To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Szorstki/chropowaty lakier karoseria Asx 2020

caro - 14-05-2022, 11:02

Tez maske mam szorstka. Kiedys raz do slonca zle nalozylem wosk i musialem spolerowac go innym woskiem dobra mikrofibra x 5 :) i po godz i po 5 szmatkach 800g udalo mi sie zrobic gladka pow. Teraz w trakcie mycia uzywam raz na miesiac SONAX Xtreme Spray + Seal powłoka na mokro 750ml SONAX efekt jest wow i nie trzeba polerowac polecam. ;) nawet powloka ceramiczna tak nie zrzuca wody.
krust - 17-05-2022, 17:19

pitt63 napisał/a:
Ja też mam chropowaty lakier ale jedynie na masce silnika i to po jednej stronie. Też się nad tym zastanawiałem i z rzeczy, które wymieniłeś, odrzuciłem polerowanie ale mechaniczne. Mitsubishi ma cieniutki lakier i można zeszlifować nie chcący do podkładu albo i do blachy. Na razie tego nie ruszam ale pewnie spróbuję przeszlifować ręcznie przy użyciu pasty lekko ściernej.

Ja mam porysowany lakier w dołkach przy klamkach. Jedyne to chyba kuźwa od paznokci.

serenit - 17-05-2022, 17:28

Miałem to samo nalot szorstki a z bliska wręcz widoczne maleńkie brązowawe kropeczki...
Tak jak koledzy powyżej piszą:
Umyć dobrze auto szamponem .Ja użyłem jeszcze preparatu potocznie nazywanego,,krwawa felga''-bardzo dobrze zadziałał ale trzeba stosować się do instrukcji użycia i dobrze spłukać.Następnie wyglinkować(glinką) na mokro z jakimś lubrykantem następnie wskazane przepolerować pastą polerską wykończeniową.
W moim przypadku efekt jest bardzo dobry lakier gładki i błyszczący... :D

Kulos50 - 20-05-2022, 20:14

serenit napisał/a:
Miałem to samo nalot szorstki a z bliska wręcz widoczne maleńkie brązowawe kropeczki...
Tak jak koledzy powyżej piszą:
Umyć dobrze auto szamponem .Ja użyłem jeszcze preparatu potocznie nazywanego,,krwawa felga''-bardzo dobrze zadziałał ale trzeba stosować się do instrukcji użycia i dobrze spłukać.Następnie wyglinkować(glinką) na mokro z jakimś lubrykantem następnie wskazane przepolerować pastą polerską wykończeniową.
W moim przypadku efekt jest bardzo dobry lakier gładki i błyszczący... :D

Wiesz co było przyczyną tego szorstkiego nalotu? Skąd to się bierze, jak dotykam 10 letnie auta to nie są lakiery takie szorstkie jak mój 2letni ASX...
Dziś odebrałem auto z woskowania, na glinkowanie się nie umawiałem ale gościu próbował taką rękawicą do glinkowania zrobić maskę ale nic nie dało. Samm mówił że lakier jest bardzo ale to bardzo szorstki i że trzeba go wyglinkować kiedyś w przyszłości...

A ja się pytam co jest przyczyną takiej szorstkości w 2 letnim aucie? Masakra.

guzzi - 21-05-2022, 10:19

Przepraszam, że Ci odpowiem wprost. Jedź do porządnego studia na porządne mycie detailingowe to Ci zrobią i wytłumaczą. Nie rób nic sam ani za pomocą pseudo rękawicowych detailerów, bo więcej Ci mogą zrobić szkody niż to jest warte. Jeśli chciałbyś pobawić się sam to:
1) umyć nadwozie "kwaśnym" szamponem, aby dokładnie oczyścić lakier, zgodnie ze sztuką "na dwa wiadra";
2) deironizerem usunąc z lakieru wszelkie metaliczne zanieczyszczenia;
3) umyć jeszcze raz neutralnym szamponem;
4) oczyścić glinką z lubryfikantem;
5) nawoskować
To tak w skrócie.

osabzyk - 30-05-2022, 20:52

O to mój ASX po przyjedzie od Niemca z przebiegiem 106tys i pierwsze mycie. Auto spryskane środkiem do mycia felg K2 ROTON PRO. Różnica ogromna.

[img][/img]