To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [ALL] Stukot przy skręcaniu

Jogurt - 19-01-2008, 23:26

a przegub ma smar ?
Hugo - 20-01-2008, 09:42

Jogurt napisał/a:
a przegub ma smar ?
No patrz! Nie pomyślałem o tym, ale guma jest cała i wszędzie sucho. Nigdy nie widziałem tam smaru.
Jogurt - 20-01-2008, 18:36

jesli nikt tam nie zagladal kilkanascie lat smar moze juz nie miec konsystencji smaru a jak przegub byl wymieniany zauwaz jak ''wielkie'' tubki smaru dodawaja w zestawie. nigdy nie wiadomo co siedzi w srodku jak sie samemu nie skladalo
Hugo - 21-01-2008, 03:12

Jogurt dobrze mówisz. Wezmę kolegę mechanika do auta, szarpnę do tyłu żeby usłyszał zgrzyt i podpowiem Twoją teorię. Zobaczymy co on na to. Dzięki.
Jogurt - 22-01-2008, 22:35

mialem podobny przypadek w innym aucie i mi sie skojarzylo ze mozesz miec to samo, musimy sobie pomagac, no nie ? :D
Hugo - 22-01-2008, 23:43

Jogurt napisał/a:
musimy sobie pomagac, no nie ?
Jestem za :D
Anonymous - 07-02-2008, 09:14

Przy mocnych skrętach w prawo czy lewo też mi stukał. To raczej były takie głuche przeskoki niż wyraźny stukot. Czułem to na pedałach nawet. Byłem w 3 warsztatach z tym i nic :) (+ przegląd diagnostyczny po 3 latach m.in. na szarpakach). Nie znależli żadnych luzów. Nic.

Po miesiącu samo ucichło :p

iza_kulpan - 19-02-2009, 15:24

Ja od jakoś pół roku mam że jak jadę po drodze gdzie są dziury to mam stukanie tak jakby pod skrzynią biegów ;/ Co to może być?
Przy skręcaniu w lewo mam straszny zgrzyt właśnie taki jakby łamiące się deski ;/

karolgt - 19-02-2009, 18:18

iza_kulpan napisał/a:
łamiące się deski ;/

u mnie taki dźwięk dawało łożysko w piaście.

Hugo - 19-02-2009, 20:15

iza_kulpan napisał/a:
Ja od jakoś pół roku mam że jak jadę po drodze gdzie są dziury to mam stukanie tak jakby pod skrzynią biegów ;/ Co to może być?
Przy skręcaniu w lewo mam straszny zgrzyt właśnie taki jakby łamiące się deski ;/
Przegub zewnętrzny i/lub tuleja wahacza do wymiany.
Anonymous - 19-02-2009, 20:32

Ja stawiam na przegub i przypuszczam, że dodanie smaru niewiele pomoże. W poprzednim autku przez pół roku walczyłem z czymś takim na różne sposoby, pomogła dopiero wymiana. A mechanik po wymianie powiedział, że stary przegub jest na "oko" w bardzo dobrym stanie. :|
iza_kulpan - 20-02-2009, 07:58

Ogólnie dzieje mi się tak od wtedy kiedy pewien chłopak Hondą Civic walnął mi w prawy bok (pomijam fakt,że już 3 razy ogólnie od kiedy jeżdżę autem we mnie walnął :? chyba upatrzył sobie moje auto :mrgreen: ) i wtedy wymieniałam drążki kierownicze, końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatorów i wahacze. Ale stukot został. Już nie wspomnę o tym że do dziś nie mam gum usztywniających stabilizatora nałożonych. Ale tak to jest jak się wszystko samemu wymienia. Pomijam fakt, że od tamtej sytuacji ciągle pali mi się kontrolka na panelu CHECK ENGINE :?
Orientuje się ktoś ile może kosztować wymiana przegubu?

Hugo - 20-02-2009, 14:53

iza_kulpan napisał/a:
Już nie wspomnę o tym że do dziś nie mam gum usztywniających stabilizatora nałożonych
Co takiego?
iza_kulpan napisał/a:
pomijam fakt,że już 3 razy ogólnie od kiedy jeżdżę autem we mnie walnął
:D Może to nie jest śmieszne, ale nie moę się powstrzymać. Jak można dać się walnąć 3 razy przez tego samego gościa? Nieprawdopodobne...
Qbatcz - 20-02-2009, 20:10

Hugo napisał/a:
iza_kulpan napisał/a:
Już nie wspomnę o tym że do dziś nie mam gum usztywniających stabilizatora nałożonych
Co takiego?
iza_kulpan napisał/a:
pomijam fakt,że już 3 razy ogólnie od kiedy jeżdżę autem we mnie walnął
:D Może to nie jest śmieszne, ale nie moę się powstrzymać. Jak można dać się walnąć 3 razy przez tego samego gościa? Nieprawdopodobne...

wygląda to na "końskie zaloty" ;)

Anonymous - 20-02-2009, 23:53

macie juz gotowy wzór papierów do ubezpieczalni z wydrukowanymi swoimi danymi:)? :D :D

ale za 3 razem już bym nie wiedział czy mam go lać, czy wybuchnąć smiechem :twisted: chociaż pewnie jako, że jesteś płci przeciwnej do mojej to pierwsza opcja odpada :)