Nasze Miśki - SpaceStar by FrogStory
Frogstory - 03-05-2023, 10:59
Hugo napisał/a: | Jeśli cena 2500 zł za konserwację podwozia i to w ASO wydaje Ci się ceną zawyżoną to niestety jesteś w błędzie. Żeby zrobić konserwację podwozia jak należy trzeba rozebrać wszystko w podwoziu i po konserwacji zamontować (to nie jest 10 minut roboty). To niesie za sobą dodatkowe koszty w postaci ustawienia zbieżności czy tam geometrii, regulacji hamulca ręcznego itd. Podwozie do konserwacji można umyć (lub wyczyścić z brudu na sucho) i odtłuścić, okleić elementy nadwozia folią. Dobre środki do konserwacji podwozia to koszt ok. 1000 zł. Nadal uważasz, że 2500 zł za tą robotę to dużo? Bo tak naprawdę jeśli robią to jak należy to za taką kwotę masz to zrobione jak za darmo. |
Jak wpisałem w google "zabezpieczenie podwozia cena" to dostrałem taką oto odpowiedź:
Cytat: | Z racji tego, że przeciętny użytkownik nie ma dostępu do podnośnika warsztatowego i myjki wysokociśnieniowej wraz z chemią, to należy zdać się na fachowców i ich doświadczenie. Koszt zabezpieczenia podwozia kształtuje się od ok. 450 zł za małe auta osobowe, do 1500 zł za auta duże, w tym dostawcze czy pickupy |
I tym się sugerowałem. Oczywiście wolałbym zrobić to jak należy gdyż planuję tym autem pojeździć nieco dłużej niż gwarantowane 5 lat serwisowych. Napisałem maila do innego salonu Mitsubishi w okolicy czy wykonują taką usługę i zobaczymy. Jestem ciekawy, czy jak robię coś w innym salonie niż w tym, w którym kupiłem samochód, to na czas tej konserwacji dostanę coś zastępczego, żeby do pracy jeździć.
Hugo - 03-05-2023, 19:30
A teraz zadaj sobie pytanie co jest warta konserwacja za 450 zł, skoro dobrej jakości środku do jej wykonania kosztują 1000 zł. Jak ktoś Ci zrobi konserwację najtańszym środkami Bolla itp. to lepiej nic nie robić, bo wszystko zacznie szybko odpadać i zgnije jeszcze szybciej.
Bizi78 - 03-05-2023, 21:07
Brat za konserwę rocznego swifta w ASO płacił chyba 2kzł.
Jakby to zrobił przed odbiorem to 2-3 stówki było taniej.
Frogstory - 04-05-2023, 16:55
Bizi78 napisał/a: | Brat za konserwę rocznego swifta w ASO płacił chyba 2kzł.
Jakby to zrobił przed odbiorem to 2-3 stówki było taniej. |
w MM cars nie robią tego ale już mam odpowiedź z innego salonu niedaleko mnie - cena 1800zł i na to się zdecyduję. Kwestia terminu.
Frogstory - 15-05-2023, 19:05
Witam! kupiłem koło dojazdowe za 730zł (dostałem rabat 15% kiedy powiedziałem, że poszukam jeszcze gdzieś taniej). Koło zamontowane ale cała reszta z zestawu naprawczego się w kole nie mieści. Czy macie pomysł jak to poukładać w środku? Czy może skoro mam dojazdówkę to ten zestaw wrzucić do komórki w domu? Żeby miejsca nie zajmowało?
Co do konserwacji podwozia - będzie robione na początku lipca. Teraz jest mi auto potrzebne bo za 2 dni żona ma termin porodu i nie będę miał do tego głowy.
Juan Rapru - 22-05-2023, 15:30
Sam zestaw, bez apteczki, powinien wejść do wnęki dojazdówki. Przynajmniej u mnie tak się dało.
|
|
|