To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Sterowanie pracą wentylatora chłodnicy

saphire - 30-05-2007, 21:39

Może czujnik temperatury zwalony i ecu nie wie że się obieg zgrzał i nie daje cynku na przekaźnik? Sprawdzałeś czujnik temperatury?
Anonymous - 30-05-2007, 21:48

saphire ... czy mówimy o tym czujniku przy termostacie ? Przecież to on podaje informację na wskaźnik. Gdyby coś było z nim nie tak, w ogóle bym nie wiedział, że temp. wzrosła nadmiernie ...
saphire - 30-05-2007, 22:03

IMHO czujnik do wskaźnika to jedno a czujnik do ECU to co innego :) to dwa różne sensory przynajmniej w GDI (o ile dobrze mi się kojarzy to z worksop'a) :)
Anonymous - 30-05-2007, 22:14

Brzmi logicznie ... tylko, że ja nie mogę jakoś tego drugiego czujnika zlokalizować :(
Ani organoleptycznie, ani ślepiąc w manual. W tym sęk.
Ale gdyby istniał, jego padaka, byłaby całkiem sensowną odpowiedzią na wszystkie powyższe pytania.

Anonymous - 30-05-2007, 22:45

Czy w Carismie są 2 czujniki ? Sam nie mam pewności.

W manualu na str 11A-48 doszukałem się tylko tego:

<-->

ŁAdnie jest też opisany test przekaźników w manualu, warto go przeprowadzić wg ksiazki.

saphire - 30-05-2007, 22:52

Dokładnie tak: pkt. 6. to czujnik temperatury która czyta ECU (wchodzi do niego na linie 4.) a pkt. 7. to czujnik który podpięty jest pod wskaźnik na zegarach :)

O sprawdzeniu i kontroli poprawności działania tego sensora był 2-3 dni temu wątek gdzies w galantach i nawet tam podawałem jak to stestowac i gdzie to jest opisane w workshop manualu carismowym:

http://www.mitsubishi-gra...ghlight=#162137

Anonymous - 30-05-2007, 23:05

saphire napisał/a:
Dokładnie tak: pkt. 6. to czujnik temperatury która czyta ECU (wchodzi do niego na linie 4.) a pkt. 7. to czujnik który podpięty jest pod wskaźnik na zegarach :)

hehe miałem racje na początku, że są 2 szt
już przemęczony nie zwrociłem uwagi na pkt 7 :)
mam dosć nauki do examinu, chyba czas spać i odpocząć

tak wiec wspólnymi siłami znaleźliśmy Ci czujnik do sprawdzenia,
skoro silnik wentylatora działa, bezpieczniki ok,
to pozostaje jeszcze czujnik, termostat, ponownie przekaźniki chyba, ze juz je dobrze sprawdziłeś no i ostatecznie pompa, obecnie nic wiecej nie przychodzi mi do głowy...

Anonymous - 30-05-2007, 23:23

Dzięki serdeczne :D
Więc wiemy na 100%, że są (powinny być) 2 czujniki, bądź też 1 z dwoma wyjściami. Na rys. są niestety pokazane tylko konektorki, a nie sensory, więc nie do końca jest dla mnie wszystko jasne. Zaczynam podejrzewać, że poprzedni właściciel mógł coś tu nabroić. Jutro pyknę fotkę tej części komory silnika, żebyśmy mieli czarno na białym, jak wygląda sytuacja. A faktycznie jest tam jeden konektor, który mnie już dawno nurtował, bo nie jest do niczego podpięty. Ale też sam nigdzie go nie mogłem przypasować.
W każdym razie jeszcze raz dziękuję. Nos mi podpowiada, że jesteśmy coraz bliżej :biggrin:

Chooper - 31-05-2007, 05:27

hidrillez napisał/a:
który mnie już dawno nurtował, bo nie jest do niczego podpięty

jeśli myslisz o tym na ścianie grodziowej, to na 99% to ten od pompy paliwa

Anonymous - 31-05-2007, 21:24

No więc zrobiłem zdjęcia:

Tak to u mnie wygląda i raczej nie mam wątpliwości że wygląda źle.
Ten czujnik, który widać, jest nowy (przeze mnie wymieniony), ponieważ w starym zaraz po zakupie auta ułamało się to złącze/stopka do konektorka (kolor zielony). Dokupiłem identyczny, jak ten który był.
Kolrem czerwonym obrysowałem nie podpięty przewód z konektorem, który nie wiadomo w takim układzie, gdzie powinien być wpięty. Zapewne oryginalny czujnik wygląda inaczej. Czy ktoś mi to może potwierdzić ??

