Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Fajkocewka
tom1312 - 24-03-2008, 12:29
a 2 posty wyżej....
Cytat: | a fajkocewki z 1,8 i 1,8 gdi są zupełnie inne |
Anonymous - 24-03-2008, 15:21
tom1312 napisał/a: | a 2 posty wyżej....
Cytat: | a fajkocewki z 1,8 i 1,8 gdi są zupełnie inne |
|
No tak. Zjadłem chyba za duzo jajek przez te święta i mi coś wzrok poleciał
dzienks
marcinmijagi - 20-01-2009, 22:15
Witam! dziś wieczorem odpaliłem carisme po ciemku, otwarłem maske a tam dyskoteka! Na obydwu cewkach przeskakują iskry. moje pytanie brzmi- czy obie cewki są do wymiany czy to może w innym miejscu jest przebicie. moze to głupie pytanie ale troche dziwne mi sie wydaje ze wysiadły obie na raz. Bardzo proszę o podpowiedz bo wymiana przy dzisiejszym stanie mojego portfela mnie przeraża.
Matejko - 20-01-2009, 22:37
to zalezy gdzie skakaly iskry
mogly wysiasc dwie - no bo skoro jedna padla to czemu akurat druga tez by nie miala?
mogly pasc tez kable no ale nie napisales gdzie iskry lataly
marcinmijagi - 20-01-2009, 22:49
skakaly pomiedzy obudową fajki a ta metalowa obrecza za pomoca ktorej calość przykręca sie do silnika, na obu cewkach w tym samym miejscu. na kablach nic nie widzialem.
Matejko - 21-01-2009, 08:25
no to cewki do wymiany - masz gaz?
wolgaster - 21-01-2009, 08:41
U mnie do wymiany na 2 cylindrze. Wczoraj komp podpięty. Błędy na czujniku położenia przepustnicy i silniczka krokowego. Spowodowane oczywiście padającą fajkocewką. Pytanko czy od 1.8 nie GDI śą takie same jak w 1.6 jaki mam ja i czy od modelu po lifcie z silnikiem 1.6 są takie same jak w tym przed liftem ???
marcinmijagi - 22-01-2009, 06:42
Matejko napisał/a: | no to cewki do wymiany - masz gaz? |
Tak, sekwencyjny roczny i własnie na gazie falują mi ogroty, wydaje mi sie ze to przez te cewki.
Matejko - 22-01-2009, 09:24
no dokladnie - cewki padaja nawet przy jezdzie na benzynie, a uklad jest czuly wiec stad objawy na gazie - wymienic i zapomniec o problemie
marcinmijagi - 24-01-2009, 14:21
dzisiaj odwiedziłem kilka sklepów i tylko w jednym usłyszałem, że mogą ściągnąć dla mnie cewki za ok 600 zł za sztuke,powiedzieli mi tez, że trzeba to dokladnie zdiagnozowac bo cewki bardzo rzadko się psują, pojechałem więc do elektromechanika i powiedziałem o iskierkach na moich cewkach. powiedział żeby przeczyścić cewki za pomocą WD-40 Przeczyścilem i teraz czekam aż się ściemni to zobaczę czy pomogło.
i jeszcze takie pytanko, czy bład czujnika połozenia przepustnicy ma cos wspolnego z padnietymi cewkami? (wymrugała mi ten bład kontrolka CE)
wolgaster - 24-01-2009, 18:02
U mnie ten sam problem. Padająca cewka na drugi cylindrze spowodowała że na komputerze wyświetlił się błąd czujnika położenia przepustnicy i silniczka krokowego. Moje fajkocewki przyszły dzisiaj pocztą. Koszt 100 zł na komplet. Przedwczoraj zadzwoniłem do gościa z allegro. Dopiero co przyjechał anglikiem do rozbiórki. Nawet nie wiedział o co pytam jak mu mówiłem że potrzebuję fajkocewki. Był zaskoczony co to jest. W każdm razie następnego dnia zszedł oddzwonił dogadaliśmy się o co chodzi. Wykręcił zapakował i z Kielc przyszło w niecałe 24h ( Brawo tym razem dla POCZTY PL. ) i za komplet zapłaciłem 133 zł z przesyłką. W poniedziałek założę i mam nadzieję że będzie OK. Odłączę tylko akumulator aby wykasować błędy i mam nadzieję że problemy się skończą.
