To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

Krzyzak - 29-05-2007, 20:33

taisho napisał/a:
swoją drogą czemu mitsu nie stosuje nierdzewek albo ocynku? kurde audi 15 lat i nie gnije(hyba że dzwon) a misiek 8 lat i purchle wychodzą. kiedy skośnoocy nauczą się tej technologii?????

stosuje - moje E32 ma rdze tylko tam, gdzie byl dzwon i bylo klepane (i to tez nie wszedzie) - poza tym nie rdzewieje... i ma wiecej niz 15 lat

Anonymous - 29-05-2007, 21:47

Krzyzak napisał/a:
taisho napisał/a:
swoją drogą czemu mitsu nie stosuje nierdzewek albo ocynku? kurde audi 15 lat i nie gnije(hyba że dzwon) a misiek 8 lat i purchle wychodzą. kiedy skośnoocy nauczą się tej technologii?????

stosuje - moje E32 ma rdze tylko tam, gdzie byl dzwon i bylo klepane (i to tez nie wszedzie) - poza tym nie rdzewieje... i ma wiecej niz 15 lat

to tylko pogratulowac i pozazdroscic. ja ogladalem dużo galów EAO i niemal każdy miał rdze na nadkolach od spodniej strony.

Krzyzak - 29-05-2007, 21:49

bo E3x mialy potrojna warstwe ocynku, EA juz tylko pojedyncza
i rdza wystepuje nie tylko w tych wielu Galantach EA, ktore ogladales, ale niemal we wszystkich :) - taka wada mozna powiedziec fabryczna...

futro68 - 31-05-2007, 17:16

no jutro stawiam miśka do blacharza. życzcie mi szczęścia.
Anonymous - 31-05-2007, 20:14

powodzenia. napisz o efektach i kosztach .
Krzychu76 - 02-06-2007, 14:17

taisho napisał/a:
zeszlifowalem papierem 800 do golej blachy potem 2000 aby wygladzic odrdzewilem odtluscilem nalozylem podklad, typowego w niektorych autach w tym miejscu baranka i polakierowalem

Taisho - a jak poradziłeś sobie z rozwarstwieniem blachy w nadkolu - o ile taki efekt u Ciebie wystapił??? U mnie rdza już porozsadzała warstwy napchało sie tam syfu choć na sa,y,m lakierze widać jedynie punkty rdzy ale niestety trzeba robić całość.
No i jeszcze jedno mi powiedz - czy nie kładłes tam żadnej szpachli tylko samego baranka???? :shock: :doubt:

Anonymous - 02-06-2007, 17:27

witam. u mnie jeszcze blacha sie nie rozwarstwila. mialem rodzaj nalotu na lakirze koloru rudego.plamki ale jeszcze nie purchlaki.
nie kladlem zadnej szpachli. poprostu szpachla sluzy do zredukowania niedoskonalosci blachy lub profilowania elementow (widocznych). w moim przypadku chodzilo o rant ten zawiniety pod nadkolem wiec nie bylo sesu profilowac tego szpachla, ktora potrafi odpasc lub blacha pod nia szybciej gnije. zabezpieczylem poprostu identycznie jak jest zabezpieczane podwozie auta tylko na wierzch prysknalem lakierem.(pryskajac do zalamania blachy tak aby nie bylo to widoczne czyli te 1,5 cm zawinietej blachy ktora znajduje sie centralnie nad opona)
dodam tylko ze na widocznym miejscu nie podjal bym sie takiej roboty. :doubt:

Krzychu76 - 04-06-2007, 11:22

.....no cóż - trzeba bedzie się jej podjać bo kiego grzyba bulic za to tyle kasy i zeby jeszcze misio stał tydzień w warsztacie. Będę musiał oczywiscie trochę poskrobaci to oczyść sławne purchle ale powinienem dać rade. Dzieki i pozdrawiam.
Anonymous - 18-06-2007, 21:04

