma :mrgreen: a tak na powaznie to przewody WN odpadaja bo focus tddi szwagra tez kopie kogo popadnie jak ma zly dzien
Hugo - 23-04-2007, 21:42

Jogurt napisał/a:
a moze cos przeskrobales i focha ma
Chyba nie da się bardziej dbać o auto. Ja go rozpieszczam a on mnie wali prądem. Chyba, że ma jakieś osobliwe poczucie humoru.
tomusn - 23-04-2007, 22:06

metoda na niekopanie:
1. wysiadając z auta postaw nogę na ziemi.
2. dotknij blachy nadwozia.
3. następnie wysiądź normalnie.
powinno zadziałać :lol:

Anonymous - 23-04-2007, 22:26

A co z tym słońcem bo na serio jak nie świeci to nie wali (kopie :wink: )
Hugo - 23-04-2007, 23:57

dm17 napisał/a:
A co z tym słońcem bo na serio jak nie świeci to nie wali
Moze tapicerka ma coś do tego?
serKlakier - 24-04-2007, 14:36

Wysiadałem trzymając się progu. Nie pomogło, walneło tak samo jak zwykle.
A słońce ma chyba to iż jest bardziej suche powietrze i większa przewodność.

p0gr0m - 25-04-2007, 15:38

no to mamy ten sam problem, moj mnie kopie zawsze , wystarczy tylko ze wsiade zamkne drzwi , i wysiade i juz jebut w palucha :] tak samo kumpli , fakt jak jest pochmurno albo zima to ani jednego kopniecia, tez juz mnie to wkurza, ale co prawda to prawda sa samochody z ktorych wysiadajac nic mnie nie kopie , hm ciekawe czemu
Anonymous - 25-04-2007, 15:56

Na samochodzie też moze zbierac się ładunek.
Tak podejrzewam. Jak jest ciepło i słońce daje to wszdzie widać kurz i pyłki, teoretyzujac na temat elektrostatyki zachodzi zjawisko indukcji elektromagnetycznej. W przeciwieństwie do tworzywa, które trzeba uziemic całą powierzchnią, blachy oddaja pełny ładunek z całej swojej powierzchni przy dotyku punktowym. Jak się tego nazbiera na całym aucie to potrafi nieźle przywalić :)

Co myślicie o mojej teorii ?

szczeslaw - 28-04-2007, 13:09

Temat przerabiany przeze mnie wielokrotnie, również z racji wykonywanego zawodu (części komputerowe bywają podatne na takie wyładowania ;) ).
Problemem są buty. Jeżeli podeszwa buta za bardzo izoluje od podłoża, wtedy dotknięcie jakiegokolwiek uziemionego przedmiotu (jakim jest samochód) powoduje wyładowanie.
Ładunek zbiera się na NAS, w skutek tarcia ubrania o tapicerkę (to, jak duży będzie ten ładunek, zależy od materiału z którego wykonane jest ubranie i tapicerka). Podczas wysiadania z samochodu, jeżeli podeszwa buta izoluje od podłoża, to ładunek ucieka tam, gdzie mu najłatwiej - z ciała, przez blachę do gleby. Jeżeli but nie izoluje tak bardzo, to ładunek ucieka bezpośrednio do gleby przez buty.
Polecam zrobić mały test: przed wyjściem z samochodu dotknąć ręką ziemi, lub zdjąć but i dotknąć ziemi nogą bez buta, a następnie wysiąść z samochodu - nie powinno kopnąć.

[ Dodano: 28-04-2007, 13:21 ]
leser napisał/a:
Na samochodzie też moze zbierac się ładunek.

Obecnie produkowane opony, wbrew powszechnej opinii, uziemiają samochód. Dlatego m.in. nie stosuje się już żadnych pasków uziemiających - nie są potrzebne.