Eclipse Cross Techniczne - Wymiana oleju w skrzyni autoamtycznej
i_g_o_r - 30-10-2025, 22:25
Kontaktowałem się z lokalnym ASO w sprawie wymiany oleju.
Odpowiedź mniej więcej w stylu: wymiana statyczna, nie wymieniamy filtra/filtrów. Jeśli jednak klient nalega to wykonamy ale wówczas należy rozebrać dużą część skrzyni biegów, a to wiąże się z kosztem usługi plus minus 6 tysięcy złotych.
Też tak mieliście?
Marcino - 31-10-2025, 09:31
VW w DSG tez nie wymienia filtra a dla mnie to jest 15min roboty z czysczeniem bo się coś zawsze wyleje ze wzgedu na dostęp. Może w modelach 4x4 jest gorszy dostęp - ale to najwyzej aku wyjmujesz
Krzyzak - 31-10-2025, 10:48
Ja bym najpierw sprawdził czy skrzynia w EC ma zewnętrzny filtr. Bo może faktycznie trzeba sporo rozebrać, jeśli jest on ukryty głęboko w skrzyni (jak to ma miejsce np. w Galantowej skrzyni automatycznej po 2 lifcie).
pitt63 - Wczoraj 13:10
Chyba cos się komuś pomyliło w tym ASO i przestrzelił o jakieś 2 tysiące PLN. W sierpniu kolega wymieniał w olej w automacie metodą dynamiczną z wymianą filtrów. Oczywiście nie w autoryzowanym serwisie ale u solidnego fachowca, który specjalizuje się w Mitsubishi. Koszt 2040 PLN. Skrzynia chodzi jak marzenie.
Krzyzak - Wczoraj 17:15
| pitt63 napisał/a: | | metodą dynamiczną | to ma sens w klasycznej skrzyni z hydrokinetycznym sprzęgłem - w CVT czy DSG jest bez sensu, bo tam cały olej jest w misce (chyba, że jest jeszcze gdzieś dodatkowa chłodnica, ale np. DSG ma swój termostat i obieg wewnętrzny)
|
|
|