[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Prędkościomierz zawiesza sie, nie działa
swinks_UK - 03-06-2013, 20:41
usmiech82 napisał/a: | w pewnym momencie zauważyłem że do 100 działa dobrze a powyżej zaczyna się zacinać albo staje w miejscu albo idzie do 130 skokami i wtedy staje w miejscu jak zwalniam to dopiero kolo 80 wskoczy na nią i zaczyna iść dobrze czy ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną |
Mechanizm wskazówki się mógł przyciąć, chodzi o układ prędkościomierza w samych zegarach. Albo mechaniczna blokada (paproch albo inne dziadostwo), albo chip co steruje wychyleniami wskazówki.
sokoleczek - 05-07-2013, 13:15 Temat postu: Prędkościomierz Witam, nowy jestem tutaj ;] mam problem z prędkościomierzem.. mianowicie przy przekroczeniu 120km/h jest sygnał dzwiekowy i nie wiem jak go wylaczyc. Nic sie nie zapala, tylko wyje. zmniejsze prędkość to przestaje rzecz jasna ale jak tylko przekrocze na liczniku 120 to znowu..
rzepaq - 04-04-2016, 13:17 Temat postu: Szalejący prędkościomierz Witajcie,
Zakupiłem niedawno galanta rocznik 97 (2.0 GLS TD kombi) i napotkałem w nim na taką przypadłość: prędkościomierz liczy prawidłowo do około 65 km/h i na tej prędkości się zatrzymuje. Przy około 120 km/h (prędkość z GPS) prędkość wskazywana przez prędkościomierz nagle spada do 0. Kilometry generalnie nalicza prawidłowo, z 2 strony jeżdżę głównie po mieście więc raczej tych 60 - 70 km/h nie przekraczam więc się temu nie miałem okazji przyjrzeć przy wyższej prędkości.
Dla tego też postanowiłem zapytać ekspertów od tego modelu (czyli Was ), czy wymieniać całe zegary, czy może zawodzi czujnik prędkości?
Z góry dzięki za pomoc.
milo - 04-04-2016, 15:15
Jesli czujnik w skrzyni niedomaga to nie było by naliczania km a tu jest ,problem tkwi w zegarach
lotarr - 15-05-2016, 12:58 Temat postu: automatyczna skrzynia biegów Witam, jestem właścicielem hyundaia z automatyczną skrzynią biegów. Z dużą pewnością ustaliłem, że to skrzynia od mitsubishi. W związku z tym mam pytanie. Jak realizowany jest napęd impulsatora? Nie działa mi prędkościomierz. Czy jest możliwe, żeby skrzynia działała prawidłowo a uszkodzony był tylko napęd impulsatora?
robertdg - 15-05-2016, 18:03
Jest impulsator, npo coś takiego http://www.ebay.com/itm/O...r-/111718688451
Można go sprawdzić czy jest sprawny
lotarr - 15-05-2016, 23:17
Mam identyczny impulsator jak ten z ebaya. Nie wiem jak to się dzieje, ale przy podłączeniu się do ECU, mam pokazywaną prędkość na testerze.
robertdg - 16-05-2016, 07:16
Musisz zweryfikować licznik
lotarr - 16-05-2016, 12:29
szukam jakiegoś na allegro
scb - 20-10-2016, 19:16
Dla potomnych: Mialem taki sam problem z predkosciomierzem jak w temacie. Po wlaczeniu radia, wskazowka spada w dol. Wylaczam radio - predkosciomierz dziala. Okazalo sie ze zle podpialem jeden z kabli do radia i to bylo przyczyna. A juz mialem ECu zmieniac, nawet caly licznik wymieniac..
|
|
|