marcinmijagi - 02-02-2009, 17:31
Witam ponownie, bylem u elektryka i ogladal iskierki na moich cewkach, powiedzial ze cewki nie koniecznie sa do wymiany bo te iskry to w sumie nie iskry tylko takie niebieskie swiatlo ,mowil ze to moze byc tylko zludzenie. nie wiem co o tym myslec,szczerze to mi sie ta diagnoza nie podoba. zauwazylem tez takie cos: gdy dotkne palcem albo cewke albo kabel WN to pod palcem widac takie niebieskie swiatlo,nie wiem jak to nazwac,nie jest to iskra,nie kopie tylko lekko swieci. jesli jest ktos kto moze mi pomoc to bardzo bym prosil...
nie znam sie na tych sprawach i nie chce zeby okazalo sie ze kupie nowe cewki i bedzie bez zmian, a i jescze jedna rzecz, potopilo mi plastikowe uchwyty zarowek, moze to ma jakis zwiazek z tym swieceniem??? ja nie mam pojecia, wiec moze cos doradzicie...
wolgaster - 02-02-2009, 23:11
Jeśli falują ci tylko obroty na gazie to może rzeczywiście nie jest to wina fajkocewek ale coś jest nie tak z samą instalacją. Ja nie mam gazu u siebie a fajkocewki padły. Powymieniałem wszystkie filtry, świece i nic to nie pomogło. Po wymianie cewek jak ręką odjął. I auto mam wrażenie jest dużo żwawsze niż wcześniej. U siebie przed wymiana cewek jak sprawdzałem czy nie ma efektu świecenia to wszystko było OK. Żadnego przebicia, błysków ani świecenia nie było. A cewka na drugim garze padła. Natomiast co do popalonych elementów to sugeruje to że masz gdzieś przebicie na układzie elektryki i wysokie napięcie jakie generuje cewka topi ci elementy. Może warto gdzieś pożyczyć na moment cewki od innego auta (bliźniaczego ) i sprawdzić. Zakup nowych jest sporym wydatkiem dlatego przed zakupem warto potwierdzić czy to jest to. U komp podpięty pod złącze wykazał uszkodzony czujnik położenia przepustnicy i walnięty silniczek krokowy a powodem była padnięta cewka.
krypa007 - 06-02-2009, 23:33
marcinmijagi, Witaj kolego.Jezeli sie juz uporales z tymi cewkami to napisz co dokladnie mialo wine,bo mam takie same obiawy jak TY.Te iskry na cewkach i przy dotknieciu przewodu tak samo.
[ Dodano: 06-02-2009, 23:44 ]
Najgorsze jest to ze na moich cewkach tez widac jakby iskry przeskakiwały.Silnik pracuje bardzo nierowno.Zamowilem na allegro dwie cewki od Anglika i dogadalem sie z kolesiem jak bedzie tak samo to mu je odesle.No i bez rezultatow.Sprawdzałem jeszcze od dwoch innych karism i tez nie pomoglo.mam autko na gaz i zauwazyłem wieczorem ze dopuki chodzi na gazie tych iskier jest jakby mniej,a dopiero jak przełączy sie na gaz robi sie dyskoteka.I tez jak u kolegi sprzed kilku postow po dotknieciu przewodow reka tez widac przeskakujace iskry.zaznaczam ze swiece i przewody juz wymieniłem.POMOCY
marcinmijagi - 07-02-2009, 17:12
Dziś podmienilem cewki z innej carismy i niestety nie pomoglo,nie wiem czy byly na nich iskry, ale obroty falowaly nadal. bylem tez u elektryka ktory powiedzial mi zebym cewkami sie nie przejmowal bo skoro dobrze sie wkreca na obroty to nie ma mowy o uszkodzeniu cewek,niestety nic wiecej nie powiedzial bo byl zajety i kazal przyjechac w przyszlym tygodniu. ja natomiast znowu przyglądalem sie iskierkom i zauwazyłem, ze pojawiaja sie one tylko na biegu jałowym a gdy tylko dodam gazu wszystko jest OK,silnik ladnie pracuje i nic nie prycha i nie ma zadnego swiecenia. wczoraj wymienilem swiece na NGK i przewody zaplonowe ale nie pomogło.
A wiec moje wnioski są takie- skoro iskrzy tylko na jałowym to cewki nie sa uszkodzone,problem wystepuje tylko na wolnych obrotach wiec problem tkwi w ich regulacji,może sklad mieszanki jest nie taki jak powiniem i iskry maja problem z przeskokiem na elektrodach, co powoduje swiecenie na cewkach. to takie moje osobiste wnioski,nie jestem mechanikiem i nie znam sie, wiec moze ktos z forumowiczów mnie poprawi albo zgodzi sie ze mna. Prosze o jakies sugestie.
|
|
|