Nasze nieMiśki ;-) - Infiniti Q50
Juiceman - 12-10-2023, 08:01
Co prawda miesiąc po wypuszczeniu posta ale Tomku gratuluje zacnego nabytku! : ) Ładniusi
deejay - 19-10-2023, 23:42
Miałem okazję ostatnio takie auto wygłuszać i konserwować. Akurat 2.0T to było i chodził jak traktor
Dawno nie widziałem takiego golasa pod nadkolami, zero mas i wygłuszeń,ale już temat ogarnięty i jest cichutko
Hugo - 20-10-2023, 07:40
deejay, Tak to teraz już jest, im auto droższe i bardziej prestiżowego producenta to tym większy badziew.
Marcino - 20-10-2023, 12:22
deejay napisał/a: |
deejay, Tak to teraz już jest, im auto droższe i bardziej prestiżowego producenta to tym większy badziew. |
Nie zgodził bym sie z tym zawsze tak jest. Jak jest cicho to po co kg dokładać
Juiceman - 23-10-2023, 16:14
Marcino napisał/a: | deejay napisał/a: |
deejay, Tak to teraz już jest, im auto droższe i bardziej prestiżowego producenta to tym większy badziew. |
Nie zgodził bym sie z tym zawsze tak jest. Jak jest cicho to po co kg dokładać |
Tak jak w maluchu, uszy między kolanami i jest cichutko
Tomek - 24-10-2023, 08:34
deejay napisał/a: | Akurat 2.0T to było i chodził jak traktor |
2.0 z mercedesa chodzi jak traktor, hmmm... pewnie wyciągnięty łańcuch
ale do rzeczy
ogólnie auto ciche nie jest, ale szumu spod kół nie słyszę
https://www.youtube.com/watch?v=zS5Hjg1RB9Q
Juiceman - 24-10-2023, 09:16
Na ciepłym na pewno chodzi ciszej po Miesiącu jazdy jak wrażenia ?
Tomek - 24-10-2023, 11:52
Juiceman napisał/a: | po Miesiącu jazdy jak wrażenia ? |
w sumie to już 1,5 miesiąca i jakies 2500km, to w sumie dużo jak na moją jazdę, bo rzadko robię 1000km w miesiącu, ale wypadły 2 krótkie wyjazdy
wrażenia są tylko pozytywne, nie miałem tak fajnego auta, od czasu kiedy sprzedałem E61, zarówno jak chodzi o frajdę z jazdy, jakość wykonania, spasowanie elementów wnętrza, jakość tegoż ("skóra", amelinium, itp.)
ludzie narzekają na 7 biegowy automat, ale ja nie mogę złego słowa powiedzieć
mocy/momentu jest pod dostatkiem
jedyan rzecz jaka mnie denerwuje w tym aucie to brak czujników parkowania (szczególnie z przodu)
mimo tego, że jest to niby topowa wersja, to nie jest to jeszcze pełne wyposażenie, brakuje DAS
nie ma też sensownego wykorzystania dla tych 2 monitorów, bo u góry leci mapa kanadyjska (auto jest z kanady), a to co na dole, to możnaby się bez tego obyć
trzeba by do tego podpiąć jakiś zewnętrzny carplay, żeby to miało jakiś sens
Hugo - 24-10-2023, 13:09
Słyszałem 2,0T w Mercedesie CLA. Pracuje fatalnie i klekocze przy odpalaniu. Przebieg 28 000 km.
Olivia - 10-01-2024, 14:12
Te silniki Mercedesa 2.0 wkładane do AMG na ogół nie wytrzymują 80 tys km. Sama mam jeszcze CLA 2.2d. Ilość tych aut ze skończonym silnikiem na serwisie jest porażająca.
W ogóle mam wrażenie że jako ogół, silniki benzynowe produkowane obecnie to jakiś nieśmieszny żart jest. Klekoczą jak stary diesel 1.9 z Golfa II. Ostatnio jeździłam X3 30i na jazdach testowych. Chodzi jak szlifierka, ani to mocy, ani momentu, natomiast o kulturze pracy można zapomnieć. Jeszcze Stelvio 2.0 280 KM jako tako pracuje. Ale to nie ma podejścia do aut z silnikiem diesla
Gdzie się podziały te silniki jak w Carismie 1.8
Dopiero te 6 cylindrowe jako tako pracują. Ale spalanie jest w takich wersjach porażające.
