To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Prędkościomierz zawiesza sie, nie działa

swinks_UK - 03-06-2013, 20:41

usmiech82 napisał/a:
w pewnym momencie zauważyłem że do 100 działa dobrze a powyżej zaczyna się zacinać albo staje w miejscu albo idzie do 130 skokami i wtedy staje w miejscu jak zwalniam to dopiero kolo 80 wskoczy na nią i zaczyna iść dobrze czy ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną

Mechanizm wskazówki się mógł przyciąć, chodzi o układ prędkościomierza w samych zegarach. Albo mechaniczna blokada (paproch albo inne dziadostwo), albo chip co steruje wychyleniami wskazówki.

sokoleczek - 05-07-2013, 13:15
Temat postu: Prędkościomierz
Witam, nowy jestem tutaj ;] mam problem z prędkościomierzem.. mianowicie przy przekroczeniu 120km/h jest sygnał dzwiekowy i nie wiem jak go wylaczyc. Nic sie nie zapala, tylko wyje. zmniejsze prędkość to przestaje rzecz jasna ale jak tylko przekrocze na liczniku 120 to znowu..
rzepaq - 04-04-2016, 13:17
Temat postu: Szalejący prędkościomierz
Witajcie,

Zakupiłem niedawno galanta rocznik 97 (2.0 GLS TD kombi) i napotkałem w nim na taką przypadłość: prędkościomierz liczy prawidłowo do około 65 km/h i na tej prędkości się zatrzymuje. Przy około 120 km/h (prędkość z GPS) prędkość wskazywana przez prędkościomierz nagle spada do 0. Kilometry generalnie nalicza prawidłowo, z 2 strony jeżdżę głównie po mieście więc raczej tych 60 - 70 km/h nie przekraczam więc się temu nie miałem okazji przyjrzeć przy wyższej prędkości.
Dla tego też postanowiłem zapytać ekspertów od tego modelu (czyli Was :mrgreen: ), czy wymieniać całe zegary, czy może zawodzi czujnik prędkości?

Z góry dzięki za pomoc.

milo - 04-04-2016, 15:15

Jesli czujnik w skrzyni niedomaga to nie było by naliczania km a tu jest ,problem tkwi w zegarach
lotarr - 15-05-2016, 12:58
Temat postu: automatyczna skrzynia biegów
Witam, jestem właścicielem hyundaia z automatyczną skrzynią biegów. Z dużą pewnością ustaliłem, że to skrzynia od mitsubishi. W związku z tym mam pytanie. Jak realizowany jest napęd impulsatora? Nie działa mi prędkościomierz. Czy jest możliwe, żeby skrzynia działała prawidłowo a uszkodzony był tylko napęd impulsatora?
robertdg - 15-05-2016, 18:03

Jest impulsator, npo coś takiego http://www.ebay.com/itm/O...r-/111718688451
Można go sprawdzić czy jest sprawny

lotarr - 15-05-2016, 23:17

Mam identyczny impulsator jak ten z ebaya. Nie wiem jak to się dzieje, ale przy podłączeniu się do ECU, mam pokazywaną prędkość na testerze.
robertdg - 16-05-2016, 07:16

Musisz zweryfikować licznik
lotarr - 16-05-2016, 12:29

szukam jakiegoś na allegro
scb - 20-10-2016, 19:16

Dla potomnych: Mialem taki sam problem z predkosciomierzem jak w temacie. Po wlaczeniu radia, wskazowka spada w dol. Wylaczam radio - predkosciomierz dziala. Okazalo sie ze zle podpialem jeden z kabli do radia i to bylo przyczyna. A juz mialem ECu zmieniac, nawet caly licznik wymieniac..