[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Instalacja LPG w Colcie 1,3 12v 93r Czy sie opłac
Andrew - 03-03-2011, 21:34
Podepnę się pod temat. Zastanawiam się czy nie założyć LPG do mojego colta. Silnik 1.3 oczywiście, najechane ma 250kkm ponad... Za oczywiście cena gazu. Przeciw, nie wiem jak silnik przy tym przebiegu będzie znosił LPG
Ma ktoś jakieś sugestie co do tego tematu? Ile ewentualnie teraz wynosi koszt założenia w miarę dobrej instalacji??
robertdg - 03-03-2011, 21:59
Dobra instalka na mikserze w granicach 1500zł sekwencja jakies 2500zl, policz czy warto, ile km robisz rocznie
Andrew - 04-03-2011, 07:35
robertdg napisał/a: | policz czy warto, ile km robisz rocznie | Narazie nie dużo, jak żona pójdzie do pracy, to będzie musiała kawałek dojeżdżać, więc wtedy się zastanowimy
A po jakim czasie taka instalacja się wraca
plecho1 - 04-03-2011, 07:48
Jeśli instalacja około 2000zł to na zero powinno wyjść po 20tys km albo i trochę wcześniej.
tttwm - 04-03-2011, 08:37
Ja mam 1.6 16V CA4A - zwykła instalacje - nie sekwencje i spisuje się świetnie. U mnie też założona była jak samochód miał nieźle już nastukane kilometrów i śmiga lepiej niż na benzynie. W mojej stopce masz też nieco napisane o gazie, jak dbać itd, polecam ciekawa lektura, zamyka buzie większości krzykaczy i przeciwników. Zastanów się tylko ile kilometrów będzie robił tym samochodem i kiedy Ci się zwróci. Jeśli w ciągu roku to się opłaca, jeśli po 3 latach to już nie wiem, zależy ile czasu planujesz też jeździć obecnym samochodem.
Pamiętaj że sama cena instalacji to nie kompletny koszt początkowy. Wypadało by przy okacji wymienić świece i przewody, przegląd po założeniu instalacji (kiedyś trzeba było go robić, teraz chyba też, nie mam pewności) i pewnie jakieś koszty związane z urzędem rejestracyjnym i wpisaniem LPG w dowód. Ja rocznie przejeżdżam prawie 30k km i gaz gorąco polecam. Mi gazu pali ok 8-9 litór, a moja trasa do pracy obejmuje największe Warszawskie korki. Benzyny podejrzewam że też by wyciągnął z 7-8 litrów. Czyli 100 km na gazie za 2,54zł/l to ok. 21,59 zł - taki sam dystans na benzynie 95 za 4,85zł/l 33,95 to ok. 36 zł.
Ja jednego dnia pokonuję ok 100 km, więc dziennie jestem do przoedu 14 zł.
Miesięcznie jadąc do samej pracy oszczędzam ok. 280 zł.
Oczywiście przeciwnicy Ci powiedzą że to droższy przegląd -> wow o całe 50 zł
Że samochód się zużywa bardziej -> nie zauważyłem, jedyne co to padł mi aparat zapłonowy, oczywiście elektryk zadrwi ze mnie że przykra oszczędność jazdy na gazie, ale jak go zapytałem czy w benzyniakach nie padają to już zamknął jape.
Że cześciej trzeba wymieniać olej, świece i przewody - też się nie zgodzę. Wymieniam wszystko tak jak dla benzyny i nigdy z tym nie miałem problemów.
Andrew - 04-03-2011, 08:58
tttwm dzięki za wyczerpującą odpowiedź Więc wszystko będzie zależne od tego czy żona dostanie pracę w większej odległości od domu...
robertdg - 04-03-2011, 09:00
Przyjmując cena za litr benzyny 4.9zł
Cena gazu za litr 2.6
Zużycie benzyny na 100km 8l/100km
Przebieg miesięczny 900km
Koszt gazu 1500zł
Czas zwrotu instalacji gazowej niespełna 11 miesięcy
przy instalacji za 2500zł, czas zwrotu trochę ponad 18 miesięcy
|
|
|