To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Leszka R.

saphire - 12-07-2007, 18:16

A czy ten dostawca od którego brałeś skórkę na kółko już ten twój szablon ma czy trzeba mu będzie podawać wszelkie wymiary - generalnie dało by się zrobić z papieru taki szablon by wycięta na jego podstawie skórka idealnie pasowała także na ramiona kółka aż do krawędzi gdzie zaczyna się zaślepka od poduchy. Jak wrócę z Grecji to podziałam w tym temacie i zrobię szablon. Dziś i jutro już nie mam czasu na głupoty bo trzeba się spakować na wyjazd ale niewątpliwie po powrocie temat trzeba będzie roztrzaskać. :badgrin:
turek61 - 01-09-2007, 17:25

saphire napisał/a:
generalnie dało by się zrobić z papieru taki szablon by wycięta na jego podstawie skórka idealnie pasowała także na ramiona kółka aż do krawędzi gdzie zaczyna się zaślepka od poduchy

No to chyba Bartku po Grecji zostały wspomnienia wiec jak ? Dogadałeś się z tym sprzedawcą w sprawie szablonu ?

Ja również byłem na urlopie na wojażach tyle, że właśnie w Twoich rejonach :lol:
Byłem dwa tygodnie w Bieszczadach w miejscowości Bóbrka, do której miałem jak wskazał licznik 905 km. W ciągu dwóch tygodni zrobiłem 2500 km. pewnie duuuużo mniej niż Ty ale Cari spisała sie znakomicie !
Coraz wyraźniej tylko słychać to terkotanie podczas skrętu i nikt ze speców nie potwierdza, że to może być przegub.Wydam 300 zł. a jak to nie to ?
Na dniach wymiana oleju jednak na Elfa LDX 5W40 i filtr Knechta.

Matejko - 02-09-2007, 13:14

turek61 napisał/a:
Coraz wyraźniej tylko słychać to terkotanie podczas skrętu i nikt ze speców nie potwierdza, że to może być przegub.

kup smar grafitowy do przegubow *2opakowania, zdejmij kolo wyczysc wszystko na okolo z piachu, blota, odsun oslony gumowe(sprawdz czy sa cale) i wepchnij smaru pod oslone ale tak zeby go nie bylo za duzo, i ogolnie skontroluj czy ten smar tam w tych przegubach jest, roboty na okolo 2h, smar kupisz max 10zl za torebke *2, jezeli sie uspokoi no to ktorys przegub i mozesz jezdzic do nastepnego pukania jesli nie no to szukac dalej

saphire - 05-09-2007, 20:29

Póki co jeszcze nic nie załatwiałem bo na miejscu u siebie namierzyłem firmę w której podobno także obszywają kółka aczkolwiek jeszcze u nich nie byłem z braku czasu - może w piątek do nich podjadę i popytam co i jak bo sobie chyba wolny dzień wezmę na skręcanie mebelków zamówionych do mojego ,,gabineciku komputerowego'' to jak się z nimi szybko uwinę to i do tego kaletnika skoczę... jak się czegoś dowiem to napiszę :biggrin:
Matejko - 06-09-2007, 00:26

jak nie macie czasu na zostawienie auta z kierownica do obszycia, to mam do opchniecia kiere, mozna dac do obszycia, a pozniej podmienic ze swoja - samemu tez sie da :)
saphire - 06-09-2007, 11:29

Matejko ale zabawa z przekładaniem bebechów, poduchy itp. nie jest ciekawa :) to już lepiej by kaletnik tak wykroił i zaobrębił skórkę żeby tylko później na kółku w godzinkę założył i obszył i tyle - bez zdejmowania.
Matejko - 06-09-2007, 12:17

saphire napisał/a:
nie jest ciekawa :)

uwierz mi ze jest nie, liczac odlaczenie kompa to pol godzinki roboty

saphire - 06-09-2007, 12:36

Najpierw skoczę do tego kaletnika - zobaczę co mi powie 8)
turek61 - 08-09-2007, 18:42

No to po 10 tys. zrobionych od zakupu olej na wymianę zamówiony i filtr OC196 Knechta u tego sprzedawcy ( znów na Allegro :mrgreen: ):
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=239811223
Jeszcze kupię w ASO dwie gumy do stabilizatora na tył po 22 zł. za sztukę i do Wojtka mojego mechanika na wymianę.
P.S.
Nie korzystałem wcześniej z programu AUTODATA i gdy dziś zainstalowałem okazuje sie, że mam "jak na talerzu" mnóstwo danych swojej Cari. Fajna rzecz...
np. wyjaśnię w końcu jaki olej powinien być stosowany do GDI:

Wniosek: W naszym umiarkowanym klimacie powinno sie stosować olej 10W40 a najlepiej używać go w lecie a na zimę wymieniać na 5W30.Koszty większe ale na pewno dla silnika korzyści ogromne.

