Outlander I GEN Techniczne - Gdzie te konie???
Bzyk_R1 - 21-09-2022, 18:25
Musisz sprawdzić czy masz za mało paliwa czy za dużo doładowania bo płynne powolne dodawanie gazu nie powoduje dużego obciążenia silnika, a mocny but w podłodze właśnie daje pełne obciążenie i wtedy są problemy. Tak na szybko może być przeładowanie albo pompa podaje słabo paliwo.
Neko - 22-09-2022, 16:21
Właśnie to paliwo...
Mam bardzo niskie korekty krótkoterminowe. Pewnie trzeba by to jakimś Profi skanerem pod obciążeniem sprawdzić, kurcze, a miało być bezawaryjne heh.
Bzyk_R1 - 22-09-2022, 21:40
Jakie niskie? To bardzo dobrze że są niskie, to oznacza że masz szczelny układ dolotowy.
Turbocbr - 25-09-2022, 16:54
Bzyk_R1 napisał/a: | Krzysztof podpinałeś kiedyś ELMa do Outlandera? To chyba pytanie retoryczne...jest tam taka wartość wskazań jak boost? Czy też doładowanie? Wpisz sobie taki numer części jeszcze z Outlandera
MR204853
Ot to cały czujnik chociaż nie do końca to poprawna nazwa dla niego. |
Niewiem co Ci pokazuję ta aplikacja i interfejs na poziomie Atari. Zresztą już Ci kiedyś tłumaczyłem że Outlander Turbo chodzi na przepływomierzu. A ten elektrozawór co napisałeś steruje Pracą EGR
Neko - 25-09-2022, 17:13
Panowie jaki program diagnostyczny na obecną chwilę zainstalować? Mam car scaner, ale to chyba słaba opcja...
ciuciekk - 18-10-2022, 15:01
Panowie pomocy.
Pokusiłem się o mody w moim Outlanderze, a mianowicie katalizatory out (2.5 cala do połowy auta), pompa dw200, wkładka powietrza pipercross oraz sztywne rury seryjnego intercoolera ( tak, tak wiem bedzie w przyszłości fmic).
I tu pojawił się problem przy strojniu samochodu. Seria bez katów pokazała tylko 198km 277nm
Diagnoza : turbo puchnie powyżej 5 tys rpm.
Próba "pobudzenia" skończyła się na 225km 311nm. Moc od 5 tys rpm gwałtownie spada. Ciężko do odciecia dokręcić.
Panowie stwierdzili że turbo do regeneracji, ale czy napewno? W pierwszej kolejności sprawdzony CAŁY układ dolotowy wraz z turbo i wszystko szczelne. W drugiej wymieniony seryjny DV ( akrurat miałem w domu) na Properfect i auto jakby troche ożyło lecz dalej góra słaba.
Jakieś pomysły? czy faktycznie turbo do regeneracji?
Dodam że nie mam wskaźnika boost
Vendo - 18-10-2022, 15:09
Wskaźnik doładowania to nie majątek, sprawdź doładowanie i się dowiesz. Seryjne TD04HL-15T to małe turbo i nie ma co oczekiwać też cudów. Przyszłościowo to i tak moim zdaniem trzeba turbo z EVO wkładać.
ciuciekk - 18-10-2022, 15:54
Samochód był u profesjonalnego tunera na hamowni stacjonarnej i jasno widać w parametrach że turbo puchnie - nie trzyma cisnienia. Turbo małe No ale 225 km? myśle, że spokojnie powinno być 245-50
Bzyk_R1 - 18-10-2022, 19:41
ciuciekk, a czego Ty oczekujesz z takiej małej turbinki powyżej 5000rpm? Każda td04 puchnie po tej wartości. Na pocieszenie powiem Ci że moja seria podała 192hp i 301 niuta, aczkolwiek to było na całym seryjnym wydechu pompie dolocie i filtrze. Nie wiem w czym jest problem bo po wirusie powinno być lekko około 250 u Ciebie. Skoro byłeś u tajemniczego profesjonalnego tunera to powinien podać konkretne powody a nie że turbo "puchnie" maksymalne osiągi auto podaje o wiele niżej niż 5000rpm. więc powód jest inny.
ledziu - 18-10-2022, 21:30
Coś tu chyba będzie nie tak chociaż powinien to bardziej rozjaśnić sam tuner.
A co do modów to totalnie bez sensu bo auto jedzie na strojenie pompa wymieniona a IC zostawiony seryjny i jestem ciekaw co z wydechem czy jest DP i czy tył jest drożny.
Turbocbr - 18-10-2022, 21:34
ciuciekk, orginalny wężyk z boost pillem masz? Czy zmieniłeś wężyki na nowe ?
ciuciekk - 19-10-2022, 08:09
Turbo nie jest w stanie napompować nawet do 1b. Stąd pytałem czy jest możliwość że coś po drodze może hamować turbinę czy faktycznie turbo już swoje lata świetności ma za sobą i trzeba wymieniać. Mody może bez sensu lecz wynikają z awarii tych właśnie elementów. A jeżeli już te rzeczy trzeba było wymienic/naprawić to nie ma sensu się pchać ponownie w fabryczne elementy. Dp 2.75" potem przejście do 2.5 reszta wydechu drożna. Turbocbr, słabo się orientuje w głębszym temacie o1t. Możesz coś więcej powiedzieć na ten temat? Nic poza tym co pisałem to nie ruszałem-Jeszcze.
Turbocbr - 19-10-2022, 08:31
ciuciekk, ściągnij wężyk z gruszki turbiny, wtedy zobaczysz ile pompuje Turbo, tylko delikatnie z gazem daj znać ile pompuje
ciuciekk - 19-10-2022, 09:02
Turbocbr, Teraz wiem o co chodzi dzis instaluje zegar boost to będę kombinował
[ Dodano: 25-10-2022, 15:56 ]
Wskaźnik doładowania zamontowany.
Bieg jałowy po rozgrzaniu wskazuję - 0.65b.
Podczas jazdy testowany 3 i 4 bieg turbo szybko pompuje do 1b już przy 3 tys rpm po czym nagle spada do 0.9, a zbliżając się do 5tys rpm to już bardzo szybko 0.8, 0,7. Po wyciągnięci wężyka od gruszki ładuje ponad 1.5 dochodzi do 1.7. Na wykresie również można zauważyć że od 3 do 5 tys idzie równo moc delikatnie do góry a potem pochylnia w dół. Porównałem sobie z innymi wykresami outlanderow i macie rację że turbo puchnie ale u mnie to wygląda jakby odjął gazu. Jakieś pomysły? Może zaworek sterujący turbosprężarką?
[ Dodano: 27-10-2022, 20:01 ]
Poszedłem krok dalej i wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia na nowe. Pokusiłem się o wypięcie kostki z elektrozaworu stwrowania gruszka i mały przejazd. Turbosprężarka pompuje równe 0.5b. Wracam do garażu podpinam kostkę ii? Dalej pompuje 0.5.b Teraz to już całkiem zgłupiałem
Bzyk_R1 - 27-10-2022, 20:26
ciuciekk, 0,5b to typowy objaw usunięcia wężyka z boost pillem i zastąpienia go zwykłym przelotowym wężykiem. Wytłumaczyłem tą sprawę w dość humorystyczny sposób w swoim filmiku na YT :
https://youtu.be/LlgwugvZM2I
|
|
|