To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - BMW X4

Olivia - 01-05-2024, 12:34

Pierwszy dodatek już wykonany, więc sezon letni mi niestraszny.
Tylne szyby przyciemnione najmocniej, przód lekko aby podczas jazd w nocy po mieście nie osbijał się widok ze środka :

Pierwszą wymianę oleju Gandalf Szary ma za sobą, przebieg około 2800 km :)
Po wyjęciu wkładu filtra oleju dramatu nie było.

Dziwne aby laweciarz powiedział coś innego skoro rynek samochodowy w Polsce i nie tylko zdominowany jest przez auta niemieckie, później daleko nic i dopiero na drugim miejscu są chyba japońskie.
Silnik 1.6 w BMW odradzają w salonie sprzedawcy. To biorą tylko floty pod wypożyczalnie. Dodaj do tego długie wymiany olejowe, brak wymiar świec i masz przepis na katastrofę :lol:

Dzięki Dżus :wink:

Obecny przebieg :

ledziu - 01-05-2024, 14:39

Cytat:
Dziwne aby laweciarz powiedział coś innego skoro rynek samochodowy w Polsce i nie tylko zdominowany jest przez auta niemieckie, później daleko nic i dopiero na drugim miejscu są chyba japońskie.

Są różne formy pocieszenia przy BMW i jedną z nich sá statystyki :wink: a prawda jest taka że są to auta z jednej strony dające fil z jazdy jak żadne inne (kategoria zwyklaka) a z drugiej strony bardzo drogi serwis i max kiepska technika.

Hugo - 01-05-2024, 21:35

Silnik 1,6 od bmw to największy śmieć wśród współczesnych benzynowych silników. Jeszcze sprzedawali go koncernowi PSA i narobili im kłopotu. Ten silnik to prawdziwi festiwal [edit]. Nie ma żadnych dobrych stron, mało , sporo pali.
Olivia - 02-06-2024, 17:47

Co to znaczy kiepska technika ? W sensie wykonania czy wytrzymałości materiałów wewnątrz, osprzętu silnika ?

Koncern PSA kupował na własne życzenie. Mam kontakt z marką BMW od momentu kupienia używanej E46. To było sporo lat temu. W chwili wejścia silnika 1.6 do oferty sprzedawcy mówili że są to silniki do wypożyczalni aut, ewentualnie dla firm flotowych jak korporacje taksówkarskie, czytaj jednorazowego użytku. Nikomu ze znajomych żaden sprzedawca tego silnika nie polecał do auta. Co najwyżej, jeżeli budżet ograniczony, to proponowali 2.0 litry w benzynie. Do BMW piec musi być odpowiedniego litrażu. Jak chce się kupić auta z silnikiem pracującym jak kosiarka to bierze się Dacie, Forda etc. Te marki są dużo tańsze w zakupie a psują się tak samo - więc po co przepłacać :twisted:

ledziu - 03-06-2024, 12:20

Olivia napisał/a:
Co to znaczy kiepska technika ? W sensie wykonania czy wytrzymałości materiałów wewnątrz, osprzętu silnika ?

Koncern PSA kupował na własne życzenie. Mam kontakt z marką BMW od momentu kupienia używanej E46. To było sporo lat temu. W chwili wejścia silnika 1.6 do oferty sprzedawcy mówili że są to silniki do wypożyczalni aut, ewentualnie dla firm flotowych jak korporacje taksówkarskie, czytaj jednorazowego użytku. Nikomu ze znajomych żaden sprzedawca tego silnika nie polecał do auta. Co najwyżej, jeżeli budżet ograniczony, to proponowali 2.0 litry w benzynie. Do BMW piec musi być odpowiedniego litrażu. Jak chce się kupić auta z silnikiem pracującym jak kosiarka to bierze się Dacie, Forda etc. Te marki są dużo tańsze w zakupie a psują się tak samo - więc po co przepłacać :twisted:

