To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAx]dziwne zachowanie el. szyby

Anonymous - 11-02-2008, 12:55

Mam podobny problem, ale tylko powyzej 140km/h jak zwalniam do 100km/h jest ok.
grzala61 - 24-07-2009, 08:36

zulu napisał/a:
Mialem tak w Lancerze i nie wiem czy tak samo usuwa się problem w galu, ale możecie spróbować.
Problem pojawia się najcześciej jak zadziała mechanizm zabezpieczający przed przycięciem czegoś/kogoś podczas podnoszenia szyby.
Trzeba układ zresetować. W Lancerze tak: podnieść szybę drobnymi skokami (nie tak żeby domykała się sama) i przytrzymać przycisk zamykania jak będzie w górnym końcowym położeniu (aż po kilku sekundach usłuszycie ciche "pyk").
I sprawa załatwiona.
W innych modelach może być inaczej (np. otworzyć do końca i przytrzymac przycisk)

Dla mnie pomogło w dół do końca i usłyszałem pyk i w góre do końca
Szybka znowu sie zamyka.

j13mk - 24-07-2009, 09:40

przemaz1 napisał/a:
Przy dużej prędkości wytwarza się opór powietrza i szybka się nie zamknie, reaguje tak mechanizm bezpieczeństwa, ten "co by sobie łapki nie przyciąć". U mnie jest tak samo, trzeba zwolnić, żeby szybę zamknąć całkowicie ;)
comer - 28-07-2009, 18:32

u mnie natomiast jest takie cos jak otwieram szybe to mi tak szarpie nia dlaczego??
Owczar - 29-07-2009, 11:23

comer, zuzyty mechanizm, poszarpana linka.. bez zdjęcia tapicerki się nie dowiesz.
comer - 29-07-2009, 23:10

z przodu po obu stronach to samo się dzieje natomiast z tyłu jest ok
Anonymous - 30-07-2009, 00:44

j13mk napisał/a:
przemaz1 napisał/a:
Przy dużej prędkości wytwarza się opór powietrza i szybka się nie zamknie, reaguje tak mechanizm bezpieczeństwa, ten "co by sobie łapki nie przyciąć". U mnie jest tak samo, trzeba zwolnić, żeby szybę zamknąć całkowicie ;)

nie trzeba zwalniac. wystarczy manualnie zamknac szybe na powyzej 95% zwolnic przycisk i auto lub manual w gore. nie wiem dlaczego tak jest ale w kilku sprawdzalem i to samo, jak zuzyta uszczelka to przy predkosciach okolo +160 tylko tak dziala.

[ Dodano: 30-07-2009, 00:47 ]
comer napisał/a:
u mnie natomiast jest takie cos jak otwieram szybe to mi tak szarpie nia dlaczego??

jesli po operacji szyba w gore dajesz w dol i szyba klinuje sie i spada ciagnieta przez ulamek sekundy... prowadnice do smarowania silikonem np. lub wymiany i wkrety trzymajace szybe z mechanizmem dokrec bo juz je poluzowalo

Hugo - 13-07-2012, 14:48

Czy ktoś z Was próbował likwidować luz góra-dół w mechaniźmie elektrycznych szyb z przodu w EA? Daloby radę coś z tym zrobić. Gdy otwieram szybę z pozycji zamkniętej widać i slychać, że najpierw rusza mechanizm w dół, a za nim szyby. Wtedy się jakby odklejają od uszczelki od góry i stukają. Luz szyby góra-dół wynosi ok. 2 cm. Co ciekawe tylne szyby też mają podobny luz, ale dzialają prawidłowo, bez żadnych stuków czy opóźnienia...
kokoksik - 03-05-2013, 12:31

Witam
Mam podobny problem z niedomykaniem szyby od pasażera.
Zacznę od początku. Pewnego dnia jadąc próbowałem zasunąć szybę, jak coś nie szczeli - myślałem że pękła szyba. Po rozebraniu drzwi okazało się ze linka wyrwała się z windy na szynie. Szybki zakup mechanizmu na allegroi który przyszedł z taką wtyczką ( pewnie od anglika)

Oryginalna w drzwiach jest taka

Przełożyłem samą windę z linkami do mojego silniczka z mechanizmem - podpięcie pod kable i test- winda ładnie zjeżdża na duł i ładnie podnosi do góry i zjeżdża na ¾ ( ja u innych w tym poście). Programowanie nie pomaga, winda prosta - pomysłów brak.

[ Dodano: 27-09-2013, 09:44 ]
Problem rozwiązałem - wymieniając mechanizm na inny
Prawdopodobnie wtyczka z e zdjęcia pochodzi z angola.

NOWY PROBLEM

Wyrwała się linka z windy w tylnich drzwiach posklejałem wszystko
ale pojawił się problem z odsuwającą się szybą do ¾