[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] swap colta
Anonymous - 24-08-2006, 17:34
jutro podjade do znajomego mechanika i bede rozmawial na ten temat...
acha jak mialem spalony zawor to została zrobiona juz głowica i wymienione wszystkie uszczelki ( przez to dostal dobrego cisnienia i rozwalil pierscienie ), ale to i tak bedzie trzeba zainwestowac w nie jeszcze raz...
Anonymous - 24-08-2006, 20:43
najprostszym sposobem na zwiększenie mocy w tym colcie to wywalenie katalizatora i zastąpienie go zwyklą rurą...
a tak na marginesie to z tego co się dowiedziałem to często jest przyczyną "drżenia" autka na biegu jałowym ...
Rafal_Szczecin - 24-08-2006, 20:47
dobra a ja mam pytanie, co Ty zrobiles z tym silnikiem ze sie z niego taka kupa zrobila ?
wichura1 - 24-08-2006, 21:19
Ja ci powiem co, podczas naprawy splanowali mu głowicę za mocno i nie dali grubszej uszczelki. Stąd problem.
Anonymous - 24-08-2006, 21:59
deenbe napisał/a: |
silnik z allegro to 4G93 SOHC 115KM skrzynia pasuje a wzrost mocy 2KM teoretyczne;] |
no wiesz, 2 konie, nie w kij dmuchał. Tu 2 konie, tam dwa konie. I uzbiera się.
Anonymous - 25-08-2006, 00:27
wichura1 napisał/a: | Ja ci powiem co, podczas naprawy splanowali mu głowicę za mocno i nie dali grubszej uszczelki. Stąd problem. |
dokładnie wlasnie tak sie stało.....
wichura1 - 25-08-2006, 08:42
zadzwoń 512 214 114 Powiedz że jesteś z Forum Mitsumaniaków. Gościu mieszka w Skórzewie. Sprzedaje w zasadzie tylko części Mitsubishi i Hyunday-a, kilka 4G13 ma na pewno, może ma jakiegoś rozebranego na części. Pamiętaj ty masz (patrząc z na kolektor wydechowy) rozrząd po lewej stronie, a są też 4G13 z rozrządem po prawej stronie ( wszystkie sprzed 95 roku) żebyś nie pomylił bo części mogą nie pasować.
Anonymous - 25-08-2006, 12:58
wichura1 napisał/a: | zadzwoń 512 214 114 Powiedz że jesteś z Forum Mitsumaniaków. Gościu mieszka w Skórzewie. Sprzedaje w zasadzie tylko części Mitsubishi i Hyunday-a, kilka 4G13 ma na pewno, może ma jakiegoś rozebranego na części. Pamiętaj ty masz (patrząc z na kolektor wydechowy) rozrząd po lewej stronie, a są też 4G13 z rozrządem po prawej stronie ( wszystkie sprzed 95 roku) żebyś nie pomylił bo części mogą nie pasować. |
dzieki
dzwoniłem, 1,5tys za silnik....
znalazlem cos takiego jeszcze i sie zastanawiam:
http://www.allegro.pl/ite...et_okazja_.html
wichura1 - 25-08-2006, 13:34
Ten ma rozrząd z drugiej strony niż twój, poza tym SWAP silnika wiąże się dodatkowo z wymianą: komputera, skrzyni biegów, chłodnicy, półosi, wiązek, hamulców.
Anonymous - 13-07-2009, 14:54
Witam
Piszę, bo mój problem zahacza o ten temat.Otóż od prawie roku jestem posiadaczem Colcika 1,6 z 1994r.Niestety nie mogę użyć sformułowania "szczęśliwy właściciel", bo auto od początku sprawia mi jeden podstawowy problem - ma w fatalnym stanie blachę.Początkowo interesowałem sie takimi sprawami jak kupno reperaturek i łatanie samochodu przez spawacza ale dzisiaj rozumiem, że to bezcelowo, bo auto tak skorodowane będzie sypało się dalej.Nie chcę sprzedawać auta w takim stanie komukolwiek, bo to byłoby nieuczciwe ale jeszcze bardziej nie chcę pozbywać się mojego ukochanego Jajeczka Colcik dostarczył mi wiele radości i jeździ mi się nim po prostu świetnie.Dodam że technicznie auto jest bez zarzutu, tym bardziej, że zainwestowałem w nie trochę pieniędzy.
I teraz sedno sprawy.Szukając możliwego rozwiązania pomyślałem o kupnie drugiego egzemplarza ze zdrową budą i przełożeniu obecnego silnika.Bardzo szybko natrafiłem na pewną okazję.Tyle tylko że jest to wersja z silnikiem 1,3.Przepraszam z góry za moją niewiedzę(lub ignorancje jeżeli ten temat się pojawił) ale muszę zadać te pytania:
Ogólnie chciałbym się dowiedzieć czym różnią się wersje 1,6 i 1,3, bo ja czytając przez ostatni rok forum zapamiętałem tylko tyle, że praktycznie niczym poza silnikiem i chyba sprzęgłem.No właśnie tyle tylko że mogłem zapamiętać błędnie i być może jest szereg niuansów które komplikują całą sprawę
I druga sprawa: ile kosztuje przełożenie silnika i czy jest to w przypadku Colta sprawa trudna? Mój ojciec chwali się że kiedyś przekładał silnik w Mercedesie "Smutku" i dał radę z tak dużym silnikiem ale pamiętam że w Colcie sprawa się trochę komplikuje bo jest strasznie mało miejsca i nie wiem czy podołalibyśmy takiej operacji
P.S. Wiem, że różnice między wersjami CAO 1,3 i 1,6 były już wałkowane setki razy ale ja naprawdę nie mogę znaleźć tego tematu w którym byłoby to podane w syntetycznej formie, a pamiętam, że gdzieś taki wątek się przewijał.Mam nadzieje, że nie robie bałaganu a jeżeli tak to serdecznie przepraszam.Prosze jednak o odpowiedź
londolut - 13-07-2009, 20:03
http://forum.mitsumaniaki...&highlight=swap
Anonymous - 13-07-2009, 20:27
Ok, dzięki wielkie londolut.Napisz jeszcze czy w końcu zabrałeś się do tej przekładki i jak Ci ewentualnie poszło.
|
|
|