To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Dziwne wartości napięcia w sieci auta

pitt63 - Wczoraj 17:15

bobiJeżeli masz problemy z ładowaniem, to poszukaj przyczyny tego stanu rzeczy a nie kombinuj z poprawianiem fabryki! Na czym te Twoje problemy z ładowaniem polegają?
apikus - Wczoraj 17:46

pitt63, przeczytałeś od początku?

Powiedz jak jest u Ciebie.

Ja mam taką samą sytuację, a dowiedziałem się jak dostałem ładowarkę z wyświetlaniem napięcia. Ładuje podczas hamowania silnikiem i jak zapalę światła mijania.
To jakaś wada programowa w systemie ładowania i jak wyjęcie wtyczki problem rozwiązuje to ja też tak zrobię.

pitt63 - Wczoraj 18:26

Problem ładowania przerabiałem w styczniu tego roku. Nie miałem pojęcia, że w ASX-ach jest "inteligentny" system ładowania, cokolwiek to oznacza. Zupełnie nie potrzebnie zabrałem się za alternator a po jego sprawdzeniu i wymianie już zużytych nieco szczotek nic się nie zmieniło. Elektryk, który mi to robił uświadomił mnie właśnie o w/w systemie. Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku. Dlatego pytam kolegę bobi w czym jest problem? Co do aktualizacji oprogramowania się nie wypowiadam. Nie zgłębiałem się w temat m.in dlatego, że mam jeszcze oryginalny akumulator, który ma sześć lat z haczykiem.
apikus - Wczoraj 20:31

pitt63 napisał/a:
Tak, jak to jest wyżej opisane z ładowaniem, tak ma być i wszystko jest w porządku

No właśnie nie jest w porządku.
U mnie dość często doładowywałem akumulator. Przy codziennym użytkowaniu auta problemów nie było, ale jak zostawiałem samochód na tydzień to często już prądu nie wystarczało.
A nawet miałem już błędy o za niskim napięciu.
Niedawno zacząłem jeździć na światłach mijania i akumulator jest prawie całkowicie naładowany. Moja codzienna trasa to ok. 130 km.

Teraz odpiąłem wtyczkę i za tydzień sprawdzę jak jest naładowany akumulator.