Lancer Ogólne - Nie było, a jest czyli komputer pokładowy.
Anonymous - 27-05-2007, 16:10
Kabel wyświetlacza moze miec maksymalnie 3m dlugosci wiec jak sie uprzec to mozna nawet w zagłówkach
Anonymous - 27-05-2007, 16:32
Jesteś genialny. Muszę o tym pomyśleć do swojego Miśka.
Anonymous - 27-05-2007, 17:28
Dołączam sie do całego grona, które twierdzi że jesteś niesamowity i że należą Ci sie ukłony. Zapewnie niejeden myślał już by mieć taki "wynalazek" w aucie, i z pewnością mój mąż do nich należy. Dobrze Ci radze- opatentuj to!
Muszę też przyznać, że można na tych Waszych forach dużo fajnych rzeczy przeczytać a skoro w końcu pokochałam Mitsubishi tak jak mój mąż, to sama chętnie będę tu zaglądać. I obiecuje-nie będę już mojego męża ganiać za to że tak dużo czasu spędza czytając newsy od Was.
Krzysiu jeszcze raz gratuluje a jak już opadnie chwała, to kombinuj coś innego
Nowa Mitsumaniaczka Magda
Hugo - 27-05-2007, 18:16
burst napisał/a: | Kabel wyświetlacza moze miec maksymalnie 3m dlugosci wiec jak sie uprzec to mozna nawet w zagłówkach | Super teraz tylko znaleźć dobre miejsce, bo jest problem z tym.
josie - 27-05-2007, 20:32
burst - gratuluję
Mój ojciec też się wziął za komputerek, ale poszedł na łatwiznę i wykorzystał gotowy projekt i płytkę - opisywane kiedyś nawet w Elektronice Praktycznej, ale od tamtego czasu ewoluowało podobno trochę.
Wyświetlacz od jakiegoś siemensa. Procek ATMega. Programowane w C.
Tak to mniej więcej wygląda:
I płytka:
Jakby ktoś się bardziej interesował mogę popytać o jakieś linki i materiały dot. tego rozwiązania.
JCH - 27-05-2007, 21:40
No patrzcie a tym bałwanom z fabryki nie chce się zrobić masowo takiego gadżetu. A jak już zrobią to się tym niewiadomo jak chwalą i kasują ciężkie pieniądze.
Dla przypomnienia - mój niby komputer pokazuje: średnią prędkość, średnie zużycie paliwa (obarczone błędem), zasięg (błędny), temperaturę na zewnątrz. Na cztery parametry dwa są do kitu - wstyd!!!
burst - gratuluje pomysłu i wykonania.
Anonymous - 27-05-2007, 21:56
Skoro mowa o błędach, przetestowałem ustrojstwo dopiero dzisiaj na trasie 80km i wygląda to tak. Spalanie w mieście pokazał na poziomi 7.6 l/100 i to by się zgadzało bo tak mi lancer pali, na trasie przy delikatnej jeździe pokazał 6.5 i to tez by pasowalo. Licznik kilometrów nie pomylił się w stosunku do fabrycznego więc jest dobrze. Problem mam tylko z odczytem paliwa, które przelewa się w zbiorniku na każdym zakręcie czy przy hamowaniu. Trzeba będzie to jakoś odfiltrować, na początek zobacze co będzie jak wylicze średnia ze 100 pomiarów. josie, wyświetlacz twojego ojca wygląda rewelacja, trzeba będzie pomyśleć nad zorbieniem wersji z czymś takim. Procek jakiego użyłem to tez oczywiście ATMega.
romek555 - 27-05-2007, 22:47
no burst, widzę, że sprawa się rozwija, przyznam, że pomysł z nowym zegarem jest całkiem niezły, a i zdjęcie josie też mi się podoba, poczekamy trochę i końcową wersję będę musiał mieć
jeszcze raz gratulacje i trzymaj kurs
Anonymous - 28-05-2007, 08:22
rewelacja!
i faktycznie cisnie sie na usta pytanie-dlaczego jest to zarezerwowane jako luksus w seryjnych autach....w produkcji masowej powinno byc promilem w cenie auta.
Krzyzak - 28-05-2007, 09:34
Krzysiu - ukłodny w Twoją stronę.
Prosiłeś o krytykę - proszę bardzo - jedyne, co bym zmienił, to napisy - tak, by były w języku polskim.
ps. przeciez ECU tez ma dane z predkosciomierza - nie musisz z wiatraczka obrotow odczytywac
Anonymous - 28-05-2007, 09:53
Krzyzak, napisy w języku polskim jak najbardziej tyle ze było by pełno mało czytelnych skrutów. Co do odczytu prędkości z ECU, to nie znalazłem kodu. Wiem, że można odczytać czy samochód jest w ruchu czy nie.
wichura1 - 28-05-2007, 10:06
burst godzinę też pokazuje? Zegarek w CB1A jest w kretyńskim miejscu. Tak się zastanawiałem, żeby w obwód zegarka sterujący ściemnianiem włączyć fotorezystor, bo wsłoneczny dzień nic nie widać na światłach. Ale jak można w ten sposób to jestem za.
michalp - 28-05-2007, 10:29
Kurde, super! Wspaniała robota, choć dla mnie to wszystko brzmi jak magia (mimo, iż ojca mam elektronika).
Anonymous - 28-05-2007, 10:34
Zegarka nie ma bo w C62 jest całkiem rozsądny zegarek (po odłączeniu automatycznego przyciemnienia po włączeniiu świateł - wystarczy odłączyć jeden kabel) ale dodanie zegarka to nie problem.
wichura1 - 28-05-2007, 10:50
No to zaczynam zbierać kasę, już mam 22,50 PLN
|
|
|