Tomek - 22-01-2024, 14:56
Olivia napisał/a: | Dopiero te 6 cylindrowe jako tako pracują. Ale spalanie jest w takich wersjach porażające. |
tzn ile?
ja na spalanie nie patrzę za bardzo, bo nie jeżdżę dużo
nie to, że nie wiem ile pali, bo wiem - średnio 16,5 (w 90% kręcę się po wsi)
ale nie było to dla mnie wyznacznikiem przy zakupie
ja patrzę na to metodą porównawczą
Subaru mi paliło do 15 litrów (co prawda LPG, ale benzyny też niewiele mniej by palił), a nie jechało
X5tka paliła ponad 12 litrów ropy
więc te 2-3 litry w jedną czy drugą już mi rożnicy nie zrobi, a jest czym jechać
tutaj jest AWD i 456KM
Olivia - 23-01-2024, 15:59
Traktuję auta bardziej użytkowo. Chce aby mi się podobało, dobrze jeździło. Ale wydawać bez sensu pieniądze na paliwo nie lubię. Dla mnie spalanie powyżej 8 - 8.5l/100km jest nie akceptowalne. Z tym że mój samochód potrafił zrobić 4-6 tys. km na miesiąc. Dlatego teraz muszę zmienić na coś nowszego bo się zużył.
X5 F15 m50d mojego partnera spala 9.5 l/100 km. Ale on jeździ raczej spokojnie, rozważnie. I tak jak Ty tylko po wioskach, czyli z domu na wsi, do firmy na przedmieściach małego miasta, coś jak Wasz Kalisz czy nawet mniejsze. W sumie nie wiem po co jemu ta wersja silnikowa. Pasowałby 2.5d. Ale teraz będzie brał G05 30d lub właśnie 40i. Czas pokaże co wymyśli.
Gdybym robiła tak mało kilometrów jak Ty, też nie kupowała bym nowego auta. Zmieniałabym często na różne modele, segmenty. A i spalanie byłoby rzeczą drugo czy nawet trzeciorzędną
W sumie jak patrzę to podobne do Guilii.
Ziemba. - 30-01-2024, 10:56
A mi się Q50 bardzo podoba. Fajnie narysowany agresywny sedan. Nie tak typowy jak większość (tfu) vagów dookoła.
W czasie poszukiwań G37 coupe, które dołączyło do Carismy też zacząłem patrzeć na Q50. Kto wie może z czasem się będę rozglądał, ale najprędzej bym szukał 3.5 V6 hybrid. Trochę z ciekawości, bo z hybrydą nie miałem doczynienia, a trochę z oszczędności
Tomek - 30-01-2024, 11:56
Ziemba. napisał/a: | A mi się Q50 bardzo podoba. Fajnie narysowany agresywny sedan. Nie tak typowy jak większość (tfu) vagów dookoła.
W czasie poszukiwań G37 coupe, które dołączyło do Carismy też zacząłem patrzeć na Q50. Kto wie może z czasem się będę rozglądał, ale najprędzej bym szukał 3.5 V6 hybrid. Trochę z ciekawości, bo z hybrydą nie miałem doczynienia, a trochę z oszczędności |
chciałem kupić hybrydę
ale trochę ciężki temat, bo w polifcie były rzadkością
znalazłem 2 sztuki, o dziwo w tym samym miejscu (obie w Krakowie, ale w dwóch różnych lokalizacjach tego samego komisu/salonu)
pierwszą prawie kupiłem, ale pojechałem na wakacje i poszła w międzyczasie
druga była niestety już w dużo gorszym stanie, głównie jak chodzi o rdzę na podwoziu
jeśli chodzi o jazdę to bardzo przyjemnie się jeździ
do kupy jest tam ponad 360KM, więc całkiem spoko, obie co oglądałem były w AWD
oszczędne to jakoś specjalnie nie jest, bo to jest 3.5 V6, ale do 10l zejdziesz
największa wada - bagażnik, u siebie składam pół kanapy i jadę na narty, a w hybrydzie jak to w hybrydzie, choć ponoć w innych jest jeszcze gorzej
mnie się marzyło Q60, ale mam dzieci
może kiedyś
ledziu - 30-01-2024, 23:16
Cytat: | chciałem kupić hybrydę |
A mi bardzo mocno chodzi po głowie q60 AWD Red sport ewentualnie q50 ale tu jest tylko Red.
Niestety trochę jest skromny zasób wiedzy o tych autach.
|
|
|