I jeszcze jeden przykładowy zrzut ekranowy z programu:

EDIT 11.09.:
Dziś przyszła przesyłka z olejem i filtrem.

turek61 - 17-09-2007, 20:57

No to 13.09. wymieniłem olej i filtr ale nie obyło się bez niespodzianek.Okazało sie że filtr nie pasuje bo:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=15993

Gdy kupiłem samochód miał 150 kkm na liczniku i jeździł na Ultra ESSO 10W40(w Holandii).Pierwsza moja wymiana była na ELFa STI 10W40 a w tej chwili czyli po 10 kkm zmieniłem na ELFa LDX 5W40.
Pewnie niektórzy z Was robią wielkie :shock: i ogarnia Was :badgrin:
Pisałem o tym w temacie o oleju do GDI oraz rozmawiałem z kolegami i wszyscy odradzali mi zmianę na syntetyk bo może wypłukać nagar, rozszczelnić silnik i.t.d. Ale myślę, że dopóki nie zauważę ,że poziom oleju na bagnecie zjeżdża w dół w zastraszającym tempie pozostanę przy nim.Jakie będą tego skutki w przyszłości czas pokaże.Może przyjdzie mi użyć minerala lub ceramizera ...trudno przecież to tylko silnik ale póki co ...
Wymiana była cztery dni temu i co na razie zaobserwowałem:
1.Podczas porannego rozruchu tylko na moment startu silnika słychać szklanki i cisza lub w ogóle nie słychać.Wcześniej grała klawiatura dość długo.
2.To z czym walczyłem cały czas czyli klekotanie jednego zaworu na zimnym lub gorącym silniku ustało.Nie słychać na razie żadnego klekotu a silnik(być może to subiektywne odczucie) pracuje ciszej i jakby lżej.Może to zasługa dodatków jakie stosują:
Cytat:
ELF EXCELLIUM LDX 5W40 zaleca się szczególnie do silników z hydraulicznym sterowaniem zaworów, bowiem wycisza on głośną pracę układu rozrządu.

3.Jeżdżę te samy trasy jak przed wymianą czyli po mieście i średnie zużycie paliwa, które wcześniej stało na poziomie 9,2l. w ciągu tych czterech dni spadło na 9,0.
Jak już wcześniej pisałem to jest mój świadomy wybór choć powiem, że nie bez obaw.

Rafal_Szczecin - 17-09-2007, 23:17

turek61 napisał/a:
Gdy kupiłem samochód miał 150 kkm na liczniku i jeździł na Ultra ESSO 10W40(w Holandii).Pierwsza moja wymiana była na ELFa STI 10W40 a w tej chwili czyli po 10 kkm zmieniłem na ELFa LDX 5W40.

to dlugo robiles te 10 tys km :P

carisma od chwili zakupu do teraz , nakrecila juz 10 tys km,a jest nie cale 2 miesiace :mrgreen: :badgrin:

Matejko - 18-09-2007, 01:44

Rafal_Szczecin napisał/a:
carisma od chwili zakupu do teraz , nakrecila juz 10 tys km,a jest nie cale 2 miesiace

gonie cie, ale ja tylko polowa tego co ty, aczkolwiek 2 miesiace jeszcze nie minely :P

turek61 napisał/a:
STI 10W40 a w tej chwili czyli po 10 kkm zmieniłem na ELFa LDX 5W40.

turek61 napisał/a:
Jak już wcześniej pisałem to jest mój świadomy wybór choć powiem, że nie bez obaw.

no to po co to robic, specjalnie aby miec obawy, dla mnie "bessęsu",
u siebie w jednym mam 5W/50 lany od 100tys km. w drugim kumpel nie wiedzial co jest wlane i dal polsyntetyk 10W/40, co sam pozniej stwierdzil bylo glupota bo mogl spokojnie dac full syntetyk bo na pewno to bylo wlane, ale ja jakos nie mam odwagi, wlac pelnego syntetyka patrzac na konsystencje jednego i drugiego,
wiec gratuluje odwagi i oby nadal wszystko bylo, jak do tej pory i aby bylo widac tylko poprawe z zastosowania lepszego oleju
obysmy sie nie doczekali tematu: cari bierze olej :P

Rafal_Szczecin - 18-09-2007, 14:16

Matejko napisał/a:
Rafal_Szczecin napisał/a:
carisma od chwili zakupu do teraz , nakrecila juz 10 tys km,a jest nie cale 2 miesiace

gonie cie, ale ja tylko polowa tego co ty, aczkolwiek 2 miesiace jeszcze nie minely :P

hehe a Cari jest juz u nas 2 miesiace bez 4 dni, tak jak napisalem ,przez te niecale dwa miechy na liczniku przybylo jej rowniutko 10 tys ,jednak boje sie,zeby ten wynik sie nie utrzymal ,bo byla kupywana z zalozeniem ok 30 tys rocznie, a jak tak dalej pojdzie to bedzie robic nie 30 a 60 tys ... ;) ( czyli raz w roku wymiana rozrzadu :badgrin: )

turek61 - 20-09-2007, 07:15

Matejko napisał/a:
no to po co to robic, specjalnie aby miec obawy, dla mnie "bessęsu",

turek61 napisał/a:
1.Przy porannym rozruchu grała klawiatura dość długo.
2.... klekotanie jednego zaworu na zimnym lub gorącym silniku

Matejko - 20-09-2007, 10:04

no i pomoglo ??