Tak naprawdę ta marka ma ze wszystkim problem co wiąże się z technologią i jej natłokiem. Dziwię się że piszesz o e46 bo tak naprawdę jak na tamte lata to też nie była szczęśliwa konstrukcja zaczynając od wypadających sanek tylnych przzez wadliwe podnośniki szyb, walące się "jeże", zawory disa branie oleju gdzie wersja 3,0 miał xx wypustów pierścieni i tłoków.
Potem już było tylko gorzej bo stałe tematy jak panewki i całe epopeje, problematyczne rozrządy, głowice, problemy elektrycznych pomp wody i kilku termostatów, w dieslach urywające się koła pasowe, wadliwe świece żarowe i ich sterowanie, valvetroniki, urywające się klapki kolektorów, wypusty wadliwych skrzyń biegów ... tego jest tyle że można obdarować wszystkie marki japońskie i jeszcze zostanie dla bmw :D

Sądzę że sławny 1,6thp jest tylko kropka nad "i" :wink:

Jak masz wątpliwości wystarczy wpisać na google poszczególne hasła.

Olivia - 19-07-2024, 23:35

Niestety z mojej winy. Pierwsze uszkodzenie :

https://zapodaj.net/plik-zh5BOmfSgr

Teraz powinno pójść z górki - jak to mawiają.

jacek11 - 20-07-2024, 10:05

No to już na złom :P
robertdg - 20-07-2024, 16:24

Nie żebym szufladkował, ale serio?
:roll:

Olivia - 20-07-2024, 23:41

Serio, serio. Karabinek wysunął się z torby, ta wcześniej wysunęła się z rzepów podczas jazdy. Rysa to wina lowera szyny Picatinny, może zwalniacza gniazda. Sam karabinek to waga 4 kg plus magazynek z amunicją to kolejne 0.5 kg.
Kiedyś rozgrzanym tłumikiem od pistoletu przypaliłam gniazdo pasa bezpieczeństwa kierowcy w RR Sport.

robertdg - 21-07-2024, 11:50

Albo to supernowa albo parametry lotu do poprawki.
Olivia napisał/a:
Kiedyś rozgrzanym tłumikiem od pistoletu przypaliłam gniazdo pasa bezpieczeństwa kierowcy w RR Sport.
Podawana kawa jest gorąca - pewna sieć zaczęła umieszczać taka informacje po przegranym procesie. Będąc w wojsku uprzedzali ze proporcjonalnie do wystrzelonej amunicji bron sie rozgrzewa, ale czasy się zmieniają, wypadałoby umieścić takową informacje aby nie było rozczarowania.
Hugo - 22-07-2024, 09:38

Olivia napisał/a:
Serio, serio. Karabinek wysunął się z torby, ta wcześniej wysunęła się z rzepów podczas jazdy. Rysa to wina lowera szyny Picatinny, może zwalniacza gniazda. Sam karabinek to waga 4 kg plus magazynek z amunicją to kolejne 0.5 kg.
Niesamowita historia, trzyma w napięciu od początku do końca.
Krzyzak - 22-07-2024, 11:59

Olivia, czy ta Saiga to AK-102 czy AK-74? Kaliber chyba dość spory, remington .223? To bym na Ak-102 stawiał.
Olivia - 22-07-2024, 22:24

robertdg napisał/a:
Albo to supernowa albo parametry lotu do poprawki.
Olivia napisał/a:
Podawana kawa jest gorąca - pewna sieć zaczęła umieszczać taka informacje po przegranym procesie. Będąc w wojsku uprzedzali ze proporcjonalnie do wystrzelonej amunicji bron sie rozgrzewa, ale czasy się zmieniają, wypadałoby umieścić takową informacje aby nie było rozczarowania.

Jak to mawiają - każdy może się zapomnieć. Dobrze że skóry na fotelu nie zniszczyłam.

Cytat:
Olivia, czy ta Saiga to AK-102 czy AK-74? Kaliber chyba dość spory, remington .223? To bym na Ak-102 stawiał.

Karabinek jest stylizowany na AK Alfa z CSN FSB. Posiada łoże dolne, górne, komorowe zamkową, dźwignia przeładowania, kompensator i tłumik od firmy Zenit. Kolba od manufaktury na modłę zachodnią z baką, składana na lewo ponieważ te Zenitco mi się nie podobały. Lufa pośrednia. Tak to wygląda.

Co do Gandalfa. To jest już po drugim serwisie olejowym który został zrobiony przy 14 500 km. Płukanka do silnika, filtr oleju i olej Penrite.