[ Dodano: 31-05-2007, 21:26 ]
... chyba źle załączyłem zdjęcie, sorry

Anonymous - 31-05-2007, 22:23
Temat postu: Klima w Cari 1.6 '96 Hatchback
Mysle ze temat nie odbiega od tego co chce napisac :)

Otoz jak w temacie wiadomosci zaznaczylem, mam Cari 1.6 '96 Hatchback. Mam klimatyzacje (ale nie automatyczna). Jesli wlaczone jest ECU - to nie wiem jakie jest wtedy dzialanie, ale domyslam sie ze jakies ekonomiczne ... Ale jesli wlaczam " * " to klima zalacza mi sie co jakis czas. A dokladniej opisze to tak :) leci sobie powietrze leci i leci a nagle slychac jak klima sie zalacza i dmucha lodówkowym powietrzem :) Nabita jest takze chlodzic chlodzi. Ale moj problem polega na tym, ze nie wiem CZY ta klima w moim Bishi ma dzialac w ten sposob, czy moze powinna chlodzic zimnym powietrzem NONSTOP.

Fajnie by bylo gdyby ktos krotko i zwiezle mi odpowiedzial na moj problem. Moj ojciec (prawie 30 letni kierowca, cos tam o samochodach wie, wiec czemu mialbym mu nie wierzyc ;) ) twierdzi ze ta klima nie powinna tak dzialac. Mowi ze powinno sie chlodzic NONSTOP. Ja nie wiem co myslec, bo kiedys bylem u kolesia jakiegos napelniac klime (w sumie to nie udalo sie jemu napelnic, wiec moze slabiak jakis jest) to mi powiedzial ze ta klima tak dziala. Ze sie zalacza co jakis czas :]

Pozdrawiam.

saphire - 01-06-2007, 20:14

Klima w pozycji przełącznika ECO włącza się i wyłącza kiedy tam jej trzeba w zależności od ciśnienia w obiegu, temperatury itp. Generalnie wystarcza do normalnego schładzania auta nawet przy dużym upale - po prostu częściej się będzie wtedy załączać.

Klima w pozycji * zwykle chodzi nonstop chyba że za wysokie ciśnienie się zrobi w obiegu lub za niska temperatura ok 4-6'C to wtedy tez jest wyłączana i może się wydawać że działa tak jak na ECO jednak tutaj wyłączenie jest nie w celu oszczędzania paliwa ale ochrony klimy by jej nie rozwaliło i by nie zamarzła. W sprzyjających okolicznościach w mocnym upale przy małej wilgotności w tym trybie klima może chodzić prawie non stop. Przy dużej wilgotności gdy niezbyt gorąco może łatwo dojść do oblodzenia w wymienniku i dlatego jest wtedy wyłączana ochronnie.

Anonymous - 06-06-2007, 20:59

Witam ponownie
Ponieważ nadal nie mogę we własnym zakresie doszukać się rozwiązania mojego problemu, opisanego w tym wątku, mam prośbę do posiadaczy Cari 1.6 (najlepiej bez klimy). Bardzo proszę o sprawdzenie sposobu podpięcia kabelka z konektorkiem zaznaczonego na załączonym przeze mnie powyżej zdjęciu na czerwono i o podzielenie się spostrzeżeniami ze mną :lol:
Czy u was też ten przewód jest wolny, a do czujnika przy termostacie podłączony jest jeden - inny przewód (na zdjęciu na zielono) ??

tedi58 - 06-06-2007, 21:21

Na początku wszystkich pozdrawiam ,,miśkowiczów"- mojej cari 1.6 ten przewód na czerwono zaznaczony na zdjęciu wolny też jest podpięty do wiązki jak u ciebie ,a zielony do termostatu więc tutaj masz wszystko ok?? cari bez klimy.
tdi1982 - 28-10-2007, 14:41

Ponieważ mam taki sam problem podłączam się do tematu bo jestem ciekaw co koledze wyszło z napraw i przemyśleń niestety nie ma numeru gg więc może ma powiadamianie przez maila proszę o odpowiedż