Jak tak czytam co piszecie, to odnoszę wrażenie, że jak będę szukał dla siebie jakiegoś egzemplarza z '98-'99 r to powinienem szukać pordzewiałego, bo jak pordzewiały nie będzie to znaczy że ktoś go właśnie malował... ;)

P.S. Wielu z Was dziwi się, że stosuje się coś takiego jak reperaturki, a to podstawowy zabieg blacharski. Jeśli rdza wychodzi spod lakieru, to znaczy że blacha uległa już perforacji. Jeśli w takim przypadku zeszlifujemy lakier i zaszpachlujemy dziurkę, to daję sobie rękę uciąć, że szpachla zacznie się łuszczyć. A dobrze wspawana reperaturka ( bez przegrzania blachy ) posłuży znacznie dłużej... Ja właśnie w swoim obecnym aucie to ćwiczę...

Anonymous - 18-06-2007, 23:26

futro68 napisał/a:
no jutro stawiam miśka do blacharza. życzcie mi szczęścia.

i jak tam poszło? daj znać jaki efekt i ile cię to wyszło. pozdrawiam

Scyzor napisał/a:
A dobrze wspawana reperaturka ( bez przegrzania blachy ) posłuży znacznie dłużej..

to napewno tylko gdzie znaleźć speca który tak się posłuży migomatem żeby było oki :cry: chyba wszyscy na wyspach już siedzą i stellę popijają :wink:

Anonymous - 19-06-2007, 08:16

taisho napisał/a:

Scyzor napisał/a:
A dobrze wspawana reperaturka ( bez przegrzania blachy ) posłuży znacznie dłużej..

to napewno tylko gdzie znaleźć speca który tak się posłuży migomatem żeby było oki :cry: chyba wszyscy na wyspach już siedzą i stellę popijają :wink:

Ja na szczęście takiego mam... Problem tylko taki, że facet ma tyle roboty, że miesiącami się czeka na termin... Ale czasem warto poczekać ;)

Anonymous - 08-08-2007, 15:47

witam was

Ja tez niedawno sprowadzilem galanta i tak samo maly problem z nadkolami mialem, nie sam to naprawilem bo nie umiem ale po konsultacji znajomy blacharz tak jak "taisho" baranka mi zrobił i śladu nie ma, wyglada tak jakby mialo byc. Pozyjemy zobaczymy na ile to starczy-oby jak najdłużej! a calej koszt operacji to ok.150pln

Pozdrawiam
Gary

mandro33 - 08-08-2007, 19:45

Podzielam opinie Scyzora bez wymiany tzw.reperaturek a inni jeszcze nazywają je sierpami nie ma co liczyć ze szpachla wytrzyma więcej jak rok ,półtora i zaczną wychodzić bąble szczególnie po zimie.Reperaturki nie są tanie jak nic do MITSUBISHI ich koszt to około 90 zł za sztukę ale jak masz zamiar auto potrzymać dłużej to warto.Ja przy okazji mam pytanie czy ktoś zakładał w GALANCIE nadkola plastikowe bo mam zamiar je załóżyc ale szukając nic nie znalazłem i jaka jest cena :?:
czekoladka_1981 - 08-08-2007, 20:39

mandro33 napisał/a:
Ja przy okazji mam pytanie czy ktoś zakładał w GALANCIE nadkola plastikowe bo mam zamiar je załóżyc ale szukając nic nie znalazłem i jaka jest cena

o ile mi wiadomo to galusie nie posiadają plasikowych nadkoli, a szkoda.

deejay - 08-08-2007, 21:22
Temat postu: nadkola
Nadkola plastikowe Galanciki posiadają ja w E33 mam z przodu fabryczne ale z tyłu już nie ma . Znalazłem podróbki za niecałe 25zł trochę się trzeba nameczyć by je dopasować ale nie jest żle :wink: w :) końcu coś dają i są dwa razy szersze niż oryginał